| کد خبر: 2905 |

افزایش میل مردم به سفرهای خارجی

تین نیوز | در روزهای آغازین فروردین ماه و تعطیلات سال نو، همه ساله بخش زیادی از مردم راهی سفر به اقصی نقاط داخل و خارج از کشور می‌شوند.

در این روزهای اوج تقاضا برای سفر، بازار تورهای داخلی و خارجی داغ است. آژانس‌های مسافرتی تمام مدت پیش از عید و همزمان با تعطیلات عید سری شلوغ دارند و خدمات خود از قبیل تهیه بليت رفت‌و‌برگشت، چند شب اقامت در فلان هتل به همراه خدمات مکمل، بیمه، گشت، و غیره را در قبال مبالغی که از مسافران دریافت می‌کنند و گاه تا 6 میلیون تومان هم قیمت دارد، ارائه می‌دهند.

در این گیر و دار، نوروز 93 برای ایرانیان در حالی گذشته که قیمت تورهای نوروزی با افزایش چشمگیری همراه بوده، با این حال عجیب است که قیمت تورهای داخلی و خارجی تفاوت چشمگیری با یکدیگر نداشته اند. برای مثال در لیست تورهای یکی از آژانس‌های مسافرتی، تور 6 شبه آنتالیا یک میلیون و 600 هزار تومان، و تور 4 روزه بندر عباس- قشم یک میلیون و 200 هزار تومان قیمت داشته اند که با یک حساب ساده به طور حتم می‌توان انتخاب بخش کثیری از هموطنانمان را حدس زد. این موضوع نه تنها بخشی مهم از گلایه‌های رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است، بلکه نقل محافل خانوادگی در دید و بازدید‌های نوروزی امسال نیز بود.

خانواده‌ها از قیمت‌های تقریبا یکسان سفرهای داخلی و خارجی می‌گفتند، گاه سر آن شوخی می‌کردند و گاه جدا تصمیم به سفر می‌گرفتند. نتیجه اینکه افزایش سرسام آور قیمت تورهای نوروزی در آستانه سال 93، استقبال مردم و پرداخت قیمت‌های نجومی برای چند روز تفریح و خروج از ایران را کاهش نداد. در شرایطی که هزینه 4 روز اقامت در دوبی برای هر نفر از 2 میلیون و 390 هزار تومان تا 5 میلیون و 300 هزار تومان تعیین شده بود، به این معنا که یک خانواده 4 نفره برای 4 روز اقامت در این کشور باید 10 الی 20 میلیون تومان پرداخت می‌کرد، هواپیماها هم چنان از خاک ایران به مقصد مورد نظر پرواز کردند و مسافران نوروزی را با خود بردند.

تفاوت ناچیز قیمت تورهای داخلی و خارجی را شاید بتوان در کنار عواملی دیگر از قبیل تبلیغات مداوم برنامه‌های این کشورها برای نوروز و برگزاری کنسرت‌های پرطرفدار، یکی از عوامل استقبال مردم از تورهای خارجی آن هم در شرایطی دانست که ایران یکی از سال‌های سخت اقتصادی خود را پشت سر می‌گذاشت.

13 هزار پرواز خارجی در نوروز 93

رئیس سازمان راهداری و حمل‌ و‌ نقل جاده‌ای کشور، میزان رشد سفرهای داخلی در نوروز 93 را 2.2 درصد و میزان رشد سفرهای خارجی را 9.4 درصد، نسبت به نوروز 92 عنوان کرد. به گفته داوود کشاورزیان بیشترین میزان خروج مسافر از ایران به سمت ترکیه و عراق بوده. وی تعداد مسافران خروجی از مرزهای زمینی کشور از 25 اسفند 92 تا 12 فروردین 93 را، 755 هزار نفر، حجم مسافران حمل و نقل دریایی را پنج میلیون و 316 هزار نفر، و حجم جابه‌جا شده توسط سیستم حمل و نقل ریلی را یک میلیون و 583 هزار نفر اعلام کرده. در این مدت 13 هزار و 396 فروند پرواز خارجی و 8 هزار و 35 فروند پرواز داخلی انجام شده است. در آخرین روز از تعطیلات نوروز 93، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری نیز از برابری هزینه سفرهای داخلی و خارجی گله کرد و گفت: «هزینه سفر به کشورهای همجوار با هزینه سفر به برخی مناطق در داخل کشور برابری می‌کند که باید برای آن راهکارهای مناسب و اجرایی پیدا کرد.»

افزایش هزینه‌ها و کاهش قیمت دلار، عامل برابری تورهای داخل و خارج
یکی از آژانس‌های مسافرتی که سال‌ها است به طور تخصصی تور‌های داخل وخارج از کشور را برای متقاضیان برگزار می‌کند، اطلاعات خود از استقبال مردم از تورهای داخلی و خارجی نوروزی را در اختیار «قانون» گذاشت. یکی از پرسنل این آژانس در گفت‌و‌گو با «قانون» با تایید اینکه در نوروز 93 با وجود افزایش قیمت تورهای داخلی و خارجی، این تورها قیمتی تقریبا برابر با یکدیگر داشته اند، گفت: «پشت این موضوع سیاست یا اتفاق عجیبی وجود ندارد که فکر کنید خیلی سوال برانگیز است.

