| کد خبر: 258740 |

در باب کتاب تاریخی سفرنامه خوزستان

رضاشاه بارها و بارها سفر کرد، چه در زمان سربازی و قزاقی اش و چه در دوران وزارت جنگ، نخست وزیری و حتی پادشاهی اش آن گونه که تاریخ می گوید، چهل روزه بود که از سفری سخت جان سالم به در برد و ۶۷ ساله بود که در پایان یک سفر ناخواسته - تبعید در سرزمین غریب، جان به جانان تسلیم کرد.

تین نیوز

رضاشاه بارها و بارها سفر کرد، چه در زمان سربازی و قزاقی اش و چه در دوران وزارت جنگ، نخست وزیری و حتی پادشاهی اش  آن گونه که تاریخ می گوید، چهل روزه بود که از سفری سخت جان سالم به در برد و ۶۷ ساله بود که در پایان یک سفر ناخواسته - تبعید در سرزمین غریب، جان به جانان تسلیم کرد.

او، مرد سفر بود.

از وی تنها دو سفرنامه نفیس به یادگار مانده است که خواندن این دو اثر یعنی سفرنامه خوزستان و سفرنامه مازندران را به جد توصیه می کنیم. 

مؤسس سلسله پادشاهی پهلوی روز ۱۳ آبان (عقرب) ۱۳۰۳هـ . ش /۵ نوامبر ۱۹۲۴م. همراه یک هیئت کوچک نظامی که در طول راه چند تن بر آن افزوده گشت راهیِ سفر خوزستان گردید؛ هدف این سفر تاکتیکی - نظامی یا به قول خودش "سوق قشون: اعزام سپاه"، سرکوب شورش شیخ خزعل، حاکم جدایی طلبِ جنوب غربی کشور که به پشتیبانی دولت انگلستان علیه حکومت مرکزی به پا خاسته بود می باشد. 

این لشکرکشی موفقیت آمیز با تسلیم فرمانده و رئیس خائنان به مامِ وطن و شورشیان بیگانه پرست، یعنی شیخ خزعل و استقرار حکومت نظامی موقت در اهواز مرکز استان و ایجاد آرامش نسبی در پی سرکوب اشرار مسلح به پایان رسید و روز پنج شنبه ۱۱ دی (جدی) ۱۳۰۳هـ . ش. ۱ ژانویه ۱۹۲۵م. سرافراز و سربلند به تهران بازگشت.

سفر تنها ۵۸ روز به درازا انجامید.

رضاشاه می دانست برای آن که هم موازنه سیاسی درون کشور را به سود خویش رقم بزند و هم تعادل دیپلماتیک با قدرتهای شمال و جنوب را نگه دارد، باید بی هیچ مسامحه و درنگی آخرین ضربه را بر پیکر قدرتمندترین پایگاه سیاسی استعمار بریتانیا، یعنی شیخ خزعل و اندک هواداران سست عنصر و بداندیش و گمراهش وارد سازد.

مروری بر دهها سند سیاسی به دست آمده از وزارت خارجه انگلستان، که نشان از فتنه ها و دسیسه ها و توطئه های عجیب و غریب افرادی چون سرپرسی لورن، وزیر مختار در تهران و چمبرلین وزارت خارجه و کنسولهای این کشور در بوشهر و بغداد دارد، و پافشاری آنان از لغو این رزمایش سیاسی - که تا مرز اولتیماتوم به ایران در ۳ آذر ۲۵ نوامبر پیش رفت و همه و همه، از اهمیت شگرف خوزستان که به تازگی در آن نفت کشف شده بود- در سیاست خارجی و تصمیم گیریهای کلان استعمارگر پیر، برای غارت کشور و اضمحلال دولت مرکزی نشان داشت.

به هر روی، دیپلماسی انگلستان در برابر دشمنی سرسخت، که گاه دشمنان ایران از روی کینه او را مزدور انگلستان دانسته و با جعل اسناد و مدارک و بیان اراجیف و سخنان یاوه درباره کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹هـ . ش وی را سرسپرده، نوکر و حتی دست نشانده بریتانیا قلمداد کرده.اند به شکست انجامید و نخست وزیر در ۱۰ آذر ۱۳۰۳ هـ . ش/ ۲ دسامبر ۱۹۲۴م. به خوزستان رسید.

