| کد خبر: 37089 |

تونل‏های تهران؛ محورهای نمونه ترافیکی

وبلاگ تین نیوز، سید جعفر تشکری هاشمی | به منظور اِعمال قانون، کنترل ترافیک و افزایش ایمنی کلان‏شهری با وسعت و جمعیت تهران، استفاده از فن آوری های نوین و سیستم های هوشمند، نه تنها یك انتخاب نیست، بلكه یك ضرورت اجتناب‌ناپذیر است، امروز تجهیز تهران به دانش و تکنولوژی روز دنیا و تسری این تجهیزات به کل شهر و معابر شهری، اقدامی کاملاً ضروری است که مدیریت شهری نسبت به آن اهتمام ویژه ای دارد.

سیستم های حمل و نقل هوشمند، مفهومی نسبتاً نو در عرصه مهندسی ترافیک محسوب می شوند که نقش بسیار مهمی در ایمنی و پویایی ترافیک بر عهده دارند و با گسترش آن ها می‏توان بسیاری از مشکلات حمل و نقل را برطرف نمود و از این رو، نیاز شهری با پیچیدگی و گستردگی تهران در زمینه تجهیزات به این سیستم ها بسیار بالاست. 

امروزه برای اجرای قانون و نظارت بر آمد و شدهای شهری، ممکن نیست بتوان ترافیک را با روش‏های سنتی و دستی همچون حضور عوامل انسانی و یادداشت برداری از انبوه تخلفات رانندگان مدیریت نمود، تأکید کرد: در سیستم های هوشمند، فن آوری‌های نوین الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد و دریافت و جمع‌آوری داده‌ها به صورت خودکار انجام می شود. 

در سیستم های هوشمند، دسترسی لحظه‌ای، یکپارچه و هم زمان به مجموعه اطلاعات شبکه حمل و نقل، باعث می‌شود تا فرآیند تصمیم‌گیری و مدیریت به مراتب کارآمدتر از روش های سنتی اِعمال شود، در این سیستم ها، خطای انسانی که ممکن است به حوادث غیر قابل جبران منتهی شود، به حداقل میزان ممکن کاهش می یابد. 

سرعت تردد انبوه خودروها در معابر، با چشم غیر مسلح قابل اندازه گیری نمی باشد و عامل انسانی در فاصله رسیدگی به یک تخلف، خواه ناخواه کنترل تعداد بی شماری از خودروهای در حال تردد را از دست می دهد، در حال حاضر با استفاده از دوربین‏های دستی کنترل سرعت، در یک زمان تنها سرعت یک خودرو اندازه گیری می‏شود، در صورتی که با استفاده از سیستم سرعت سنج هوشمند، در آنِ واحد می توان سرعت خودروهای متعدد را کنترل کرد. 

دوربین های پردازش تصویری که نسل جدیدی از ابزارهای ITS هستند، از تک کاربری به چند کاربری تبدیل شده اند و تنها با یک تصویر، به صورت هم زمان چندین تخلف یک راننده به خوبی تشخیص داده می شود، تجهیزات هوشمند باعث روان سازی ترافیک، جلوگیری از ازدحام خودروها در نقطه ای خاص و افزایش ایمنی عبور و مرور می‏شوند. 

به عنوان نمونه، با استفاده از سیستم های مدیریت هوشمند، تونل‏های تهران به محورهای نمونه ترافیکی تبدیل شده اند، سیستم های هوشمند تونل با تشخیص، ثبت و اعلام سریع و دقیق تخلفات رانندگان عبوری از جمله ورود خودروهای سنگین و موتورسیکلت‏ها به داخل تونل و افزایش ایمنی این تونل ها بسیار مؤثر بوده است. 

مبنا قرار دادن پلاک خودرو برای احراز هویت رانندگان متخلف باعث ایجاد اعتماد عمومی به کارکرد سیستم-های هوشمند شده و در تغییر رفتار ترافیکی شهروندان بسیار مؤثر بوده، به عنوان نمونه، در پروژه صدر- نیایش از همه ابزارها و تجهیزات لازم برای کنترل هوشمند پل و تونل، استفاده شده و به همین دلیل قوانین و مقررات در این نقطه به صورت کامل رعایت می شود، در صورتی که رفتار همین رانندگان در انتهای پل و پایان تونل کاملاً متفاوت است. 

