◄ روستای زرگر ، روستایی اروپایی در قزوین
روستای زرگر قزوین مردمانی با چشم های رنگی و قدوقامتی شبیه به اروپاییها دارد و از کوچک تا بزرگشان به زبان رومانیایی صحبت می کنند.

شاید بارها و بارها مسیر تهران به قزوین را پیموده باشید اما هیچ وقت توجه تان به یکی از منحصر به فرد ترین روستاهای ایران جلب نشده باشد. این روستا، ویژگی هایی دارد که شاید در هیچ جای جهان مشابه آن یافت نشود. این روستا، روستای زرگر نام دارد. حالا سوالی که مطرح می شود این است که، روستای زرگر کجاست؟
روستای زرگر در استان قزوین، شهرستان آبیک، بخش بشارت قرار دارد. زرگر که یکی از روستاهای اطراف قزوین در جهت شمال غربی است، حدود ۲۲ کیلومتری غربی شهرستان آبیک قرار گرفته و ۱۱۵ کیلومتر با تهران فاصله دارد. این روستا در ۶۷ کیلومتری شمال شرقی کرج قرار گرفته و به همین دلیل می تواند یک جاذبه گردشگری جذاب برای ساکنان استان های تهران و کرج باشد.
شهر قزوین هم با فاصله ای ۵۱ کیلومتری در شمال غربی روستای زرگر قرار گرفته و اهالی تاکستان هم با فاصله ای ۱۰۰ کیلومتری در غرب زرگر ساکن است. منطقه الموت به عنوان یکی از مهم ترین جاهای دیدنی استان قزوین در فاصله ۱۰۸ کیلومتری شمال روستای زرگر قزوین قرار دارد. اگر به کوه نوردی هم علاقه دارید و علم کوه قزوین برای شما جذاب است، باید بدانید که این کوه در ۲۶۰ کیلومتری شمال شرقی روستا قرار دارد.
بهترین مسیر دسترسی به روستای زرگر
قزوین و کرج به عنوان استان هایی که نزدیک به تهران است، معمولا بهترین انتخاب برای ساکنان پایتخت برای سفرهای یک روزه خواهند بود.
اگر از سمت تهران راهی سفر به زرگر قزوین می شوید، باید حدود ۱۱۵ کیلومتری را در آزادراه تهران-کرج و بعد از آن آزادراه کرج-قزوین رانندگی کنید تا به آبیک برسید.
بعد از اینکه از آبیک رد شدید، باید حدود ۱۵ کیلومتر دیگر را در آزادراه کرج-قزوین رانندگی کنید تا به مسیری فرعی برسید. اگر با ماشین خودتان سفر می کنید، در حاشیه راه فرعی یک دشت شقایق زیبا وجود دارد که باید ببینید.
حالا وارد جاده فرعی شوید و به مسیرتان ادامه دهید تا تابلوی آبی رنگ روستای زرگر را ببینید.
فاصله تهران تا روستای زرگر
فاصله تهران تا زرگر حدود ۱۰۷ کیلومتر است و حدود ۱ ساعت و ۲۸ دقیقه در راه هستید؛ البته این زمان بدون درنظرگرفتن ترافیک سنگین آزادراه تهران-کرج و کرج-قزوین در بعضی از ساعت های روز است.
فاصله کرج تا روستای زرگر
فاصله کرج تا زرگر حدود ۷۰.۷ کیلومتر است و حدود ۱ ساعت و ۶ دقیقه در راه هستید. باز هم این زمان بدون درنظرگرفتن ترافیک سنگین بعضی از ساعت های روز در مسیر آزادراه کرج-قزوین است.
فاصله قزوین تا روستای زرگر
فاصله قزوین تا زرگر حدود ۵۲.۹ کیلومتر است و حدود ۴۷ دقیقه در راه هستید.
بهترین زمان بازدید از روستای زرگر
بازدید از روستای زرگر سفری یک روزه است و زمان زیادی از شما نمی گیرد؛ البته اگر در شهرهای اطراف قزوین و آبیک ساکنید؛ ولی اگر از شهرهای دورتر آمده اید که امکان اقامت هم فراهم است.
آب وهوای زرگر قزوین، کوهستانی است و در هر فصلی از سال زیبایی و طراوت خاص خودش را دارد. اینجا هر فصلی از سال از بهار گرفته تا زمستان گردشگر می بینید؛ اما آخر هفته ها از همیشه شلوغ تر است؛ چون ساکنان قزوین و کرج و تهران برای تفریح یک روزه به روستا می آیند.