آن چنان عرصه بر دشمنان این مرز و بوم تنگ شد که در پاریس با احمدشاه قاجار دیداری کوتاه نموده و از او خواستند تا هرچه زودتر فشار بر رئیس الوزراء راکاری سازد.

همین شکست نظامی سیاسی کینه ای عجیب را در دل استعمارگران به یادگار نهاد تا حدی که در شهریور ۱۳۲۰هـ . ش / اوت ۱۹۴۱م، تلاش کردند تا سلطنت پهلوی را از میان بردارند و هم دشمن سرسخت خود، رضاشاه را به تبعیدی ناخواسته بفرستند.

این اثر، که به خامه فرج الله بهرامی نگاشته شده و تمام مطالب آن، بی کم و کاست از سوی رضاشاه به وی دیکته شده بود در سال ۱۳۰۳هـ . ش در ۴۱۸ صفحه در مطبعه کل قشون انتشار یافت. 

چاپ دوم آن با حذف مطالب مفصل در شرح تاریخی و جغرافیایی روستاها و شهرهای طول، راه در ۲۸۶ صفحه در سال ۱۳۵۰ ه .ش. از سوی مرکز پژوهش و نشر فرهنگ سیاسی دوران پهلوی همراه با دهها عکس و سند به زیور طبع آراسته شد.

کتاب تاریخی و نفیس و ارزشمندِ سفرنامه رضاخان سردار سپه به خوزستان

نویسنده: رضاشاه پهلوی 

نگاشته: فرج‌اله بهرامی

به کوشش: دکتر هارون وهومن

 

 

downloadFile
آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

اخبار مرتبط

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • خسرو 26 2

    بالاخره یه کسی پیدا شد و درباره این بنده خدا قضاوت درست بکنه.

  • محمد 24 2

    روحش شاد

  • عالی دهقان 23 2

    روحت شادویادت گرامی باد بزرگ مردوطن پرست که جزخدمت به کشور و مردم ایران هدفی دیگه نداشتی ....

  • فرهاد 10 33

    خیانت های خاندان منحوس پهلوی چیزی نیست که با یک مقاله سست و بی پایه بتوان آن را زیر سؤال برد.
    طبق اسناد فراوان تاریخی، این قزاق بیسواد، پدرش از قزاق‌هایی بود که اصالتا اهل بادکوبه بود و در دوره قزاقی اش بدلیل اعتیاد به مواد مخدر، اخراج شد.
    خود رضاخان یک قزاق قلدر و بیسواد بود که به پشتوانه انگلیسها به قدرت رسید. در طول حدودا ۱۷ سال حکومتش، انسانهای آزاده زیادی را به شهادت رساند. نمونه هایش زیاد است، از شهادت مدرس، تا میرزاکوچک خان، از کشتار بانوان محجبه در مسجد گوهر شاد مشهد، تا تبعید و قتل عام عشایر کرد و لر.
    به هموطنان توصیه میکنم، نگذارند تاریخ تحریف شود و خاندان دست نشانده پهلوی که جز غارت ایران کاری دیگر نداشتند، تطهیر شود.
    یاعلی.

    • جاوید ایران 23 6

      ابله اگر همین رضا خان به قول تو بی سواد وقلدر نبود الان نامی از ایران نبود و میرزا کوچک خائن و شیخ خزعل پا پتی ایرانو فروخته بودند

  • فرهاد 8 12

    تنها جنگی که رضاخان کبیر در اون به پیروزی رسید نبرد با عشایر عرب خوزستان بود، زمانی که اونها به افزایش مالیات اعتراض کردن و رضاخان دستور داد با هواپیما اونها رو بمباران هوایی کنن و با اقتدار همه رو کشت.
    روزنامه دیلی میل:22نوامبر1928(1آذر1307)

    منبع:رضا شاه در گذر تاریخ، فتح الله نوری اسفندیاری(رئیس مجلس در زمان رضاخان)، جلد2، صفحه590

