| کد خبر: 119552 |

◄ پلاسکو بعد از ویرانی / ابعادی که به تازگی نمایان می‌شوند

تین‌نیوز| حادثه پلاسکو یکی از حوادث نادری بود که جدای از مباحث مالی و اقتصادی بار روانی زیادی را برای جامعه به همراه داشت، روح تمامی مردم در ایران و آتش‌نشان‌ها در سراسر جهان را نیز آزرد لذا، ضروری است تا این حادثه از جهات گوناگون مورد دقت نظر و کارشناسی قرار بگیرد تا در مواجهه با این قبیل اتفاقات مشخص شود چگونه آن‌را مدیریت کرد.

به همین منظور این شبکه خبری در تماس با یکی از جامعه‌شناسان در خصوص ابعاد مختلف حادثه دردناک ساختمان تجاری پلاسکو به گفت‌وگو نشسته که در ادامه آن را می‌خوانید.

حسن عماری با اشاره به این‌که این حادثه درارای سه بعد است، اظهار داشت: بعد از گذشت حدود 20 روز از تخریب ساختمان پلاسکو، هنوز حس همدلی و همراهی و روحیه ایثارگرانه و متفاوت در شهروندان به چشم می‌خورد، فضای التهابی روزهای اول مانع از اظهار نظر در این‌باره بود اما با گذشت چند روز از این حادثه می‌توان آن‌را مورد تفسیر و بررسی قرار داد.

کارشناس امور اجتماعی با بیان این مطلب که «از این دست حوادث در کشور ما کم نبوده است»، گفت: در سانحه آتش‌سوزی در قطار تبریز-مشهد تعداد کشته‌شدگان کم نبود اما، چرا در حادثه پلاسکو با شدت و حدت به این موضوع پرداخته شد ولی به دیگر حوادث از این دست تا این حد حساسیت به وجود نیامد، سوالی است که در ادامه به آن پاسخ داده خواهد شد.

وی با اشاره به یکی از عوامل در حادثه پلاسکو، تصریح کرد: این عامل پسندیده ریشه در رفتار ایرانی-اسلامی دارد و در واقع رفتار ایثارگرانه آتش‌نشان نشات گرفته از عامل ایرانی-اسلامی بود که تحسین بسیاری از مردم جهان را برانگیخت که به واقع قابل تجلیل و تکریم است که خیلی در سانحه قطار مشهد-تبریز نمود پیدا نکرد.

عماری با تاکید براین مطلب که انسان‌های مقاوم همواره در کانون توجه هستند، ابراز داشت: باید بر مواجهه با این قبیل حوادث نوع رفتار و برخورد شناسائی شوند و چنان‌چه مردم در آن شراکت داده شوند به‌طور قطع احساس همدلی بیشتری با مسئولان خواهند داشت.

کارشناس امور اجتماعی، با تاکید بر این نکته مهم که ویژگی یک جامعه مدرن چندگانه عمل کردن شهروندان آن است، افزود: خوشبختانه مردم ایران به این بلوغ  فکری رسیده‌اند که در این‌گونه موارد به تمامی جوانب کار توجه کنند که اهداء خون، روشن کردن شمع در مراکز آتش‌نشانی و بردن شیرینی و اقلام خوراکی بیانگر آن است.

وی اشاره‌ای داشت به انتشار اخبار ضد و نقیض در روزهای آواربرداری از ساختمان پلاسکو، آن‌را نقطه ضعف دانست و گفت: این عامل باعث شد تا از اعتماد مردم به رسانه‌هائی که نام آنها در ذیل خبر منتشر می‌شد، کاسته شود زیرا دستیابی به اخبار موثق برای مردم و خانواده جان‌باختگان حادثه بسیار حائز اهمیت بود. 

وی عامل ازدحام در خیابان‌های اطراف ساختمان پلاسکو را یکی از عوامل تاثیرگذار بر کندی روند امدادرسانی عنوان کرد و ابراز داشت: نیاز به دیده شدن و مطلع شدن از جزئیات حادثه بیساری از مردم را تا پاسی از شب در اطراف خیابان جمهوری نگه داشت که اگر مردم خودداری بیشتری نشان می‌دادند، لزومی در به‌کارگیری انبوهی از ماموران انتظامی نبود.

عماری ترغیب به خبرنگار شدن شهروندان را یکی از مسائلی دانست که بدون توجه به عواقب آن در حال تبلیغ و گسترش است و لزومی به ادامه افزایش آن نیست.

این استاد دانشگاه در اشاره به بعد دیگر این حادثه، آن‌را عامل بازدارنده در امداد رسانی خواند و گفت: دنیای مجازی دنیای نیاز به دیده شدن است و این نیاز باعث شد در اطراف ساختمان پالاسکو ازدحامی نامتعارف شکل بگیرد و در نتیجه آن، آمار تلفات آن بیش از درگیر حوادث هم عرض و مشابه باشد زیرا، رسیدن کمک به پلاسکو با کندی همراه شد البته در ساعات اولیه.

به گفته وی، بعد دوم حادثه پلاسکو حذف یک خاطره است که گاهی خود فاجعه به‌شمار می‌رود، حذف یک خاطره اتفاق نامیمونی است برای یک شهروند خواه یک ساختمان باشد و یا یک نماد زیرا، گاهی اوقات پیوندی میان افراد با آن ایجاد می‌شود که شاید گسستنی نباشد.

عماری بعد سوم حادثه پلسکو را بخش اقتصادی آن دانست و خاطرنشان کرد: در این حادثه بخش بزرگی از بازرگانی خدمات پوشاک از بین رفت زیرا، این ساختمان تامین کننده بیش از 60 درصد پوشاک کشور بود، سرنوشت انباشت هزینه و سرمایه چه خواهد شد و مسائل پیش روی صاحبان مشاغل را چه کسی عهده‌دار خواهد شد یکی از ابعادی است که شاید حل آن به درازا بکشد.
 

به گزارش تین‌نیوز، سازه فلزی ساختمان پلاسکو و تنش‌های حرارتی ایجاد شده بر اثر آتش‌سوزی، موجب ریزش این ساختمان شده است، علت اصلی حادثه آتش‌سوزی و ریزش ساختمان پلاسکو، باید از سوی مراجع رسمی و کارشناسان دادگستری مشخص شود، اما با توجه این‌که سازه این ساختمان فلزی بوده، می‌توان پیش‌بینی کرد که تنش‌های حرارتی حاصل از وقوع آتش‌سوزی، موجب ریزش شده است.
 البته با توجه به اینکه ساخت این ساختمان به نیم قرن پیش باز می‌گردد، به نظر می‌رسد مسائل لازم برای ایمنی ساختمان در مقابل آتش‌سوزی در نظر گرفته نشده است.

اگرچه علت دقیق بروز حادثه باید توسط محاکم‌قضایی مشخص شود، اما عمر بالای ساختمان، عدم رعایت نکات فنی و ایمنی در بروز حادثه بی‌تاثیر نبوده است، بر اثر وقوع آتش‌سوزی، ساختار فولادی ساختمان تغییر کرد و همین موضوع موجب ریزش شده است.

براساس این گزارش، در سازه‌های بتنی، به دلیل وجود پوشش سیمانی امکان انتقال حرارت به تاسیسات و سیم‌کشی برق کمتر است و سازه‌های بتنی نسبت به سازه‌های فلزی در برابر تنش‌های حرارتی و آتش‌سوزی، مقاوم‌تر هستند، البته در برابر زلزله، هر دو سازه در صورت رعایت نکات ایمنی و فنی، مقاوم خواهند بود.
 

 

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.