ویژگی خاص این روستا، داشتن زبان رومانو است. مردم زرگر، به زبان های فارسی، ترکی و رومانویی صحبت می کنند. در واقع زبان مادری آن ها رومانویی است که آن را با فارسی و ترکی ادغام کرده و به شیوه جدید تلفظش می کنند. این زبان، نقطه تمایز این روستا با سایر روستاهاست.
روستای ۱۴ کیلومتری زرگر، پشت خط راه آهنی قرار گرفته که ایستگاهی در نزدیکی روستا نداشته و بی وقفه از روی ریل می گذرد.
اینجا خانه ها ساده، با دیوارهای بلند و درهایی آهنی ساخته شده اند. در نزدیکی روستای زرگر قزوین می توانید باغ هایی بزرگ را ببینید که در بهار و تابستان سرسبز و پُرمیوه است و سایه آن ها امن ترین جای دنیا برای استراحت است.
با همه این ها، شاید برایتان سوال شده باشد که اهالی و مردم این روستا چه سابقه و تاریخچه ای دارند؟ آیا اصالتا ایرانی هستند؟ ترک هستند؟ اروپایی اند؟ و یا اهل رومانی؟ چرا به زبان رومانو صحبت می کنند؟این ها اسرار و رمز و رازهایی است که حتی خود مردم روستای زرگر هم نمی دانند. تاریخچه و سرگذشت آن ها، رازی است که بر همه پنهان مانده است و درباره آن روایت های متفاوتی وجود دارد اما نمی توان گفت کدام یک از روایت ها صد در صد صحیح است و کدام صحیح نیست. فقط می توان بر اساس اسناد تاریخی بعضی را بر برخی دیگر مستدل تر دانست.
یکی از این روایت ها می گوید، تاریخچه رومانو ها اصالتا به خود کشور ایران بر می گردد و چون آن ها به صفت شجاعت مزین بودند، در ارتش صفویه مبارزه می کردند. روایت دیگر می گوید، رومانوها از بقایای کولی های اروپا به حساب می آیند. اما عده ای آن ها را از رومانو های ترکیه می شمارند. به این علت که رومانو، کلمه ای با آوای زبان ایتالیایی است، برخی آن ها را از اهالی کشور ایتالیا می دانند که در جنگ ایران و روم به عنوان اسیر به ایران آورده شدند. به علاوه، بعضی باور دارند، رومانو ها گروهی هستند که مدت ها قبل از مرز شمالی ایران وارد کشور ما شده و پس از مدتی از کوچ نشینی و ایل نشینی به یک جا نشینی روی آورده و در این روستا ساکن شدند. عده ای آن ها را از اهالی کشور رومانی یا یونان می پندارند.
از میان این همه روایت های گوناگون که نه تنها ما را گیج کرده است بلکه حتی خود رومانوها و مردم روستای زرگر را نیز در ابهام گذاشته است، یک روایت درباره تاریخچه آن ها، شاید به واقعیت نزدیک تر باشد. همایون زرگر، از بزرگان اهل روستای زرگر است که در زمینه فرهنگی، زبان، تاریخ و شعر زرگری فعالیت می کند. او درباره تاریخ زرگر این چنین می گوید، رومانو ها، گروه و ایلی بزرگ هستند که در دوره ساسانی از هند و کشمیر به سمت غرب روانه شدند. گروهی به اروپا رفتند و گروهی وارد ایران شدند و در دولت ساسانی، قدرت و مقام به دست آوردند. به علاوه بر اساس اسناد تاریخی، تاریخ رومانو ها با ایل روملو ها مطابقت تاریخی دارد. آن ها به این علت که کوچ نشین بودند و علاقه ای به یک جانشینی نداشتند، به تدریج در سراسر جهان پخش شدند. همچنین آمده است که عده ای دیگر از رومانو ها در عهد صفوی وارد کشور شدند و در روستای زرگر سکنی گزیدند و از میان آن ها نیز عده ای به اصی نقاط ایران مهاجرت کردند.
در اینجا باید گفت، از میان این عده که به سایر نقاط ایران رفتند، مانند خوی، قوچان، بیله سوار و شهریار، تنها مردم روستای زرگر هستند که فرهنگ، زبان و خط خود را حفظ کرده اند و به آن وفادار و متعصب مانده اند. از ویژگی های فرهنگی خاص مردم روستای زرگر، مهمان نوازی، محبت ایل نشینان و نداشتن طلاق، بی وفایی و خیانت در میان آن ها است. آن ها مهمانان عزیز کرده خود را با آیرانه سی که نوعی دوغ و کره به همراه آن است، پذیرایی می کنند.
