| کد خبر: 2508 |

حفاظت از مفاخر، هم طراز حراست از تمامیت ارضی کشور

تین نیوز | هویت مهمترین وسیله اتصال افراد جامعه به یکدیگر می باشد و از هم گسیختگی فرهنگی و بی هویتی برای ملت یک سرزمین سبب فرو پاشیدن یک کشور می گردد. یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین ارکان فرهنگی یک جامعه، مفاخر و مشاهیر آن هستند و شاید به همین دلیل هم باشد که تمام کشورها و ملت‌های دنیا برای هرچه قوی و پر رنگ تر نشان دادن پیشینه شان به دنبال معرفی مشاهیر خود به جهانیان می باشند.

داستان مصادره مفاخر ایرانی داستانی بس دراز است. سال‌هاست که کشور های همسایه نه تنها مشاهیر فرهنگ و ادب ما را مصادره کرده اند بلکه هویت قسمت‌هایی از جغرافیای منطقه را (خلیج فارس) با قدرت پول و رسانه به دلخواه خود تغییر داده اند.
شعرای پارسی گوی، دانشمندان و فیلسوفان ایرانی به واسطه تغییرات در مرزهای جغرافیایی و سیاسی طی جریانی که در سالهای اخیر رخ داده است، به نمادهای هویتی برای بسیاری از کشورهای همسایه تبدیل شده اند. در حقیقت این کشورها در نبود ریشه های تمدنی قوی و جستجوی هویت، در حال تصاحب فرهنگ کشورمان هستند. کشورهای نو بنیادی که همگی در طی تاریخشان جزئی از امپراطوری بزرگ ایران بوده اند.
از نمونه های بارز این سرقتهای فرهنگی می توان به ثبت چهره ای چون «مولانا» توسط کشور ترکیه اشاره نمود. وی در بلخ (افغانستان امروز) دیده به جهان گشود و در قونیه (ترکیه امروز) از دنیا چشم فرو بست اما کلیه اشعار وی به زبان پارسی بوده است.
همچنین ابو علی سینا که در بخارا (ازبکستان امروز) به دنیا آمده و در همدان به خاک سپرده شد و بخش اعظمی از آثار وی به زبان عربی می باشد. ریاضیدانان بزرگی همچون «ابوریحان بیرونی و محمد ابن موسی» خوارزمی نیز توسط دو کشور مدعی یعنی ازبکستان و تاجیکستان مورد سرقت قرار گرفته اند. به تازگی نیز کشور افغانستان «سنایی»،عارف و شاعر پارسی گوی را که در غزنی (افغانستان امروز) به دنیا آمده و دفن شده است را جزء مشاهیر کشور خود معرفی می کند.

جمهوری آذربایجان چند سالی است قصد تحریف هویت «نظامی گنجوی»را دارد و وی را شاعر بزرگ آذربایجان لقب می دهد. مقبره وی در گنجه آذربایجان قرار دارد ولی تمام اشعارش به زبان پارسی است و حتی قادر به صحبت کردن به زبان ترکی نیز نبوده است. شاعر بزرگ پارسی‌زبان، حکیم و جهانگرد ایرانی «ناصر خسرو» در روستای قبادیان در بلخ به دنیا آمد، مقبره ناصر خسرو نیز در دره یمگان ( ولایت بدخشان افغانستان) قرار دارد.
تمام این بزرگان و مشاهیر فقط به این دلیل که دوره ای از زندگی خود را در شهری سپری نموده اند -که در حال حاضر جز خاک ایران زمین نیست و یا در مکان‌هایی به دنیا آمده یا دفن شده اند که در حال حاضر جز مرزهای ما نمی باشد -مورد تصاحب قرار گرفته اند. البته، مشکل، زمانی بسیار حاد می شود که بعضی از اعراب، دانشمندانی چون «زکریای رازی» را که در ایران (شهر ری) به دنیا آمده و زندگی کرده است را هم متعلق به خود می دانند!!!

گفته می شود وسعت ایران در دوران هخامنشی بیش از 11 میلیون کیلومتر بوده و از چین تا بخشی از اروپا را شامل می شده است و این مسئله مورد قبول کشورهای همسایه و بسیاری از سازمان‌های جهانی می باشد و اگر بخواهیم اجازه بدهیم این مفاخر که عضوی از این خاک و بوم و متعلق به امپراطوری بزرگ ایران بوده اند مورد سرقت قرار بگیرند، دیر یا زود تمام هویت و پیشینه مان را از دست خواهیم داد.
پس پیش از آنکه دیرتر شود باید چاره ای اندیشید. مسلماً مهمترین قدم، افزایش سطح آگاهی های عمومی می باشد. چه معرفی و شناسایی این بزرگان به مردم کشورمان و چه معرفی آن به سایر مردم جهان، کارآمد ترین روش می باشد. درج نام و تصاویر آنها بر روی اسکناس ها و سکه ها بسیار مؤثر می باشد. دومین قدم ثبت جهانی این میراث با ارزش فرهنگی می باشد. دستگاه دیپلماسی کشور و سازمان میراث فرهنگی با ارائه دلایل کامل تاریخی باید اقدام به ثبت جهانی این مشاهیر در مراجع بین المللی مانند سازمان ملل و یونسکو نماید تا هر چه بیشتر از تمدن ایران حراست شود و جلوی سرقت‌های بیشتر آنها گرفته شود. دانشگاه‌ها و مراکز علمی کشور نیز در قبال این ریشه های فرهنگی مسئولیت سنگینی دارند. دانشگاهیان و پژوهشگران نیز با ثبت و مکتوب کردن سرنوشت مفاخر به اثبات ایرانی بودن آنها کمک شایانی می نمایند.

به هر حال شاید ما نتوانیم مردم کشور های دیگر را که بزرگان ما در آنها به دنیا آمده و یا مدفون شده اند را از بالیدن به آنها منع کنیم، ولی همسایگان ما باید پذیرای این مطلب مهم باشند که این مشاهیر بخشی از حوزه فرهنگ ایران هستند. این موضوع زمانی اهمیت خود را بیشتر از همیشه نشان می دهد که درک نمائیم با از بین رفتن مصادیق هویتی، آنچه در نهایت آسیب می بیند تمامیت ارضی کشور است.

*کارشناس گردشگری

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.