  • فرهاد 3 17

    روزی رضاخان به مازندران مسافرت کرد، قرار شد یک روز در بابل توقف نماید، ولی در آنجا بسیاری از مردم به خاطر مصادره املاکشان توسط شاه به گدایی افتاده بودند، شهردار به خاطر اینکه رضاخان گدایان شهر را نبیند آنها را جمع کرد ودر حمام های عمومی شهر زندانی کرد تا رضاخان از شهر خارج شود، ولی به دلیل بارندگی شدید رضاخان 3 روز در شهر ماند، پس از رفتن رضاخان وقتی در حمام ها را باز کردند 60_70 نفر به دلیل نرسیدن غذا و نبود هوا از گرسنگی و خفگی مرده بودند.

    منبع: کتاب تاریخ بیست ساله ایران/نوشته حسین مکی(نماینده مجلس در زمان پهلوی) /جلد6/صفحه101_102

  • فرهاد 3 16

    ارتش دو دقیقه ای رضاخان!

    مسعود بهنود مجری و کارشناس شبکه BBC در کتاب خودش نوشته:
    آخرین روز مرداد 1320 در مانور ارتش در همدان، رضاشاه در حضور ولیعهد و دولتمردان دست به سینه خود، از (ژنرال ژندار) مستشار فرانسوی دانشکده افسری پرسید: این ارتش در برابر هجوم قوای بیگانه، چقدر مقاومت می کند؟
    ژنرال فرانسوی فورا جواب داد: دو ساعت، قربان! شاه اخم هایش را در هم کشید، متملقان، دور و بر ژنرال ریختند که چرا به اعلیحضرت چنین جوابی داده است. او در پاسخ گفت: این را گفتم اعلیحضرت خوشحال شوند، و گرنه دو دقیقه هم نمی تواند.

    و دقیقا پیش بینی ژنرال فرانسوی بعد از حمله متفقین به ایران به حقیقت پیوست و ارتش رضاخان نتوانست حتی لحظه ای در برابر آنها مقاومت کند.

    منبع: کتاب از سید ضیاء تا بختیار/ نوشته مسعود بهنود (کارشناس شبکه بی بی سی) / صفحه 169

  • فرهاد 3 15

    کبابی رضاخان!!!

    حرص و طمع بی پایان رضاخان بگونه ای بوده که ویپرت بلوشر، سفیر آلمان در ایران در خاطراتش مینویسد: رضاخان با سرمایه خود رستورانی در شمیران باز کرده بود و به حساب خود آنجا را اداره میکرد، بلافاصله بقیه رستوران های شمیران بسته شدند و از کسب ممنوع گردیدند، و عبور و مرور کامیون ها از آنجا ممنوع شد.

    منبع: کتاب سفرنامه بلوشر/نوشته ویپرت بلوشر(سفیر آلمان در ایران) /ترجمه کیکاووس جهانداری/صفحه272

  • صمیر 19 2

    روحت شاد کارهایی که انجام داده همه در جهت پیشرفت کشور بوده نه در جهت منافع قشر یا گروه خاص

  • هموطن 17 1

    بدون غرض ،احسنت.تاریخ قضاوت میکند.روحش شاد .یادش گرامی.

  • امید 1 3

    خرسندم که مردم وطنم آگاه هستن

  • ناشناس 4 0

    روحش شاد خداوند بیامرزد شاید سواد کمی داشت ولی شرف داشت روحش شاد خداوند پدرو مادرش را بیامرزد

  • علیرضا 0 1

    با سه نفر از دوستان سوار یک تاکسی شدیم. راننده بین را شروع کرد به تعریف از رضا شاه و آخر سر نیز گفت: روحش شاد. سید به راننده گفت: الهی با رضا خان محشور بشی. راننده عصبانی شد و پاسخ داد: خودت با رضا شاه محشور بشی! چرا توهین می کنی! بنده خدا با همه شعارهایی که می داد باور داشت که جای رضا خان و پسر فاسدش قعر اسفل السافلین است.

  • صا دق 0 0

    بسیار عالی و سپاس