| کد خبر: 102922 |

در نخستین همایش سرمایه‌گذاری ایران و چین در فضای پساتحریم اعلام شد

اتحاد ۵ نهاد بین‌الملل حول «جاده ابریشم»

تین‌نیوز| «چین» همچنان شریك اول تجاری ایران است؛ در این میان، با وجود نگرانی‌هایی كه پس از برجام برای چینی‌ها نسبت به از دست دادن بازار ایران به وجود آمد اما فعالان اقتصادی بر این باورند كه چین شریك اول ایران باقی خواهد ماند.
 
«چین» همچنان شریك اول تجاری ایران است؛ در این میان، با وجود نگرانی‌هایی كه پس از برجام برای چینی‌ها نسبت به از دست دادن بازار ایران به وجود آمد اما فعالان اقتصادی بر این باورند كه چین شریك اول ایران باقی خواهد ماند. البته ظاهرا اوضاع موازنه تجاری ایران و چین بهتر شده؛ چنانچه گوی تجارت ایران و چین صرفا به سمت واردات یك‌سویه از چین نمی‌چرخد و بر اساس آمار در حال حاضر، 30درصد صادرات غیرنفتی ایران به مقصد چین انجام می‌شود و این كشور شریك اول صادراتی ایران نیز محسوب می‌شود.
 
در همین‌حال بانك «كونگ‌لو» كه در چین مستقر است، وظیفه تامین منابع و انتقال پول بین دو كشور را به عهده دارد كه به این ترتیب روابط تجاری ایران و چین را تسهیل می‌كند و در این زمینه، شركت‌های چینی می‌توانند از طریق این بانك سرمایه‌گذاری خود را چه به صورت اعتباری و چه به صورت انتقال پول در ایران انجام دهند.
 
از سویی، احیای جاده ابریشم، فرصت‌های عظیم همكاری میان دو كشور ایران و چین را زنده كرده است؛ در این زمینه، پنج نهاد وابسته به سازمان ملل متحد در ارتباط با اتحادیه شهرهای جاده ابریشم دریایی و زمینی ایجاد شده كه تقویت همكاری‌های اقتصادی و تجاری بین شهرهای موجود در مسیر جاده ابریشم نوین و انجام برنامه‌ریزی‌های لازم برای طرح‌های اقتصادی از اهداف مهم این نهادها محسوب می‌شود. این موضوع نیز زمینه‌های توسعه همكاری‌های دو كشور را بیش از گذشته كرده است.
 
این موضوعات مهم در نخستین همایش فرصت‌های تجارت و سرمایه‌گذاری در ایران برای بررسی و توسعه همكاری میان نهادهای اقتصادی ایران و چین در فضای بعد از رفع تحریم‌ها، اعلام و راهكارهای اجرای آنها بررسی شد. این همایش برای معرفی و بررسی همكاری‌های اقتصادی ایران و چین در راستای طرح‌ها و پروژه‌های احیای راه ابریشم و همچنین برای تشریح فرصت‌های سرمایه‌گذاری و همكاری‌های مشترك اقتصادی و تجاری بین دو كشور، چگونگی مشاركت در طرح‌های مرتبط با راه ابریشم جدید برگزار شد.
 
در این رویداد «علی‌اصغر خاجی» سفیر جمهوری اسلامی ایران در چین، «یوان كیو هویی» معاون دبیركل اتحادیه جاده ابریشم زمینی و دریایی سازمان ملل متحد و نمایندگان نهادها و فعالان اقتصادی دو كشور، توانمندی‌های اقتصادی، راه‌های گسترش همكاری‌ها و مناسبات میان دوطرف را بررسی كردند.
 
 عدم محدودیت در سهام شركت‌های خارجی
 در این همایش، سفیر ایران در چین با اشاره به ویژگی‌های منحصر به‌فرد جغرافیایی كشورمان و دارا بودن پتانسیل‌های بی‌نظیر اقتصادی، از ایران به عنوان امن‌ترین كشور منطقه خاورمیانه برای سرمایه‌گذاری‌های خارجی نام برد.
 
علی‌اصغر خاجی همچنین گفت: ایران علاوه بر دارا بودن منابع غنی طبیعی و نیروی انسانی تحصیلكرده و با وجود بحران‌های بزرگ و گسترده امنیتی در منطقه، به عنوان امن‌ترین كشور منطقه خاورمیانه، از موقعیتی بسیار ممتاز برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی برخوردار است. وی با بیان اینكه 66درصد جمعیت ایران در شهرها زندگی می‌كنند، تصریح كرد: این وضعیت پتانسیل رشد تقاضای داخلی را به‌شدت افزایش داده است.
 
