| کد خبر: 193674 |

ائتلاف محرمانه ریاض-تل‌آویو

عربستان خرید گاز طبیعی از اسرائیل را بررسی می‌کند.

تین نیوز

داشتن رقیبی مشترک در منطقه به نام ایران باعث شده تا عربستان سعودی و اسرائیل به یکدیگر نزدیک‌تر شوند؛ زمانی تنها صحبت از همکاری‌های امنیتی و اطلاعاتی بود و اکنون خبر می‌رسد که ریاض در حال بررسی خرید گاز طبیعی از این رژیم است.

به گزارش تین نیوز به نقل از شرق، تل‌آویو و ریاض روابط دیپلماتیکی با یکدیگر ندارند اما سه سالی است که عربستان با تغییر دیدگاه‌های رایج خود و ارسال پالس‌های آشکار برای تغییر افکار عمومی برای داشتن روابطی بهتر با اسرائیل تلاش می‌کند.

نخستین جرقه این آشتی پنهانی توسط وزیر اطلاعات اسرائیل در سال 2016 زده شد؛ زمانی که او علنی از ملک سلمان، پادشاه عربستان خواست تا از بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل برای سفر به عربستان دعوت کند و سپس به صراحت گفت: تل‌آویو می‌تواند در مقابل عادی‌سازی روابط، پیشنهاد مشارکت امنیتی و اطلاعاتی را به عربستان و کشورهای حوزه خلیج‌فارس بدهد. این سخنان بیانگر آن بود که هر دو خواهان همکاری گسترده غیرعلنی در منطقه با هدف مشترک هستند و آن هدف مقابله با ایران و تضعیف سیاست‌های منطقه‌ای تهران بود.

اکنون این همکاری ابعاد گسترده‌تری به خود گرفته است و اسرائیل به دنبال توسعه روابط اقتصادی خود با ریاض است. به گزارش بلومبرگ، ایوب کارا، عضو سابق کنست می‌گوید: اسرائیل و عربستان درباره احداث خط لوله از شهر ایلات اسرائیل به عربستان گفت‌وگو کردند و عربستان در حال بررسی خرید گاز طبیعی از اسرائیل است.

ایوب کارا، یکی از نزدیک‌ترین مشاوران نتانیاهو در زمینه روابط با کشورهای عربی بوده و از جمله وزرای اسرائیلی است که سال گذشته علنا در خلیج فارس دیده شد و در توجیه این اقدام خود گفت: این امر در راستای منافع مشترک دو طرف است.

اکنون او می‌گوید که ریاض و تل‌آویو بر سر تأسیس خطوط انتقال گاز و نفت که عربستان را به بندر ایلات متصل می‌کند، گفت‌و‌گو کرده‌اند. ایلات در حاشیه خلیج عقبه و در ۴۰کیلومتری مرزهای اشغالی قرار دارد و به این دلیل انتخاب شده که به نسبت دیگر شهرها، فاصله کمتری با عربستان دارد.

از نظر اسرائیل، عربستان شریکی مشتاق در حوزه نوظهور گازی این رژیم است.۱۰ سال پیش، منابع گازی در اسرائیل کشف شدند اما تردیدهایی در این‌باره وجود داشت که آیا این منابع گازی قابلیت استفاده برای سوخت را دارند یا خیر.

در آن سو، ریاض در اندیشه سرمایه‌گذاری 150میلیارددلاری در زمینه گاز است تا به این ترتیب درخواست‌های روبه‌فزونی برای تأمین برق ارزان را در کشورش پاسخگو باشد.

اما چنین پروژه کلانی نیازمند روابط دیپلماتیک رسمی میان عربستان و اسرائیل خواهد بود و احتمالا این مسئله واکنش‌های سیاسی در منطقه خواهد داشت؛ به ویژه که اسرائیل تا حد زیادی در میان اعراب به دلیل نحوه برخوردش با فلسطینی‌های تحت اشغال در کرانه ‌باختری و آنهایی که در غزه در محاصره به سر می‌برند، منفور است.

هرچند برخی در عربستان بر این باورند که عادی‌سازی روابط با اسرائیل مسئله‌ای عادی در راستای تحقق منافع مشترک است اما بسیاری دیگر از آنها به شدت با این مسئله مخالف هستند؛ مقاومت عمومی در برابر عادی‌سازی روابط با اسرائیل در حدی است که سال گذشته بیش از دو هزار شخصیت در سراسر کشورهای عربی درخواستی را با عنوان «قطع هرگونه همکاری با موجودیت اسرائیل» امضا کردند.

کارا می‌گوید: در حالی که پیش‌تر رهبران کشورهای عرب در تلاش بودند تا حامی فلسطین باشند اما در سال‌های اخیر، آنها به دلیل دشمنی با ایران این راهکار را کنار گذاشته‌اند. او مدعی است همه کشورهای عربی، موضوع فلسطین را موضوع خود نمی‌دانند بلکه آنها بیشتر به فکر امنیت و آینده کشورشان هستند.

طبق این گزارش، بخشی از مذاکرات میان مقام‌های سیاسی درباره کریدور انرژی بوده که عربستان را به ایلات و بندر اشکلون در اسرائیل متصل می‌کند. عربستان از طریق این خط لوله هم می‌تواند نفت خود را به بازار اروپا برساند و هم می‌تواند از مناقشه‌های موجود درباره صادرات نفت از تنگه هرمز که به دلیل اختلاف میان ایران و آمریکا شکل گرفته است در امان باشد.

شرکت خطوط انتقال ایلات–اشکلون در سال ۱۹۶۸ با همکاری مشترک ایران و اسرائیل و برای تسهیل صادرات نفت از ایران به اروپا ایجاد شد اما بعد از وقوع انقلاب در ایران این موضوع از دستور کار خارج شد. حال به گزارش این خبرگزاری آمریکایی، ائتلافی محرمانه میان اسرائیل و عربستان در تعامل با ایران و راه‌اندازی این خط لوله صورت گرفته است.

هرچند آمریکا در این مسیر از عربستان حمایت می‌کند، اما ریاض راه دشواری پیش‌رو دارد تا کشورهای منطقه را متقاعد کند که این ائتلاف را به رسمیت بشناسند.

منبع: روزنامه شرق
خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.