پیوستگی سیستم های هوشمند در مدیریت ترافیک امری ضروری است، با توجه به تردد روزانه میلیون ها خودرو در خیابان ها و بزرگراه های شهری، هوشمندسازی شبکه معابر شریانی و به کارگیری تجهیزات مدرن، در كاهش تصادفات رانندگی و تلفات و صدمات ناشی از آن می تواند بسیار مؤثر باشد که در حال حاضر شاهد آثار مثبت آن در تهران هستیم. 

رویکرد مدیریت شهری در استفاده از محصولات سازندگان داخلی در حوزه سیستم های هوشمند است و  در تلاش هستیم تا با بومی سازی تکنولوژی های جدید دنیا در داخل با همکاری بین -بخشی و به کمک دانشگاه ها، به درجه ای از پیشرفت برسیم که در صورت بروز هر گونه مشکلی در این سیستم ها بتوانیم آن را با سرعت و به سهولت برطرف کنیم.

نگاه مدیریت شهری این است که تجهیزات و تکنولوژی، به همراه خدمات خریداری شوند، شرکت‏های سرمایه گذار صاحب صلاحیت با پشتیبانی شرکت های مادر متخصص و با استفاده از تسهیلات بانکی، سیستم های روز دنیا را وارد کشور می کنند و ما نه تنها تجهیزات و تکنولوژی، بلکه خدمات نگهداری و سرویس آن ها را نیز خریداری می کنیم که نتیجه این اقدام، مسئولیت پذیری بالاتر این شرکت ها و ماندگاری بیشتر تجهیزاتی است که به کار می‏گیرند. 

روش فوق، فرصت بسیار خوبی در اختیار سه گروه دست اندرکار در این ساز و کار قرار می دهد، این سه گروه شامل شرکت های سرمایه‏گذار، صاحبان دانش فنی و توان تخصصی و در نهایت مدیریت شهری است که در حین بهره‌برداری و دریافت خدمات، با مشکل نگهداشت این تجهیزات نیز روبه‌رو نمی شود.

از جمله فواید هوشمندسازی ناوگان حمل و نقل شهری نیز، اطلاع از تخلفات احتمالی و در نتیجه کاهش میزان تخلفات و جلوگیری از به خطر افتادن جان مسافران است، به طوری که سامانه مدیریت ترافیک از لحظه خروج اتوبوس از پایانه تا لحظه ورود آن، موقعیت اتوبوس و عملکرد راننده آن را به صورت دقیق و لحظه به لحظه تحت کنترل و زیر نظر دارد. 

مدیریت شهری نسبت به پیاده سازی سیستم های هوشمند در بخش حمل و نقل اقدام نموده و آشنایی شهروندان با این سیستم ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است، البته آن چه که بیش از آشنایی مردم با سیستم های هوشمند ضرورت دارد، آگاهی آن ها نسبت به رعایت قوانین و مقررات است که متأسفانه در این زمینه بسیار ضعف داریم، در صورتی که قانون و احترام به آن باید در وجود تمام شهروندان نهادینه شده و در بطن زندگی آن ها جاری و ساری شود. 

مدیریت شهری به دستور شهردار محترم تهران، طرح جامعی را در راستای ارتقای فرهنگ ترافیک در پایتخت در دستور کار دارد، شهروندان برای اجرا و پیاده سازی هر طرح فرهنگی در شهر باید حضوری فعال داشته باشند، چرا که مشکلات فرهنگی جز با مشارکت خود مردم حل نخواهد شد و باید به نقطه ای برسیم که هر شهروند در قبال انجام هر تخلف کوچکی نیز که مرتکب می شود، خود را در وهله اول در برابر وجدان خویش و سپس در برابر مردم مسئول بداند.

برگرفته از خبر روابط عمومی حمل و  نقل و ترافیک شهرداری تهران

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.