| کد خبر: 113791 |

در سیزدهمین همایش علمی، کاربردی اقتصاد مقاومتی بررسی شد

نگاه اجمالی به شاخص‌ها و پیشنهاد راهکارهای عمومی در اقتصاد مقاومتی

تین‌نیوز| سیزدهمین همایش مشترک انجمن مدیریت ایران و دانشگاه خاتم، با عنوان همایش علمی، کاربردی اقتصاد مقاومتی با حضور استادان برجسته کشور، اقتصاددانان، اعضای انجمن‌های علمی، اعضای انجمن مدیریت ایران، کارشناسان و جمعی از دانشجویان برگزار شد.
 

در این همایش کامران باژان مدیر گروه بین‌المللی مهندسی و مدیریت باژان و همکاران در خصوص نگاهی اجمالی به شاخص‌های اقتصاد مقاومتی سخنرانی کرد. 

 نگاه اجمالی به شاخص‌های اقتصاد مقاومتی
باژان با ذکر این مطلب که سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، یعنی کشور با سیاست‌هایی که اتخاذ می‌کند، خود را در برابر ضربه‌های جهانی بیمه می‌کند، گفت: شاخص‌ اقتصاد مقاومتی در پی توصیف وضعیت ساختار کشور و زیر سیستم‌های آن و شناسایی عواملی است که می‌تواند باعث افزایش ظرفیت کشور برای مقابله با ضربه‌های مختلف باشد. همچنین شاخص‌ها تلاشی است برای کمی کردن متغیرها که می‌تواند نتایج مفیدی را در برداشته‌ باشد.

وی با اشاره به این مطلب که مفهوم مقاومت از سازمان تا کشور و یا منطقه می‌تواند به کار گرفته شود، ادامه داد: نکته کلیدی آن است که باید از بررسی هر سطح به تنهایی اجتناب کرد. بی‌شک آنچه یک سیستم اقتصادی را مقاوم می‌سازد متفاوت‌تر از آن چیزی است که یک سیستم زیست‌محیطی را مقاوم می‌سازد، چه از نظر تهدیدات و مخاطرات و ضربه‌ها، چه از لحاظ ارتباط درونی با دیگر سیستم‌ها.

وی با ذکر این مطلب که ارزیابی توانایی یک کشور در مقابل مخاطرات و شوک‌ها نیازمند تعریف دقیقی از مخاطرات در بستر سیستم‌های آن کشور است ادامه داد: دانشگاه هاروارد ضربه‌ها را در سه دسته ضربه‌های قابل پیشگیری، ضربه‌های راهبردی و ضربه‌های بیرونی تقسیم‌بندی کرده‌است.

پیشنهاد این دانشگاه این است که در ضربه‌های قابل پیشگیری از مدیریت ریسک استفاده شود. همچنین رویکرد مناسب برای دسته دوم و سوم ضربه‌ها از ایجاد مقاومت برای حفظ کارکرد سیستم‌ها در هنگامه آشفتگی است. در حقیقت مقابله با ضربه‌ها و آسیب‌پذیری منتهی به از دستدادن هویت ساختاری و زایل شدن پایداری، خواسته اقتصاد مقاومتی است.

مدیر گروه بین‌المللی مهندسی با بیان این موضوع که برای ارزیابی مقاومت اقتصادی کشورها تاکنون بیش از ۱۶۰ شاخص ترکیبی در سطح بین‌المللی تدوین و منتشر شده‌است، افزود: اساس حرکت به سمت شاخص‌سازی برای اقتصاد مقاومتی ایران ضرورتی جدی برای سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان است. همچنین برای محافل آکادمیک نیز ساختن شاخص برای اقتصاد مقاومتی می‌تواند زمینه بحث و بررسی شاخص‌های اولیه را فراهم کند و به مرور امکان مطالعات اثباتی جدیدی را فراهم کند.

وی در ارزیابی شاخص‌های اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: ابعاد مقاومت‌پذیری اقتصاد بسیار متنوع هستند و با یک تغییر نمی‌توان تمام این جنبه‌ها را اندازه گرفت. این ویژگی وقتی پیچیده‌تر می‌شود که جنبه‌های کیفی اما مهم و غیرقابل اجتنابی پدیدار می‌شوند.

