| کد خبر: 88686 |

تحلیل اکونومیست از جنجال تقلب خودروسازان

تین نیوز | طی ماه‌های اخیر صنعت خودروی جهان شاهد تقلب خودروسازان مطرح در زمینه انتشار گازهای آلاینده بود. تقلبی که از فولکس‌واگن و برندهای آلمانی شروع و به میتسوبیشی ژاپن ختم شد. نشریه اکونومیست در شماره این هفته از دیدگاه خود به بررسی این مساله پرداخته و مقاله‌ای را به این موضوع اختصاص داده است. اکونومیست نوشت:خودروسازان برای رسیدگی به گازهای آلاینده‌ای که از لوله اگزوز خودروها خارج می‌شود، دو روش را درپیش می‌گیرند. یک روش این است که با صرف هزینه‌های کلان برای توسعه موتورهای پاک‌تر، میزان انتشار دی‌اکسید کربن و اکسید نیتروژن و دیگر گازهای آلاینده را کاهش دهند. راه دیگر این است که از روش‌هایی استفاده کنند که سیستم‌های آزمایش میزان آلاینده‌ها را به بازی بگیرند.
 

فولکس‌واگن و میتسوبیشی روش دوم را انتخاب و از ابزاری استفاده کردند که در برخی کشورها غیرقانونی هستند؛ اما خودروسازان زیادی وجوددارند که از قوانین تخطی می‌کنند: برای مثال، پس از آن که تقلب فولکس‌واگن فاش شد، آزمایش‌های مستقل نشان داد که تمام ارقام رسمی از انتشار گاز اکسید نیتروژن در اروپا با انتظارات اختلاف بسیاری دارد. این شکاف آشکار بین نتایج آزمایش‌ها و آنچه که در عمل رخ می‌دهد محدودیت‌هایی را که دولت‌ها به‌منظور کاستن از گازهای گلخانه‌ای و آلودگی هوا وضع می‌کنند، بی‌اثر می‌کند. برای اصلاح این مساله به قوانین لازم‌الاجرا نیاز است. میتسوبیشی، ششمین خودروساز بزرگ ژاپن، پس از پذیرش تقلب در انجام آزمایش‌های مربوط به بهره‌وری سوخت با سقوط ارزش سهام مواجه شد. این در شرایطی است که هنوز مشخص نیست دادگاه این شرکت را به‌دلیل 25 سال تخطی از قوانین چه میزان جریمه خواهد کرد.

رسوایی تقلب فولکس‌واگن نیز حول این محور بود که این شرکت نرم‌افزاری را طراحی کرده است که در آزمایش‌ها میزان انتشار گاز اکسید نیتروژن را کمتر از میزان واقعی نشان می‌دهد. این نرم‌افزار در 11 میلیون خودرو نصب شده است. این خودروساز آلمانی در تاریخ 14 آوریل با یک دادگاه آمریکایی در مورد تعمیر این خودروها، پرداخت غرامت به مالکان و پرداخت جریمه به توافق رسید. جزئیات این توافق هنوز علنی نشده است، اما گزارش‌ها حاکی از آن است که فولکس‌واگن حدود 480 هزار دستگاه خودرو را بازخرید می‌کند و به هر یک از مالکان این خودروها مبلغ 5 هزار دلار می‌پردازد. فولکس‌واگن همچنین مبلغی را که برای پوشش هزینه‌های این رسوایی کنار گذاشته به 2/ 16 میلیارد یورو (3/ 18 میلیارد دلار) افزایش داده است.

اما مردم اروپا که مالک 5/ 8 میلیون خودروی معیوب فولکس‌واگن هستند، با چنین رفتار سخاوتمندانه‌ای مواجه نشدند. فولکس این خودروها را به‌منظور تعمیر این نرم‌افزار فراخوان کرده است، اما برنامه‌ای برای پرداخت غرامت به مالکان یا بازخرید خودروها ندارد. فولکس‌واگن گرچه در ماه سپتامبر خطای خود را پذیرفت، اما بعد از آن اعلام کرد درحال بررسی این موضوع است که استفاده از این نرم‌افزار در اروپا غیرقانونی است یا خیر. نیک مولدن، از شرکت مشاوره ایمیژنز انالیتیکس، می‌گوید این قوانین «مبهم» هستند. سیستم اروپا بر یک چرخه آزمایش‌های سهل‌گیرانه استوار است که نمی‌تواند چگونگی عملکرد واقعی خودروها را در جاده‌ها بازسازی کند. خودروسازان صرفا مجاز به آزمایش نمونه‌های اولیه آماده شده هستند. آژانس‌های آزمایش‌کننده برای آزمایش خودروها با خودروسازان رقابت می‌کنند و متعهد می‌شوند شرایط را«بهینه‌سازی» کنند. اما سیستم آمریکا، سخت‌گیرانه‌تر است. خودروسازان خودروهای تولید خودشان را آزمایش می‌کنند. سپس آژانس حفاظت از محیط زیست آمریکا به‌طور تصادفی آمار مربوط به خودروهای تولید شده منتخب را بررسی می‌کند. اگر این ارقام با هم اختلاف داشته باشند، این آژانس این قدرت را دارد که بر خودروسازان جریمه‌های سنگین وضع کند.