از ویژگی های روستای زرگر، زمین ها، مزارع و گندم زار های فراوان در اطراف این روستا است که بر زیبایی این روستا می افزاید. از ویژگی های ظاهری مردم این ناحیه می توان به قد بلند، و اندام قوی و تنومندشان اشاره کرد. چهره شان ترکیبی از صورت آریایی و اروپایی است که به همین دلیل این روستا را روستای نیمه ایرانی – نیمه اروپایی نیز می نامند.
زبان رومانو، دستور زبان خاص خود را دارد و تنها خود رومانو ها می توانند این زبان را بفهمند. به طوری که اگر با سرعت زیاد به این زبان سخن گفته شود، مخاطب و شنونده، آن را نمی فهمد. در ایران به زبان رومانو، زبان زرگری نیز گفته می شود و روستا نیز به همین علت روستای زرگر نامیده شده است. اما این زبان، با زبان زرگری که بر مبنای حرف ز از حروف الفبا است، کاملا متفاوت می باشد. ایل نشینان و کوچ نشینان زرگر، از وقتی ساکن شده و یک جا نشین گشته اند، مانند سایر روستایان و یک جا نشینان به کشاورزی، دامداری و نگهداری پرندگانی چون مرغ و خروس، روی آورده اند. مردم روستای زرگر، با سابقه و تاریخچه ای مبهم و نا معلوم، مسلمان و شیعه هستند و به ایران بسیار علاقه مند بوده و خود را ایرانی می دانند.
ماجرا و راز نامگذاری روستای زرگر
جالب است بدانید که برای نامگذاری این روستا نیز داستانهای جالب و عجیبی وجود دارد که دانستن بعضی از آنها خالی از لطف نیست، بعضی از افراد می گویند زمانی که برای اهالی این روستا شناسنامه ثبت می کردند، زنان آن روستا در حال ساخت زیورالات بودند به خاطر همین نام روستا را زرگر نهادند اما در روایتی دیگر که قدمت آن متعلق به 300 سال پیش می باشد، نقل شده است که نادرشاه سه برادر طلاکار با نام های سیف الله، احمد و زبدالملک را از امپراتوری عثمانی به ایران آورد و روستای زرگر کنونی به عنوان چراگاه قشقایی به احمد واگذار گشت.
جاذبه های طبیعی روستای زرگر
- چشمه نوپلکس: این چشمه یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری روستای زرگر است. آب این چشمه بسیار زلال و گوارا است و دارای خواص درمانی نیز هست.
- دشت شقایق ها: در فصل بهار، دشت های اطراف روستای زرگر مملو از شقایق های سرخ می شوند. این منظره بسیار زیبا و دیدنی است.
- کوه های اطراف روستا: کوه های اطراف روستای زرگر مناظری بسیار زیبا و چشم نواز دارند. این کوه ها برای کوهنوردی و پیاده روی بسیار مناسب هستند.
جاذبه های تاریخی روستای زرگر
- مسجد جامع روستا: این مسجد یکی از قدیمی ترین مساجد روستای زرگر است. این مسجد در دوران صفویه ساخته شده است و دارای معماری منحصربه فردی است.
- خانه های قدیمی روستا: خانه های قدیمی روستای زرگر با معماری سنتی و زیبا خود، یکی دیگر از جاذبه های گردشگری این روستا هستند.
- مزار شهدای روستا: مزار شهدای روستای زرگر در بالای یکی از تپه های اطراف روستا قرار دارد. این مزار یادآور رشادت و ایثارگری شهدای این روستا است.
امکانات تفریحی روستای زرگر
روستای زرگر قزوین از آنجا برای گردشگران جذاب شد که اهالی آن ظاهری اروپایی داشتند و به زبانی دیگر غیر از فارسی و ترکی قزوینی صحبت می کردند؛ اما این تمام ماجرا نیست. زیبایی روستا و نزدیکی آن به پایتخت باعث شد تا خیلی از ساکنان تهران و کرج، آخر هفته ها را اینجا بگذرانند. از ساده ترین و ارزان ترین تفریحات روستا می توانم به موارد زیر اشاره کنیم.
– پیاده روی
وقتی ساعت های زیادی را پشت میز بنشینید، قطعا نیاز به مقداری تحرک دارید تا بدنتان افت نکند؛ اما هوای آلوده شهر همه ذوق و شوق پیاده روی را از آدم می گیرد. وقتی به روستای زرگر آبیک می آیید، هوا آن قدر مطبوع و آسمان آن قدر آبی است که دلتان می خواهد تا وقتی هوا روشن است میان کوچه پس کوچه های روستا و میان دشت پیاده روی کنید. از این فرصت استفاده کنید؛ چون در مسیر با اهالی روستا آشنا می شوید و اگر شانس بیاورید، بتوانید با یکی از اهالی فارسی صحبت کنید.
