| کد خبر: 92432 |

روحانی در جریان انتخابات ٩٢ از تعطیلی پارس الکتریک و کفش ملی انتقاد کرد

سوگواری دیرهنگام دلواپسان

تین نیوز | پروژه تخریب دولت روحانی در سال آخر به جد از سوی مخالفان در حال پیگیری است، اما مخالفان فراموش كرده‌اند كه استنادهای بی‌پایه‌شان را می‌توان به‌راحتی با مروری ساده بر اخبار پیگیری كرد تا به‌سادگی ادعاهایشان رد شود. چندی است كه موضوع تعطیلی دو كارخانه ارج و پارس‌الكتریك بر سر زبان مخالفان است و آن را در بوق و كرنا كر‌ده‌اند، اما شاید بد نباشد به روزهای انتخاباتی سال ٩٢ بازگردیم و سخن حسن روحانی را به یاد آوریم.

روحانی در زمان کاندیداتوری برای انتخابات دولت یازدهم، به وضعیت کارخانه پارس‌الکتریک اشاره کرده بود: «در شرایطی که ما می‌بینیم کارخانه کفش ملی که روزی جزء افتخارات ما در کشور‌های همسایه بوده است، امروز تبدیل به انبار ماشین سایپا شده است یا پارس‌الکتریکی که روزی افتخار این منطقه بوده است، تبدیل به لانه کبوترها شده است، این نشان می‌دهد که اینجا عدالتی بین نیاز‌های واقعی و عملکرد واقعی دولت وجود ندارد». در همین رابطه ایسنا، ویدئوی این سخنرانی را منتشر کرده است. حالا در اشتباهی به‌ظاهر محاسباتی، برخی رسانه‌های اصولگرا این تعطیلی‌ها را به این دولت نسبت می‌دهند. علی ربیعی‌، وزیر كار، با یادآوری صحبت‌های سه‌سال پیش روحانی در صحن علنی دیروز مجلس، این اقدام مخالفان را مغرضانه قلمداد كرد.

همچنین بسیاری از فعالان این حوزه به‌ویژه صنعتگران بارها تأكید كرده‌اند كه پس از روی‌كارآمدن دولت یازدهم، سونامی ورشكستگی صنایع متوقف شد. هرچند آنها بارها اعلام كرده‌اند هنوز خطر وجود دارد. در همین رابطه سخنگوی انجمن صنفی تولیدکنندگان لوازم خانگی در گفت‌وگو با ایسنا در مواجهه با جوسازی درباره تعطیلی واحدهای تولیدی ارج و پارس‌الكتریك می‌گوید: «عواملی مانند سهام‌داری، بازار، واردات، فرهنگ مصرف و تکنولوژی تولید مجموعه‌ای را تشکیل می‌دهند که در نهایت باعث ایجاد وضعیت کنونی می‌شود و انحراف اذهان مردم از این عوامل واقعی و تولید، داخلی به سمت مقابله با دولت، کار شبکه مافیای بزرگ لوازم خانگی در ایران است».

حمیدرضا غزنوی نقش دولت فعلی را در این تعطیلی‌ها ناچیزتر می‌داند و می‌گوید: «با نگاهی به آمار واردات بی‌حساب‌وکتاب لوازم خانگی و وضعیت صنایع در دولت قبل می‌توان فهمید که سهم دولت فعلی در اوضاع امروز تولید بسیار اندک است». این در حالی است كه تلاش‌های دولت برای مقابله با شرایط ركودی در بخش تولید هنوز هم ادامه دارد. علی یزدانی، معاون وزیر صنعت، در همین رابطه گفته: «از مجموع ۱۲هزار واحد تولیدی که برای دریافت تسهیلات دولتی ارزان‌قیمت ثبت‌نام کرده‌اند، هزار واحد به بانک‌ها معرفی شده‌اند و پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال، هفت‌هزارو ٥ واحد به چرخه برگردند».

‌ دولت شجاعانه عمل كرده است
محمدرضا مرتضوی، دبیركل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، در گفت‌وگوی خود با «شرق»، پذیرش شرایط وخیم اقتصادی را در سال ٩٢ از سوی دولت یازدهم این‌گونه شرح می‌دهد: «وقتی دولتی، كشور دچار ركود تورمی با تورم ٤ درصدی و بدهی‌های سنگین را تحویل می‌گیرد، شجاعت به خرج داده است». او می‌گوید تحویل‌گرفتن كشوری با نرخ رشد صنعتی منفی ١ و رشد اقتصادی منفی ٦,٨ كار هر كسی نیست و دولت با دست‌خالی، تورم را تا این اندازه پایین آورد». مرتضوی با بیان اینكه دولت در حوزه اقتصادی شجاعانه عمل كرده، ادامه می‌دهد: «ما در شدیدترین تحریم‌ها قرار داشتیم و محاصره اقتصادی ایران مانند دوران جنگ بود، اما این دولت توانست كاسه تحریم‌ها را بشكند و ریل‌گذاری درستی در حوزه اقتصاد داشته باشد، اما هنوز نتایج حاصل نشده است.

او در بیان علل این موضوع می‌گوید: «متأسفانه آنچه در دولت تصویب می‌شود در بدنه دولت متوقف می‌شود. به‌عنوان‌مثال كارخانه‌ها به سازمان مالیاتی و تأمین اجتماعی بدهی دارند كه حاصل شرایط ركود تورمی دوران تحریم بوده و باید تمهیداتی بگذاریم تا كار كنند و بدهی خود را بپردازند، اما در بدنه دولت جلو آن را می‌گیرند و این یعنی توقف تولید كه با آن نمی‌توان این بدهی‌ها به اداره مالیات و دارایی و تأمین اجتماعی و بانك‌ها پرداخت شود».