وی از شاخص‌های بریگو گلیو و همکاران، بورمن و همکاران، موسسه WIDER  وابسته به دانشگاه سازمان ملل، شاخص‌ آژانس توسعه بین‌المللی آمریکا، ارزیابی مقاومت ملی توسط مجمع جهانی اقتصاد و شاخص جهانی FM به عنوان برخی از شناخته‌شده‌ترین روش‌های ارزیابی در ایجاد شاخص‌های اقتصاد مقاومتی یاد کرد و در مورد هر یک توضیح داد.

باژان همچنین به قابلیت‌های یک کشور مقاوم، در گزارش مجمع جهانی اقتصاد سال ۲۰۱۳ اشاره کرد و خاطرنشان کرد: سازگاری (انطباق) با تغییر موقعیت‌ها، مقاوم در مقابل شوک‌های ناگهانی، خودبازیابی تا حد یک تعادل مطلوب (خواه تعادل پیشین و یا یک تعادل جدید) و در همان حال حفظ تداوم عملیات در یک کشور مقاوم متضمن بازیابی‌پذیری سریع پس از یک بحران و هم سازگاری‌پذیری در پاسخ به محیط متغیر هستند.

وی در ادامه با توضیح در خصوص اقتصاد ایران، وضعیت کشور را در خصوص شاخص‌های اقتصاد مقاومتی تشریح کرد.

وی همچنین به شاخص‌های نظارت راهبردی در سند سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و ادامه داد: این شاخص‌ها عبارتند از شاخص‌های نظارت بر محتوای بندهای مختلف سند کلی اقتصاد مقاومتی که در اصطلاح شاخص‌های مقاومت نامیده می‌شود و شامل دو گروه شاخص هدف و ابزار هستند، شاخص‌های مربوط به ارزیابی ۱۱ محور تغییر ناپذیر که مسیر حرکت اقتصاد با مقصد مطلوب اقتصاد را مشخص می‌کنند، به دو گروه شاخص‌های هویتی و شاخص‌های انتصابی دسته‌بندی می‌شوند، شاخص‌های مربوط به تدارکات ساختاری که به ارزیابی چگونگی ظرفیت‌سازی‌می‌پردازند، شاخص‌های مربوط به زمینه‌ی لازم برای اجرایی کردن سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی که در واقع قابلیت‌سازی را ارزیابی می‌کند و شاخص‌های مربوط به پویاسازی محورهای مقاومت که پایداری مقاومت را ارزیابی می‌کند. 

 اقتصاد مقاومتی یک الگوی اقتصادی و یا نظریه نیست
مجید قاسمی، رییس انجمن مدیریت ایران و رییس دانشگاه خاتم در خصوص اقتصاد مقاومتی گفت: در زمان تدوین اقتصاد مقاومتی، تأکید کردیم که اقتصاد مقاومتی، الگو نیست. اقتصادهای مختلف، الگوی خودشان را دارند. اقتصاد مقاومتی نگاهی است در اقتصاد هر کشور، برای اینکه بتوانند اقتصاد خود را مقاوم کنند.

مدیرعامل بانک‌پاسارگاد با بیان اینکه باید ببنیم برای هر بند اقتصاد مقاومتی چه باید بکنیم؛ اظهار داشت: خود اقتصاد مقاومتی نتیجه یک پژوهش علمی است. اقتصاد مقاومتی شعور ملی است. زمانی که اقتصاد مقاومتی نوشته می‌شد ما به همه مسئولان و دستگاه‌ها فراخوان دادیم؛ اما برخی اصلا این موضوع را جدی نگرفتند و برخی هم که خط‌مشی اقتصادی را تعیین می‌کنند، اهمیتی به این قضیه ندادند.

وی با اشاره به بحث صادرات در اقتصاد مقاومتی ادامه داد: در آن زمان گفته شد که صادرات ارزش‌افزوده اقتصادی و ارزآوری خالص داشته‌باشد. سئوال اینجاست آیا با تضعیف ارزش پول ملی این مهم حاصل می‌شود؟ با تضعیف‌های پی در پی پول ملی این موضوع به محاق می‌رود.
خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.