خاجی همچنین به تشریح قوانین سرمایه‌گذاری خارجی در ایران پرداخت و گفت: ایران یكی از آزادترین قوانین مربوط به سرمایه‌گذاری‌های خارجی را داراست و هیچ محدودیتی در میزان مشاركت‌خارجی در سهام شركت‌ها وجود ندارد. وی یادآور شد: هر شركتی كه در ایران تاسیس شود بدون توجه به مالكیت سهامداران آن، شركت ایرانی تلقی شده و از همه حقوق شركت‌های ایرانی برخوردار خواهد شد.
 
سفیر ایران در چین گفت: در حال حاضر ده‌ها طرح سرمایه‌گذاری شرك‌های چینی در ایران توسط هیات سرمایه‌گذاری خارجی به تصویب رسیده و انتظار ما این است كه این فهرست به سرعت در ماه‌های آتی توسعه یابد. وی در این راستا به شاخص‌های اقتصادی ایران و نتایج مثبت دولت ایران در سه سال اخیر اشاره كرد و گفت: مجموع فعالیت‌های صورت گرفته نشان‌دهنده بهبود ملموس شاخص‌ها و ایجاد ثبات در اقتصاد ایران است و این مهم در بخش‌های مختلف كشور خود را نشان داده است.
 
 كاهش 20 درصدی وابستگی بودجه به نفت
خاجی همچنین در ادامه به رشد مثبت اقتصادی اشاره كرد و گفت: طبق برآورد موسسات بین‌المللی و تحقیقاتی داخلی، انتظار می‌رود در سال 2016 میلادی، اقتصاد ایران با فاصله گرفتن از ركود، رشدی بالاتر از 4درصد داشته باشد كه این رشد، مقدمه‌یی بر نرخ رشد سالانه 8درصدی در سال‌های برنامه ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی كشور (2016 - 2012) خواهد بود.
 
سفیر ایران در چین همچنین گفت: در نتیجه سیاست‌های پولی و مالی با محوریت ثبات بازار ارز، نرخ تورم از 40.4درصد در آغاز به‌كار دولت آقای «حسن روحانی» در سه سال قبل، به 9.2درصد در سال جاری كاهش یافته است كه این تجربه كم نظیری در مقابله با تورم در سطح جهانی محسوب می‌شود. وی همچنین از كاهش وابستگی كشور به درآمدهای نفتی و افزایش منابع درآمد خبر داد و تصریح كرد: سهم درآمدهای نفتی از بودجه كشور در سه سال اخیر از 40 درصد به 20 درصد كاهش یافته است.
 
 فرصت ایده‌آل ایران برای سرمایه‌گذاری
خاجی با اشاره به شرایط ایده‌آل كشورمان برای سرمایه‌گذاری‌های خارجی، از سفر حداقل سه هیات بزرگ تجاری - سرمایه‌گذاری خصوصی شامل بیش از 230نفر از مدیران شركت‌های بزرگ چینی و مسوولان تجارت خارجی چین به ایران از اول ژانویه سال 2016 خبر داد و گفت: جمهوری اسلامی ایران همچنین میزبان ده‌ها هیات كوچك‌تر از بخش‌های خصوصی نیز بوده است.
 
وی افزود: انتظار جامعه اقتصادی ایران از سرمایه‌گذاران چینی این است كه به عنوان بزرگ‌ترین شریك تجاری و اقتصادی كشورمان، بیش از پیش سرمایه‌گذاری در ایران را هدف‌گذاری كرده و با انتقال تكنولوژی و سرمایه موجباب شكل‌گیری روابط پایدار و بلندمدت بین دو كشور را تقویت كنند. نماینده عالی سیاسی كشورمان در چین در عین حال یادآور شد: سفارت جمهوری اسلامی در پكن و سركنسولگری‌های ایران در شانگهای و گوانگجو ضمن استقبال از سرمایه‌گذاری شركت‌های چینی آماده است همه گونه همكاری و حمایت از آنان را در چارچوب قوانین و مقررات ارائه دهد.
 
 مزیت‌های طرح «یك كمربند - یك جاده»
 
«یوان كیو هویی» معاون دبیركل برنامه اتحادیه شهرهای جاده ابریشم زمینی و دریایی سازمان ملل متحد نیز در سخنانی برگزاری چنین نشستی را فرصتی مناسب برای طرح دیدگاه‌ها و نظرات نهادهای مختلف اقتصادی دو كشور دانست و تاكید كرد: با بهره‌گیری از فرصت‌ها و ظرفیت‌های موجود می‌توان شاهد گسترش همكاری‌ها در زمینه‌های مختلف بود.
 
