بازدید سایت : ۳۰۲۸۱

◄ سوم خرداد روزی که خرمشهر آزاد شد

احمد کاظمی خبر آزادی خرمشهر را با بی سیم خود اعلام می کند و با لهجۀ شیرین نجف آبادی می گوید: «خرمشهر را خداوند آزادش کرد.»

سوم خرداد روزی که خرمشهر آزاد شد
تین نیوز

نخستین پیام پیروزی و آزادسازی شهر خرمشهر در سوم خردادماه ۱۳۶۱ توسط حاج احمد کاظمی مخابره می شود. در این پیام، احمد کاظمی خبر آزادی خرمشهر را با بی سیم خود اعلام می کند و با لهجۀ شیرین نجف آبادی می گوید: خرمشهر را خداوند آزادش کرد.

به گزارش تین نیوز، 578 روز اشغال، بیش از 6 هزار شهید رزمنده، 24 هزار مجروح، شهادت صدها غیرنظامی، 35 روز جنگ خانه به خانه و مجاهدتی بی‏ سابقه در تاریخ ایران نهایتا به آزادسازی شهری انجامید که اشغال آن برای روزها خواب را از چشمان مردم ایران ربوده و هزاران نفر را آواره و آشفته کرده بود. شهر پس از ٣٥ روز محاصره در روز ٤ آبان ١٣٥٩ اشغال شد و اشغال آن ٢٠ ماه به طول انجامید تا در روز ٣ خرداد ماه ١٣٦١طی عملیات بزرگ بیت المقدس پس گرفته شد.

آزادسازی خرمشهر

عملیات بیت المقدس در چهار مرحله انجام شد و در حالی که رزمندگان در دو مرحله اول به پیروزی رسیده بودند در مرحلۀ سوم که همان آزادسازی خرمشهر بود با مقاومت ارتش صدام مواجه شدند. نیروهای دشمن حضور پرشماری در منطقۀ شلمچه داشت و نیروهای خودی در دو مرحلهٔ قبل خسته شده بودند. همین دلایل مانع از پیشروی اساسی در این مرحله شد و نیروهای خودی بعد از مقداری پیشروی، در ۳ کیلومتری شلمچه استقرار یافتند. اهداف مورد نظر این مرحله به طور کامل محقق نشد، اما تعداد زیادی از نیروهای عراقی منهدم شده و اطلاعاتی از آرایش دشمن به دست آمد که برای اجرای مرحله چهارم عملیات و فتح خرمشهر مفید واقع شد.

در روز نهم اردیبهشت ماه ١٣٦١ در حالی‏که شب از نیمه گذشته بود، فرمان آغاز یورش به دشمن صادر شد.  غلام دلشاد، جانباز شیمیایی و موسس انجمن حمایت از جانبازان شیمیایی استان فارس، طی گفت‏وگویی آزادسازی خرمشهر را چنین روایت کرده است: شمال کرخه کور(کرخه نور کنونی) محور قرارگاه قدس بود که دشمن با هوشیاری و موانع زیاد مانع پیشروی نیروها می‏شد اما رزمندگان موفق شدند از مواضع دشمن عبور کنند و سرپل را آزاد کردند. نیروهای خودی همچنان در حال پیشروی بودند که دشمن با مشاهده هجوم نیروها غافلگیر شده متوجه پیشروی نیروهای ایران به طرف مرز شد، لشکر دشمن از ترس محاصره خود را به عقب کشاند.

آزادسازی خرمشهر

دشمن عقب نشینی کرد و تا نیمه شب و ساعات اولیه روز بعد یعنی هیجدهم اردیبهشت، نیروهای قرارگاه قدس هم زمان با تعقیب نیروهای دشمن، تعدادی از آنها را که از قافله عقب مانده بودند، اسیر کردند و جاده اهواز – خرمشهر آزاد شد. شادی بین ایرانیان هنوز تمام نشده بود که خبر آزادسازی مناطقی همچون جفیر، پادگان حمید و هویزه بر شعف مردم ایران افزود. 

