| کد خبر: 63802 |

خودروسازان به مردم بدهکارند

تین نیوز | عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: خودروسازان به دلیل کیفیت پایین و عدم تناسب قیمت با کیفیت محصولاتشان به مردم بدهکار هستند.

امرالله امینی اظهار کرد: کیفیت حلقه مفقوده صنعت خودروی ایران در تاریخ فعالیت این صنعت است.
وی با بیان اینکه یکی از دلایل بی‌توجهی خودروسازان به کیفیت محصولات تولیدی، سیاسی بودن این صنعت است، خاطرنشان کرد: در این شرایط مدیر بنگاه تولیدی نمی‌تواند اولویت‌ها را به درستی تشخیص دهد یا اگر هم بتواند به دلیل فشارهای بیرونی قادر به تصمیم‌گیری درست نیست.

این کارشناس صنعت خودرو ادامه داد: به عنوان مثال چند سال پیش و در دوره‌ای که فروش خودرو در کشور بالا بود، خودروسازان به جای آنکه درآمد خود را صرف تحقیق و توسعه و افزایش کیفیت کنند به دلیل برخی فشارها اقدام به ایجاد سایت‌های تولیدی زیان‌ده در داخل و خارج کشور کردند.

وی افزود: از آن سو نیز انحصاری بودن بازار خودرو باعث کرختی و تنبلی خودروسازان شد به‌گونه‌ای که خودروسازان هر چه تولید می‌کردند مردم می‌خریدند و به همین دلیل آنها انگیزه لازم را برای سرمایه‌گذاری در حوزه تحقیق و توسعه و تولید محصولات جدید نداشتند.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی خاطرنشان کرد: بنابراین در شرایط جدید و با لغو تحریمها، مدیران فعلی شرکتهای خودروسازی باید از گذشته پند گرفته و اولویت خود را جذب سرمایه‌گذاران خارجی برای انتقال تکنولوژی و تولید محصولات جدید، با کیفیت و با قیمت مناسب قرار دهند.

امینی با بیان اینکه در حال حاضر تناسبی بین قیمت و کیفیت خودروهای تولیدی در کشور وجود ندارد، تصریح کرد: در این زمینه دولت باید با انجام برخی اصلاحات شرایط را برای کاهش هزینه‌های تولید در شرکتهای خودروسازی فراهم کند تا تناسب بین قیمت و کیفیت خودروهای داخلی ایجاد شود.

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • اسداله اسدبیگی 0 0

    با سلام، اولا، بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی و سیاست های حاکم برآن بمنظور منطقی شدن اندازه دولت و مجال و فرصت دادن به ۲ بخش دیگر اقتصاد کشور(بخش خصوصی و تعاونی ها)، دولت هر چه زود تر از این حیطه خارج و میدان را به بخش خصوصی و تعاونی ها بسپارد. دوم اینکه، منطقی و عقلایی آن است که بجای اینکه ۲ یا ۳ شرکت خودروسازی با شرح حال کیفیتی که این روزها نقل هر مجلسی شده اند. ما در ایران بیش از ۴۰۰۰ شرکت قطعه ساز داشته باشیم تا به شرکتهای برتر و سرامد خودروسازی در جهان قطعه بفروشیم، نه اینکه خودرویی تولید کنیم که از حداقل استانداردها به دور باشد. پس بنابراین: ۱. دولت حمایت خود را از شرکتهای قطعه ساز(بخش خصوصی و تعاونی ها) بیشتر نماید ۲. شرکتهای قطعه ساز خود را در حد واندازه و کلاس جهانی بالا ببرند ۳. اجازه ورود خودرو با کیفیت به قیمت مناسب داده شود ۴. بیش از انی که بفکر نگهداشتن ۲ خودرو ساز باشیم، بفکر ایجاد ارزش افزوده بیشتر ناشی از فروش قطعات به سایر کشورها باشیم و از این رهگذر GNP را بالا ببریم ۵. زمینه بروز اشتغال بیشتر را برای جوانان تحصیلکرده بیکار فراهم نمایم(در شرکتهای قطعه ساز نه خودرو ساز) ۶. معمولا در دنیا از مزیت های نسبی استفاده می کنند تا قیمت ها کاهش پیدا کند(نیروی انسانی جوان و تحصیلکرده فراوان - وجود شرکتهای فولادسازی تامین کننده مواد اولیه - و …) ۷. شرکتهای قطعه ساز می توانند(شرکتهای تعاونی تولید محصولات صنعتی) باشند تا احاد جامعه در تولید نقش داشته باشند و این یعنی حمایت ملی از تولیدات داخلی(مصنوعات ساخت بخش خصوصی و تعاونی ها) در کشور

  • مهدی بخت آزما 0 0

    چه عجب یکی از تو این همه دانشگاه های معتبر ما طرف مردم رو گرفت امیدوارم همه دست به دست هم دهیم و این خودرو ساز های بی کیفیت را مجبور به اوردن قیمت پایین و بالا بردن کیفیت بالا بعد از گذشت حدود ۳۷ سال از انقلاب اسلامی باشیم