یوان اضافه كرد: ما بر این باوریم كه می‌توان با بهره‌گیری از ظرفیت‌های این اتحادیه فرصت‌های تجاری و سرمایه‌گذاری را برای كشورهای قرار گرفته در مسیر طرح «یك كمربند - یك جاده» فراهم كرد و بار دیگر شاهد رونق اقتصادی در آنها بود.
 
 شركت‌های خودروساز چینی در ایران
از سوی دیگر «سی چیا او» نماینده اتاق بازرگانی چین با اشاره به حضور شركت‌های خودروساز چینی در ایران گفت: در چند سال اخیر خودروسازان چینی حضور فعالی در ایران داشتند و به همین جهت یك شركت تولید لاستیك خودرو در ادامه همین سرمایه‌گذاری‌ها فعالیت خود را در ایران آغاز خواهد كرد.
 
در زمینه انرژی‌های خورشیدی نیز با توجه به تكنولوژی بالای این كشور دنبال احداث واحد تولید باطری‌های خورشیدی هستیم. در بخش صنایع آزمایشی نیز چندین شركت چینی در این نمایشگاه دنبال شریك ایرانی خواهند بود تا فعالیت خود را در ایران آغاز كنند. در بخش انیمیشن و بازی‌های كامپیوتری نیز 4 شركت چینی كه از مطرح‌ترین كشورها در سطح جهان هستند، مذاكراتی را با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تولید بازی‌های كامپیوتری مطابق با فرهنگ ایرانی آغاز خواهند كرد.
 
 معاملات نقدی همچنان انجام نمی‌شود
از طرفی در همایش كاربردی تجارت ایران و چین، مجیدرضا حریری به نگرش بازرگانان ایرانی در راستای صادرات به چین اشاره كرد و گفت: امروز 30 درصد صادرات غیرنفتی ما به چین است و به گونه‌یی شریك اول صادراتی ما محسوب می‌شود. وی افزود: تمام اینها در شرایطی است كه دنیا می‌خواست ما را به واسطه تحریم‌ها تحت فشار قرار دهد، اما با تمام مشكلات، صادرات غیرنفتی ما به چین افزایش یافت.
 
حریری با تاكید بر اینكه باید بازار و نیازهای چین را مطالعه كنیم، خاطرنشان كرد: نباید صادرات ما فقط به خشكبار، محصولات پتروشیمی و مواد معدنی كه امروزه بیشترین حجم صادرات را به چین داریم محدود شود. ما حتی امكان صادرات پوشاك و كفش را به شرط آنكه برای آن برنامه‌ریزی كرده و برندسازی كنیم، چرا كه چینی‌ها بیش از 30 درصد كالای لوكس را طی سال‌های اخیر خریداری كرده‌اند.
 
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران تصریح كرد: تاكنون عمده شركای تجاری ما كشورهای اروپایی بوده‌اند و ما فرهنگ برخورد و زبان چینی‌ها را نداریم كه باید آنها را بیاموزیم، چرا كه در بسیاری از موارد سوءتفاهم‌هایی را ایجاد می‌كند، از طرف دیگر، تجار ما عادت كرده‌اند كه به صورت سنتی تجارت كنند كه همین مساله خود مشكل‌آفرین است.
 
حریری گفت: متاسفانه بسیاری از بازرگانان ایرانی آن‌طور كه باید و شاید قرارداد با طرف چینی منعقد نمی‌كنند و معمولا مسائلی چون بازرسی، حكمیت و مشاوره حقوقی در بندهای قرارداد در نظر گرفته نمی‌شود كه معمولا در بسیاری موارد با مشكل مواجه می‌شوند. رییس كمیسیون واردات اتاق بازرگانی ایران با اشاره به آثار تحریم روی روند كار تجارت اظهار داشت: به خاطر تحریم امكان باز كردن اعتبار اسنادی نداریم، در نتیجه معاملات نقدی صورت می‌گیرد كه ریسك بالایی دارد و معمولا ممكن است بابت پولی كه پرداخت می‌شود، كالای دیگری برای خریدار ارسال شود، از طرفی دیگر چون ارتباط بانكی برقرار نیست، هكرها ممكن است ایمیل افراد را هك و شماره حساب دیگری را به جای آن جایگزین كنند كه در نتیجه كلاهبرداری‌های اینچنینی نیز بسیار مخاطره‌آمیز است.
 
 

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.