در ساعت 11 صبح روز سوم خرداد در حالی که درگیری شدیدی بین قوای ایرانی و نیروهای عراقی در شمال نهر خین جریان داشت و دشمن در فکر شکستن حلقه محاصره خرمشهر بود، رزمندگان ایرانی از جناح غرب و خیابان کشتارگاه وارد شهر شدند. ناحیه گمرک خرمشهر در کنار اروند اندکی مقاومت کرد که آن هم به سرعت در هم شکسته شد. یک ساعت بعد قوای ایران از سمت شمال و شرق نیز وارد شهر شدند و نیروهای متجاوز بعثی که 24 ساعت در محاصره کامل قرار داشتند، راهی جز اسارت یا فرار یا کشته شدن نداشتند. ساعت 2 بعد از ظهر، خرمشهر به ‏طور کامل آزاد شد.

دو نفر از فرماندهان شجاع سپاه یعنی حاج حسین خرازی، فرمانده تیپ ۱۴ امام حسین (ع) و حاج احمد کاظمی، فرمانده تیپ ۸ نجف اشرف، در خط مقدم مرحلهٔ چهارم مشغول هدایت نیروها بودند و نخستین پیام پیروزی و آزادسازی شهر خرمشهر در سوم خرداد ۱۳۶۱ توسط حاج احمد کاظمی مخابره می شود.

آزادسازی خرمشهر

در این پیام، احمد کاظمی خبر آزادی خرمشهر را با بی سیم خود اعلام می کند و با لهجۀ شیرین نجف آبادی می گوید: خرمشهر را خداوند آزادش کرد. او پیش از امام خمینی(ره) این جملهٔ معروف امام را که خرمشهر را خدا آزاد کرد، به زبان آورده بود. در گفت وگوی پشت این بی سیم که چند سال از انتشار عمومی آن در شبکه های اجتماعی می گذرد، حاج احمد کاظمی می گوید: من به عنوان اولین فرمانده وارد خرمشهر شدم و فردی آن سوی بی سیم ناباورانه پاسخ می دهد: کجایی؟ شهید کاظمی مجدداً تکرار می کند: وارد خرمشهر شدم.

پس از حاج احمد کاظمی، حاج حسین خرازی به همراه نیروهایش وارد خرمشهر شدند و نخستین یگان تیپ امام حسین(ع) و تیپ نجف اشرف از اصفهان نام خود را به عنوان اولین آزادسازان خرمشهر ثبت کردند.

در فاصله ماه های مهر تا دی ۱۳۵۹ و پس از سقوط خرمشهر، نزدیک به سه ماه عملیات هایی برای آزادسازی شهر از طرف ارتش، سپاه پاسداران و نیروهای مردمی انجام شد، اما نتیجه موفقیت آمیزی حاصل نشد.

روز سوم خرداد ۱۳۶۱ یکی از بارزترین جلوه های نصرالهی و یکی از مهم ترین و زیباترین روزهای انقلاب اسلامی ایران است، در این روز شهر مقاوم خیز خرمشهر که پس از ۳۵ روز پایداری و مقاومت چهارم آبان ۱۳۵۹ به اشغال دشمن درآمده بود، پس از ۵۷۸ روز (۱۹ ماه)، در نهایت طی عملیات گسترده ای به نام عملیات بیت المقدس که ۲۵ روز به طول انجامید و در چهار مرحله اجرا شد، به محاصره کامل نیروهای ایرانی درآمد و پس از انهدام قُوای عراقی و اسارت شماری از نیروهای آن، خرمشهر به طور کامل آزاد شد و پرچم جمهوری اسلامی ایران بر فراز مسجد جامع این شهر به اهتزاز درآمد.

سوم خرداد سالگرد فتح خرمشهر و رشادت دلیرمردان بی ادعا گرامی و ماندگار است، این روز خاطره انگیز تا ابد در تاریخ و در دل ها می ماند، چراکه نقطه عطفی در تاریخ ایران اسلامی شد تا سرآغازی دوباره برای افتخارآفرینی جوانان رشید و آرامشی بر دل های داغ دیده این دیار پر مهر و تلاش باشد.
ارسال نظر
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.
  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.
  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.