| کد خبر: 249930 |

دلایل اصلی گرانی دلار

نچه اکنون در بستر اقتصادی کشور شاهد آن هستیم، افزایش انتظارات تورمی و میل به مهاجرت و خروج قابل توجه سرمایه از کشور است.

تین نیوز

دو مولفه اقتصادی و سیاسی ازجمله عوامل اثرگذار بر بازار ارز به شمار می روند. افزایش عمده نرخ ارز در شرایط اخیر به این دلیل است که هم به لحاظ اقتصادی و هم تنش های بین المللی و داخلی کشور در وضعیت حادتری قرار داریم. بنابراین تا این دو عامل مدیریت نشود، نمی توان چشم انداز مناسبی نسبت به آینده بازار ارز ارائه داد.

باید در نظر داشت که اکنون کشور با کسری جدی بودجه روبروست و تا اراده ای برای کاهش هزینه ها وجود نداشته باشد و در کنار آن، با برنامه ریزی مدون از شتاب رشد نقدینگی کاسته نشود و گامی در راستای کنترل نرخ تورم برداشته نشود، نمی توانیم انتظار داشته باشیم که نرخ ارز مدیریت شود و البته در این میان نمی توان عدم مدیریت بازار را بر گردن بانک مرکزی انداخت، زیرا ورود بانک مرکزی، آخرین حلقه این زنجیر برای مدیریت بازار ارز است.

باید در نظر داشت که دلار نیز مانند یک کالا از عوامل اقتصادی متأثر می شود. یکی از عوامل اثرگذار در دسته سیاسی بر نرخ دلار، اعتراضاتی است که در کشور شکل گرفته و تا آرامش برقرار نشود و ثبات اقتصادی در ادامه آن فراهم نشود، چندان نرخ ارز قابل کنترل نیست.

آنچه اکنون در بستر اقتصادی کشور شاهد آن هستیم، افزایش انتظارات تورمی و میل به مهاجرت و خروج قابل توجه سرمایه از کشور است. یک فعال اقتصادی در بررسی های خود به این نکته توجه می کند که آیا آینده اقتصادی کشور در چشم انداز برنامه ریزی های او مثبت است و پاسخ در این زمینه چندان مطلوب نیست.

در حال حاضر با خروج جدی سرمایه و افزایش قاچاق روبرو هستیم. این دو اتفاق ناگوار در اقتصاد ایران در خارج از مرزها صورت می گیرد و نه در بستر اقتصادی کشور. بنابراین در چارچوب قوانین و مقررات بانک مرکزی قابل مدیریت نیست.

بانک مرکزی در مصارف خدماتی مانند فروش ارز با کارت ملی، ارز مسافرتی ، هزینه های دفاتر و شرکت های نمایندگی در خارج از کشور، هزینه های تراستی و نقل وانتقال ارزی، کماکان می تواند به طور قابل ملاحظه ای اثرگذار باشد، اما عامل اصلی مهار نرخ ارز در بستر ثبات اقتصادی و چشم انداز مثبت آن نهفته است.

با این حال می توان به برخی از تصمیم های بانک مرکزی برای مهار نرخ دلار ایراداتی را وارد دانست. فروش ارز با کارت ملی، دخالت مستقیم در بازار ارز است. هرچند با دخالت مستقیم بانک مرکزی در شرایطی مشخص مخالف نیستم، اما این روش تنها دلالی و واسطه گری را تشدید می کند.

ازسویی بانک مرکزی اعلام کرده که قصد دارد حواله را از صادرکنندگان اخذ کرده و در مقابل به آنها اسکناس تحویل دهد؛ به این ترتیب ارز صادرکنندگان که در سامانه نیما به فروش می رسید، اکنون با نرخ بازار آزاد معامله می شود. در این وضعیت هرچند صادرکننده تشویق می شود که ارز بیشتری را در موعد زمانی کوتاه تر وارد چرخه کند، اما در عین حال با شائبه هایی همراه است که چندان مطلوب نیست.

با این حال ذکر این نکته نیز ضروری است که افزایش قیمت ارز حدی دارد. مسئله آن است که واردکننده ای که با نرخ ارز کار می کند، بتواند کالای وارداتی را با ارز گران بفروشد. وقتی جامعه کشش خرید اقلام با قیمت های بالای دلاری را ندارد، می توان امیدوار بود که ترمز نرخ ارز کشیده شود.

 

 

 

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید
منبع: پایگاه خبری تحلیلی انتخاب

اخبار مرتبط

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • ناشناس 4 2

    وقتی اقتصاد دلالی و گرانیهای مستمر و فزاینده بر کشور حاکم باشد، تولید در بخش صنعتی و کشاورزی بزرگترین اسیب را خواهد دید و صنعتگر یا کشورز با خرید و فروش ملک یا ماشین یا طلا و ارز یا کالاهای دیگر به ثروت افسانه ای میرسد، مجبور نیست زحمت تولید را تحمل کند. زمانیکه رونق دلالی افول کند، کشاورز مجبور است تولید کند حتی اگر محصولش قیمت پائین داشته باشد. امروزه قیمت خرید تضمینی گندم نباید در سطحی باشد که نوعی باج دهی جهت تولید تعبیر شود. گرچه افزایش نرخ محصولات کشاورزی موجب افزایش تولید میشود اما اثار سوء ان در افزایش قیمتها اشکار میشود و دولت برای ثابت نگهداشتن قیمت نان مجبور به جبران ان در کالاهای دیگر است. کشور در مدیریت سوء خود اسیبهای فراوان به اینده و اخلاق و باورهای جامعه زده و برای ما مسلم شده که اسلام فقط دین اخلاق است نه سیاست و در اقتصاد حرفی برای گفتن ندارد و خمس و زکات براساس موقعیت انزمان برای ساماندهی جامعه مطرح شده، و توان مدیریت جامعه را ندارد. اکنون اسلام نیست که بر مردم حکومت میکند بلکه حکومت مسلمانانی است که براساس درک شخصی از دین، بنا به مصلحت اقتدار جهانی و ماندگاری عمل میکنند. با جهانی شدن حکومت ایران گرچه فقرا بطور موقت به نوایی میرسند اما تولید و اعتماد و امنیت جامعه فروپاشیده و جهان در استانه بحرانهای وحشتناک قرار میگیرد هرچند حکومت تلاش میکند از متخصصان خارجی در حل مشکلات کمک بگیرد اما زیربنا نابود شده.

  • جواد 0 2

    مردم فقط بايد از فروشگاههاي دولتي مثل ميادين تره بار، شهروند و رفاه خريد كنند تا با جمع شدن بساط دست فروشي و مشاغل آزاد در زمينه كالاهاي اساسي نظير ميوه و سبزي و خشكبار و سوپرماركتها زنجيره واسطه گري و بازار آزاد كه نقش اساسي در تورم كشور دارند به حداقل برسد و از مهاجرت شهرستانيها و روستائيان به منظور كسب چنين مشاغلي به پايتخت جلوگيري شود.