چند دلیل واضح وجود دارد. اول اینکه در نوروز 93 شاهد افزایش قیمت‌ها در داخل کشور بودیم، به خصوص که نوروز در ایران همواره در ردیف ایام پیک است و قیمت‌ها به خودی خود بالا می‌روند، زمان اوج قیمت‌هاست و خیلی از شهرها قیمت خدمات خود از قبیل هتل، رستوران ها، خدمات داخلی و غیره را چند برابر می‌کنند. مثلا در سال جاری هزینه هتل‌ها با 20 تا 30 درصد افزایش همراه بود. اما در کشورهایی که مردم خواهان سفر نوروزی به آن‌ها هستند مثلا آنتالیا و ترکیه و دوبی، ایام پیک نیست و قیمت‌ها هم متعادل است. پس بخش زیادی از یکسان بودن قیمت تورها در سال جاری به افزایش هزینه‌ها در کشور خودمان بر می‌گردد.»

وی با تاکید بر اینکه استقبال مردم از سفرهای خارجی در سال جاری نسبت به سال قبل 2 برابر بوده، اظهار داشت: «به دلیل همین استقبال، تورهای داخلی ما نیز امسال نسبت به سال قبل کمتر بود.» این عضو آژانس گردشگری، بخش اعظم افزایش استقبال از سفرهای خارجی را به کاهش قیمت دلار مربوط دانست. به گفته وی در حال حاضر نوسانات به حالت ثابت رسیده و طبیعی است که سفرهای خارجی مردم هم بیشتر شده باشد. هم چنین وی اعلام کرد که بخش اعظم پروازهای خارجی مسافران به سمت هند، ترکیه و ارمنستان بوده است. در ایران نیز مازندران و گیلان، و خوزستان و بندرعباس مقصدی بوده که بیشترین تعداد گردشگر نوروزی را به خود جذب کرده.

گران‌ترین تور خارجی، 6 میلیون تومان

به گفته این عضو آژانس گردشگری، گران‌ترین تورهای خارجی 6 میلیون تومان و ارزان‌ترین آن‌ها به طور متوسط 2 تا 3 میلیون تومان قیمت داشته اند. هم چنین گران‌ترین تورهای داخلی یک میلیون تومان و ارزان‌ترین آن‌ها 300 تا 600 هزار تومان به متقاضیان عرضه شده و یک تور 16 روزه داخلی تا 3 میلیون قیمت داشته است. به گفته وی قیمت‌ها در آژانس‌های مختلف متفاوت است، چرا که آژانس‌ها خدمات ا رائه می‌دهند و هر یک از آن‌ها مختار هستند برای خود قیمت بگذارند اما آن چه جلوی تفاوت فاحش قیمت‌ها را تا حدودی در بازار می‌گیرد رقابت با سایر آژانس‌ها و از دست ندادن متقاضی است.

وی معتقد است: «ما همکارانمان را که خدمات خوب ارائه می‌دهند و متعهد هستند می‌شناسیم اما مسافران به خصوص آن‌ها که برای اولین بار اقدام می‌کنند از این سابقه بی‌خبر هستند. وعده هتل 4 ستاره در ترکیه به آن‌ها داده می‌شود اما مسافر سر از هتل 2‌ستاره در می‌آورد یا اصلا به هتل نمی‌رسد، همان جا به حال خود رها می‌شود وقتی بر می‌گردد اصلا از آژانس خبری نیست. برخی از این آژانس‌ها حتی مجوز دارند و مسافر نیز بر همین اساس به آن‌ها اطمینان می‌کند اما قصد آژانس صرفا سوءاستفاده بوده.» وی به مسافران توصیه کرد: «روی بستن قرارداد تفکر کنید و به اولین آژانسی که به آن وارد می‌شوید اطمینان نکنید. سعی کنید به آژانس‌های مجری اول مراجعه کنید، یعنی آژانس هایی که خودشان چارتر کننده اصلی هستند. دیگر آژانس‌ها شناور هستند یعنی خدمات را از آژانس هاس دیگر می‌خرند و به شما ارائه می‌دهند که هم خطر بیشتری دارند، هم توقعی که برای مسافرها ایجاد می‌کنند در اغلب اوقات برآورده نمی شود.»

افزایش یا کاهش؟
میزان رشد سفرهای داخلی در نوروز 93، 2.2 درصد و میزان رشد سفرهای خارجی 9.4 درصد اعلام شده. آژانس‌های گردشگری نیز خبر از رشد سفرهای داخلی و خارجی می‌دهند. مسعود سلطانی‌فر، رئیس سازمان و میراث فرهنگي و گردشگری نیز آخرین آمارها از اقامت شب در نوروز را بیش از 55 میلیون نفر اعلام می‌کند.

همه چیز گویای افزایش سفرهاست به جز آمار سال‌های قبل! سال گذشته تا تاریخ 7 فروردین سازمان راهداری اعلام کرده بود که آمار مسافران نوروزی از مرز 77 میلیون نفر گذشته و رشد 34 درصدی سفر بین ایرانیان را نشان داده است. قبل تر از آن در سال 1391، آمار سفرهای نوروز در اردیبهشت ماه توسط منوچهر جهانیان معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری اعلام شد: 153‌میلیون سفر با گردش مالی برابر با سه‌‌هزار و 300‌میلیارد تومان در کمتر از 18 روز و ایجاد 10‌میلیون شغل موقت! بنابر اعلام دولت در این سال تنها ‌2/8‌ درصد از مسافران نوروزی از برنامه‌های نوروزی احساس رضایت نداشتند و در مجموع بیش از 91‌درصد مردم احساس رضایت می‌کردند.
این در حالی است که هرگز گفته نشد مبنای محاسبه برای 153‌میلیون سفری که در ایام نوروز انجام شد چه بوده است؟

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.