– عکاسی
از وقتی دوربین گوشی های هوشمند آن قدر قوی شد که دیگر نیازی به دوربین عکاسی نبود، همه ما برای خودمان یک پا عکاس شدیم. کوچه های روستا، مزارع، باغ ها و همین طور دشت و تپه ها غیر از اینکه جایی عالی برای گردش و پیاده روی اند، می توانند بهترین لوکیشن برای عکاسی هم باشند. از خروس خون تا غروب آفتاب و آمدن ستاره ها وقت دارید تا از روستا و خودتان عکس بگیرید.
– طبیعت گردی
اگر برای تفریح تا روستای زرگر آمده اید که خانه ننشینید، بساط پیک نیک را جمع کنید و در دل طبیعت زیبای روستا با پهن کردن یک زیرانداز ساعت های خوشی را کنار خانواده و دوستان بگذرانید. در کنارش می توانید چند ساعتی را در دل طبیعت و باغ های روستا بچرخید و به قول خودمان طبیعت گردی کنید. یادتان باشد اگر از شهرهایی شلوغ و دودگرفته مثل تهران و کرج به روستا می روید، دیگر فرصتی مثل این برای دیدن طبیعی زیبا نصیبتان نمی شود؛ پس تا می توانید دلی از عزا در آورید.
امکانات رفاهی روستای زرگر
امکانات رفاهی آنچنانی که برای گردشگران فراهم شده باشد، در روستا وجود ندارد. درنهایت به مغازه و نانوایی دسترسی داشته باشید. روستای زرگر قزوین، هیچ اقامتگاهی ندارد که بتوانید از قبل آن را رزرو کنید؛ پس بهتر است اقامتگاه های شهرهای اطراف یا هتل های قزوین را انتخاب کنید.
اقامت در روستای زرگر
برای اقامت در روستای زرگر رومانو گزینه های مختلفی پیشِ روی شماست که شامل موارد زیر است.
کمپینگ و شب مانی در روستای زرگر
اگر شیفته آن لحظه از صبح هستید که نور خورشید از بالای چادر عبور می کند؛ پس کمپینگ بهترین گزینه برای اقامت شما در زرگر است. برای کمپینگ و شب مانی در روستا باید غیر از چادر با خودتان وسایل و تجهیزات دیگری هم ببرید که بیشتر شامل آب آشامیدنی، وسایل روشن کردن آتش، خوراکی و… است.
اقامتگاه های بوم گردی روستای زرگر
روستا هیچ اقامتگاهی برای گردشگران ندارد؛ اما اقامتگاه های بوم گردی نزدیک به روستای زرگر خیلی محبوب است. به خصوص اگر سفر شما بیشتر از ۱ روز طول بکشد. ازجمله سوئیت ها و هتل ها و اقامتگاه های بوم گردی نزدیک به روستا می توان به موارد زیر اشاره کنیم.
- سوئیت یک خوابه خوزنان در آبیک
- ویلا دوخوابه استخردار آب گرم بهجت آباد در آبیک
- اقامتگاه سنتی نبوی در شهر قزوین
توصیه هایی برای سفر به یادماندنی در روستای زرگر
- اگر می خواهید کمپ بزنید؛ باید با خودتان چادر و باقی وسایل ضروری را ببرید.
- بهترین تفریح در روستا، پیاده روی، عکاسی و طبیعت گردی است؛ پس انتظار وجود شهربازی، رستوران و کافه و تجهیزات شهرها را نداشته نباشید.
- مردم روستا به زبان رومانیایی صحبت می کنند؛ بنابراین شاید ارتباط گرفتن با کسانی که فارسی بلد نیستند، سخت باشد.
- ساعاتی که خورشید می تابد، بهترین ساعت برای روستاگردی است.
- خانه ها حصار یا دیواری برای حیاط ندارند و اصلا چیزی به مفهوم حیاط در روستا وجود ندارد؛ پس به حریم خصوصی خانه ها احترام بگذارید؛ چون این موضوع برای اهالی مهم است.
- روستا اقامتگاهی برای گردشگران ندارد؛ بنابراین اگر می خواهید بیشتر از یک روز اینجا بمانید یا باید کمپ بزنید یا اینکه اقامتگاه ها و هتل های شهرهای اطراف را رزرو کنید.