تحول چشمگیر در نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی تهران
برقی سازی ناوگان حمل و نقل تهران علاوه بر ۹ همت صرفه جویی در هزینه مصرف سوخت، کاهش ۶۵ هزار تنی آلاینده های تهران در سال را نیز در پی خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران معتقد است: برقی سازی ناوگان حمل و نقل تهران علاوه بر ۹ همت صرفه جویی در هزینه مصرف سوخت، کاهش ۶۵ هزار تنی آلاینده های تهران در سال را نیز در پی خواهد داشت.
به گزارش تین نیوز به نقل از ایسنا، سفر اخیر شهردار تهران به چین این روزها نقل محافل خبری و کارشناسی است و هر از چند گاهی دستاوردهای این سفر، رسانه ای می شود. اما سفر علیرضا زاکانی در بخش محیط زیست و مدیریت آلودگی هوا چه دستاورهایی برای تهران خواهد داشت؟ که سید محمد مهدی میرزایی قمی، اثرات مهم این سفر در حوزه بهبود کیفیت هوای پایتخت را تشریح کرد.
وی در این باره گفت: اجرای تفاهم نامه ای که شهردار تهران با سفر به چین انجام داد، اگرچه در حوزه نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی تحول چشمگیر را برای تهران به ارمغان می آورد اما اثرات کم نظیری نیز بر کاهش آلودگی هوا خواهد داشت.
به گفته میرزایی قمی، بیشترین سهم آلاینده های منتشره در تهران حاصل تردد وسایل نقلیه است که بخش زیادی از آن را وسایل نقلیه شخصی رقم می زنند و بخشی نیز حاصل تردد وسایل نقلیه عمومی است. اتوبوس ها و تاکسی ها به لحاظ تردد بالای روزانه در سطح شهر و نزدیک بودن به زمان فرسودگی، نیاز به نوسازی دارند. هم اکنون اتوبوس های تهران ۵.۷ درصد ذرات معلق و ۰.۵درصد گازهای آلاینده شهر را منتشر می کنند که با نوسازی آنها (با فرض محاسبات در خصوص اتوبوس ها این است که اتوبوس های برقی همگی جایگزین اتوبوس های دیزلی و اتوبوس های گازسوز جایگزین ۱۰۰ دستگاه اتوبوس دیزلی و ۹۰۰ دستگاه اتوبوس گازسوز شوند)، انتشار ذرات معلق ۱۰۰ درصد و آلاینده های گازی آنها تا ۹۵ درصد کاهش خواهد یافت. از سویی تاکسی های تهران ۲.۱ درصد روی انتشار ذرات معلق و ۹.۴ درصد آلاینده های گازی شهر سهم دارند که با نوسازی آنها (ارقام مربوط به ناوگان تاکسیرانی با فرض جایگزینی تاکسی های بنزینی محاسبه شده است)، ۱۰درصد ذرات معلق و ۴۸ درصد آلاینده های گازی که این ناوگان تاکنون در شهر پراکنده می کرده اند، کاهش می یابد.
وی ادمه داد: بند دیگری نیز مربوط به برقی سازی ناوگان موتورسیکلت پایتخت است. این وسایل نقلیه هم اکنون ۱۰.۱درصد ذرات معلق شهر و ۲۱.۳ درصد آلاینده های گازی را در هوا منتشر می کنند که در صورت برقی سازی، ۱۷.۵درصد ذرات معلق و ۱۷.۵درصد آلاینده های گازی از آسمان شهر حذف خواهد شد. به این ترتیب با جایگزینی هزار دستگاه اتوبوس گازسوز، هزار دستگاه اتوبوس برقی، ۱۰ هزار دستگاه تاکسی برقی ، ۱۰هزار دستگاه ون برقی و ۱۰۰هزار دستگاه موتورسیکلت برقی ۶۵ هزار تن از آلاینده های تهران در طول سال کاسته خواهد شد.
آنگونه که میزایی قمی گفته، بخش دیگر دستاورهای سفر شهردار تهران به چین، در حوزه ارقامی است که در حوزه صرفه جویی سوخت، به نفع تهران خواهد شد. در این بخش، محاسبات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نشان می دهد در صورت نوسازی ناوگان، ۳۲۵میلیون لیتر سالیانه در مصرف بنزین و گازوئیل صرفه جویی می شود که این رقم معادل ۹همت صرفه جویی هزینه مصرف سوخت درطول سال خواهد بود.
وی تاکید کرد: همچنین کل ارزش اقتصادی ناشی از کاهش مصرف سوخت و کاهش آلاینده های هوا تقریبا ۳۱ همت می شود که عایدی آن در بخش کاهش آلایندگی ۲۲.۵همت خواهد بود.
مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران درباره اینکه چه نهادها و ارگان هایی در حوزه برقی سازی حمل و نقل نقش دارند، گفت: عمده ترین وظایف در حوزه برقی سازی مربوط به وزارتخانه های صمت و نیرو است. وزارت صمت وظیفه تشویق تولیدکنندگان خودرو و موتورسیکلت به تولید محصولات برقی را دارد. همچنین در حوزه واردات نیز تسهیلات لازم از جمله حداقل یا صفر کردن سود بازرگانی لازم است از طریق وزارت صمت انجام شود. در کنار این موضوع وزارت نیرو متولی اصلی ایجاد زیرساخت شارژ وسایل نقلیه برقی است. همچنین تأمین برق این ایستگاه ها و بار اضافی ناشی از فعالیت وسایل نقلیه برقی برعهده وزارت نیرو است. اما در کنار این موارد برای تسهیل در توسعه وسایل نقلیه برقی و جبران اختلاف قیمت آن با نوع بنزینی و گازوئیلی جهت ترغیب مصرف کنندگان، ارائه تسهیلات و کمک های بلاعوض از جانب دولت ضروری است و این موضوع می بایست از طریق وزارتخانه های نفت و اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه پیگیری شود.
به گفته وی، در کنار متولیان اصلی حوزه برقی سازی، وزارت کشور و شهرداری ها نیز که مسئولیت توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی را دارند در صورت مهیا بودن شرایط و زیرساخت ها می توانند از ناوگان برقی در حمل و نقل عمومی درون شهری استفاده کنند. البته مسیر برقی سازی حمل و نقل و داخل کشور چالش هایی پیش رو دارد.
به گفته مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، یکی از مهمترین چالش های پیش روی برقی سازی ناوگان، تأمین برق مورد نیاز جهت شارژ کلیه وسایل نقلیه برقی و همچنین ایجاد بستر شارژ این وسایل نقلیه است. بخصوص در ناوگان حمل و نقل عمومی که میزان پیمایش وسیله نقلیه بالا بوده و زمان شارژ آن باید به حداقل برسد، ایجاد و توسعه زیرساخت شارژ عمومی اهمیت بالایی دارد.
همچنین آنگونه که میرزایی قمی گفته، چالش مهم دیگر در توسعه وسایل نقلیه برقی، قیمت تمام شده آن است که بسیار بیشتر از همنوع بنزینی یا گازوئیلی خود بوده و حتماً باید تسهیلات بلاعوض و تسهیلات کم بهره برای تشویق جامعه به استفاده از این نوع ناوگان از طرف دولت ها تأمین شود.