بازدید سایت : ۷۸۰۱۱
| کد خبر ۲۹۵۲۸۸
کپی شد

◄ دیوان عدالت پلیس راهور را از برخورد با شیشه دودی منع کرد + جزئیات

با گرم‌تر شدن هوا و شدت گرفتن تابش آفتاب سیاری از رانندگان برای کاهش شدت نور و گرما داخل خودرو، اقدام به دودی کردن شیشه‌های خودرو می‌کنند. این مسئله سال‌هاست که به یکی از دغدغه‌های جدی شهروندان تبدیل شده است، چرا که پلیس راهنمایی و رانندگی در برخورد با خودروهای دارای شیشه دودی، رویه‌ای یکسان نداشته و گاهی آن‌ها را جریمه و حتی ملزم به رفع دودی بودن شیشه‌ها می‌کرد. اما با رأی هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، وضعیت تغییر کرده و چارچوب قانونی این موضوع شفاف‌تر شده است.

دیوان عدالت پلیس راهور را از برخورد با شیشه دودی منع کرد + جزئیات
تین نیوز |

با گرم‌تر شدن هوا و شدت گرفتن تابش آفتاب در فصل بهار و تابستان، بسیاری از رانندگان ایرانی برای کاهش شدت نور و گرما داخل خودرو، اقدام به دودی کردن شیشه‌های اتومبیل خود می‌کنند. این مسئله سال‌هاست که به یکی از دغدغه‌های جدی شهروندان تبدیل شده است، چرا که پلیس راهنمایی و رانندگی در برخورد با خودروهای دارای شیشه دودی، رویه‌ای یکسان نداشته و گاهی آن‌ها را جریمه و حتی ملزم به رفع دودی بودن شیشه‌ها می‌کرد.
اما حالا با رأی جدید هیئت عمومی دیوان عدالت اداری، وضعیت تغییر کرده و چارچوب قانونی این موضوع شفاف‌تر شده است.



چرا شیشه‌های دودی همیشه مورد بحث بوده‌اند؟

 

دلایل زیادی وجود دارد که مردم به استفاده از شیشه دودی روی می‌آورند:کاهش ورود نور آفتاب، خنک نگه داشتن فضای داخلی خودرو، حفظ حریم خصوصی و جلوگیری از دید مستقیم افراد غریبه به داخل خودرو.
با این حال، نگرانی اصلی پلیس، مسائلی مانند عدم تشخیص هویت راننده یا سرنشین، استفاده‌های مجرمانه از خودرو یا کاهش دید راننده در شب بوده است. همین دلایل منجر به صدور بخشنامه‌هایی شد که در آن‌ها، ملاک تشخیص قانونی بودن شیشه دودی، قابلیت مشاهده راننده و سرنشین از فاصله سه متری در نظر گرفته شده بود.

 

جریان شکایت از بخشنامه‌های نیروی انتظامی چه بود؟

 

در سال‌های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷، دو بخشنامه توسط نیروی انتظامی صادر شد که در آن‌ها آمده بود:در صورتی که افسر راهور تشخیص دهد راننده یا سرنشین از فاصله سه متری قابل مشاهده نیستند، می‌تواند قبض جریمه صادر کرده و مالک خودرو را موظف به رفع اثر شیشه دودی کند.
این دستورالعمل با اعتراض برخی شهروندان و کارشناسان حقوقی مواجه شد، چرا که معتقد بودند تشخیص از فاصله مشخص و الزام به رفع دودی بودن شیشه‌ها، فراتر از اختیارات قانونی پلیس است.

 

رأی دیوان عدالت اداری درباره شیشه دودی خودورها چه گفت؟

 

دیوان عدالت اداری پس از بررسی شکایت‌ها، رأی مهمی صادر کرد که اثرات آن برای همه خودروهای دارای شیشه دودی قابل توجه است.
طبق این رأی:
تعیین فاصله سه متری برای تشخیص راننده و سرنشین، ملاک قانونی ندارد و برخلاف قانون است.
صدور قبض جریمه در صورت احراز تخلف کفایت می‌کند و نیازی به الزام مالک برای رفع اثر شیشه دودی نیست.
تنها هیئت وزیران مجاز به تعیین معیارهای اجرایی در تخلفات رانندگی است، نه نیروی انتظامی.
در قانون، اختیارات افسر راهور به مواردی مانند صدور قبض، توقف خودرو، انتقال به پارکینگ یا ضبط گواهینامه محدود شده و الزام به تغییر ویژگی‌های فیزیکی خودرو مانند شیشه دودی، جایگاهی در قانون ندارد.



آیا داشتن شیشه دودی جرم است؟

 

خیر. طبق این رأی، داشتن شیشه دودی ذاتاً جرم نیست. تنها در صورت تشخیص افسر راهور مبنی بر مخل بودن آن برای تشخیص راننده یا مسائل ایمنی، امکان صدور قبض جریمه وجود دارد. اما مالک خودرو الزامی به حذف یا تغییر شیشه دودی ندارد.


 

حق با رانندگان است یا پلیس؟

 

با رأی دیوان عدالت اداری، حقوق شهروندی رانندگان تقویت شد. هرچند پلیس همچنان می‌تواند در مواردی خاص جریمه صادر کند، اما نمی‌تواند راننده را وادار به حذف دودی بودن شیشه‌ها کند یا خودرو را به دلیل آن متوقف یا توقیف کند. دودی بودن شیشه خودرو، اگر باعث اختلال در تشخیص راننده و سرنشین شود، ممکن است منجر به جریمه شود.
فاصله سه متری دیگر مبنای قانونی برای تشخیص تخلف نیست.
رفع دودی بودن شیشه‌ها الزامی نیست.
رأی دیوان عدالت اداری، بخشنامه‌های خلاف قانون نیروی انتظامی را باطل اعلام کرده است.

اگر شیشه‌های خودرو شما دودی است و پلیس قصد جریمه دارد، حق شماست که از افسر بخواهید صرفاً قبض جریمه صادر کند و هیچ الزام قانونی برای تغییر یا پاک کردن شیشه دودی وجود ندارد. در صورت بروز اختلاف، می‌توانید به رأی دیوان عدالت اداری استناد کنید.

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.