رژیم سهل‌گیرانه‌تر اروپا منجر به ایجاد شکافی بزرگ بین نتایج آزمایش‌ها و آمار«دنیای واقعی» می‌شود. براساس اعلام شورای بین‌المللی حمل‌و‌نقل پاک، در جاده‌ها مصرف سوخت به‌طور متوسط 40 درصد و انتشار گاز اکسید نیتروژن 7 برابر بیشتر از آمار ارائه شده توسط خودروسازان است. پس از رسوایی فولکس‌واگن، آلمان به همراه انگلستان و فرانسه دوباره مدل‌های مختلف دیزلی را آزمایش کردند. در تاریخ 22 آوریل آلمان آن چه را که دیگر کشورها یافته بودند، تایید کرد: انتشار گاز اکسید نیتروژن بسیار بیشتر از چیزی است که ارقام آزمایش‌ها نشان می‌دهد.

گِرگ آرچر، از مرکز حمل‌و‌نقل و محیط زیست، می‌گوید خودروسازان از راه‌گریز دیگری نیز سوء‌استفاده می‌کنند. خاموش کردن کنترل‌کننده انتشار گازهای آلاینده در دمای پایین برای حفاظت از قطعات موتور مجاز است. معمولا این اتفاق در دمای ملایم خارج از خودرو در برخی موارد دمای 18 درجه نیز رخ می‌دهد. قانون‌گذاران آلمانی از فولکس‌واگن، دایملر و جنرال موتورز خواسته‌اند 630 هزار خودرو را برای حل این مشکل فراخوان کنند، اما تصدیق کردند که در این خودروها قوانین رعایت شده است.

اکنون تحقیقات برای یافتن شواهدی مبنی‌بر تقلب‌های بیشتر درجریان است. مقامات فرانسوی در ماه ژانویه به دفاتر رنو و در تاریخ 21 آوریل به دفاتر پژو سیتروئن یورش بردند. روز بعد دادستانی آمریکا از دایملر خواست درباره فرآیند صدور گواهینامه برای خودروهای دیزلی‌‌اش دست به تحقیقات بزند. گرچه جزئیات این تحقیقات منتشر نشد، اما احتمالا این تحقیقات سیستمی که کنترل‌کننده انتشار گازهای آلاینده را در دمای پایین خاموش می‌کند، دربر می‌گیرد. قانون‌گذاران آمریکایی، برخلاف اروپاییان خواستار ارائه توضیح درباره چگونگی عملکرد این نوع نرم‌افزار در طول آزمایش‌ها هستند.

تغییر در نظام آزمایش‌ها در راه است. احتمالا ژاپن درباره روشی‌‌هایی که طی آن آزمایش‌ها انجام می‌شوند، بازنگری می‌کند. سیستم اروپایی نیز آماده تجدیدنظر است. برنامه‌هایی برای جایگزین کردن سیستمی نزدیک به رانندگی در شرایط واقعی به جای چرخه فعلی آزمایش‌ها در حال تدوین است. همچنین قوانین سختگیرانه‌تری درمورد آماده‌سازی خودروها اعمال می‌شود. همچنین درمورد طراحی سیستمی برای بررسی مجدد انتشار گاز اکسید نیتروژن از خودروهای تولید شده‌ای که در جاده‌ها تردد می‌کنند، بحث‌هایی صورت گرفته است. این اقدامات پاک‌تر بودن لوله‌های اگزوز را تضمین می‌کند. با این وجود آزمایش‌های جدید فقط سخت‌گیرانه‌تر هستند، اما همچنان به بازی گرفتن آنها غیرممکن نیست.
خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.