‌ توقف فاجعه در بخش صنعت از سوی دولت روحانی
دبیركل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در پاسخ به این پرسش كه آیا ركود در صنایع و تعطیلی كارخانه‌ها در این دولت رخ داده، هم می‌گوید: «این ركود مربوط به زمان حاضر نیست. صددرصد فاجعه‌ای كه دولت احمدی‌نژاد در حوزه تولید به وجود آورد، در دولت جدید متوقف شده است و سونامی ورشكستگی شركت‌های تولیدی مهار شده اما هنوز خطر برطرف نشده است».

‌ بهبود وضعیت اقتصادی خاله‌بازی نیست
او درباره علت این مسئله می‌افزاید: «دولت به‌تنهایی نمی‌تواند در این زمینه كاری انجام دهد درحالی‌كه سایر قوا و نهادها، همراهی نمی‌كنند. نمی‌شود دولت بر حذف فساد تأكید كند و سایر نهادها علت دیگری را در اولویت قرار دهند. تحریك تقاضا، جذب سرمایه‌گذاری خارجی، پیوستن به اقتصاد جهانی، مبارزه با فساد و... خاله‌بازی نیست». او با تأكید بر اینكه دولت آبروی خود را برای بهبود وضعیت كشور گذاشته، تصریح می‌كند: «دولت اگر به وعده‌های خود و اعتماد به بخش خصوصی برگردد، می‌تواند بهتر به وعده‌های خود عمل كند، اما بااین‌حال تا همین اكنون هم بخشی كه دست دولت بوده با موفقیت نسبی انجام شده است. اگر وضعیت فاجعه‌آور دولت احمدی‌نژاد یك‌سال دیگر ادامه می‌داشت، كشور با معضلات عظیم اجتماعی روبه‌رو می‌شد».

‌ نمی‌شود عده‌ای در بدنه دولت  مصوبات دولت را وتو  كنند
مرتضوی توصیه‌ای هم برای دولت دارد: «اگر دولت می‌‌خواهد بهتر عمل كند، باید شاهد چندبرابرشدن فعالیت‌های اجرائی باشیم. علاوه بر آنكه پروژه‌های دولت در قسمت‌های پایینی متوقف نشود. نمی‌شود برخی در بدنه دولت، مصوبات دولت را وتو كنند».

‌ سرشماری واحدهای تولیدی زنده  پس از سونامی تحریم
آرمان خالقی، عضو هیأت‌مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، نیز در گفت‌و‌گوی خود با «شرق» با بیان اینكه تعطیلی حق برندهایی با قدمت ارج نیست، می‌گوید: «ارج به دلیل اختلاس ٢ میلیاردتومانی در دهه ٧ كاملا فلج شده بود. علاوه بر آنكه به سبب اینكه بیش از ٣ سال پیش از حالت خصوصی درآمد و تحت مالكیت شركت‌های دولتی قرار گرفت، نتوانست خود را هماهنگ كند. این شركت در ١٨ سال اخیر واگذار شد و تحت مالكیت شركت سرمایه‌گذاری بانك ملی بوده و با بوروكراسی و مدیریت شركت‌های دولتی، این شركت محكوم به شكست بود؛ زیرا نتوانست با تكنولوژی روز، خود را هماهنگ كند».

او در پاسخ به وضعیت تعطیلی صنایع در دولت احمدی‌نژاد و دولت كنونی هم می‌گوید: «آمارهای دولت مشکوک است. در دولت قبل حتی آمارهای بانك مركزی و مركز آمار ارائه نمی‌‌شد؛ بنابراین نمی‌توان به چیزی كه نیست، استناد كرد. علاوه بر آنكه در وزارت صنعت، معدن و تجارت دولت احمدی‌نژاد هم آمارسازی می‌شد و اصولا اصالت آمار به چالش کشیده شده بود».

‌ آمار تعطیلی واحدهای تولیدی قدیمی است
به گفته خالقی: «اینكه اكنون آماری اعلام می‌شود و از برخی تعطیلی‌ها باخبر می‌شویم، به این معنا نیست كه این اتفاقات برای امروز است. آماری كه دولت منتشر می‌كند، وضعیت امروز است و از وضعیت دولت قبل -‌به واسطه نداشتن آمار- حتی اطلاعاتی در دسترس نیست. آمار امروز درباره تعطیلی واحدها، قدیمی است و امروز فقط در آمار منعكس شده است». او درباره تعطیلی و ورشكستگی واحدهای تولیدی می‌گوید: «تعطیلی‌ واحدهای تولیدی در زمان تحریم رخ داده كه ركود تورمی بر كشور حاكم بود و از پیش وجود داشته. انتشار اخبار تعطیلی این واحدها طوری است كه گویی سونامی و زلزله‌ای آمده.

بعد از آن اتفاق، سرشماری می‌كنیم که چه كسانی زنده‌اند و چه كسانی مجروح شده‌اند». او تأكید می‌كند هنوز در شرایط ركودی هستیم و روند تعدیلی بخش صنعت همچنان ادامه دارد و در ادامه به علل آن اشاره می‌كند: «باوجود رفع تحریم‌ها، هنوز بازار تكان نخورده و افزایش توان مشتریان ایرانی را نداریم. به دلیل مشكلات تحریم، دسترسی صنایع رقابت‌پذیر به بازار مصرف در خارج از كشور محدود شد و آنها مجبور به ترك بازار بین‌الملل و بازگشت به بازار داخل شدند. همین امر سبب شد تا بازار داخل عرصه رقابت كالای ایرانی با ایرانی شود و در نتیجه غیررقابتی‌ها عملا تعطیل شدند و كاهش تولید یافتند». او در بازشمردن علل این ركود می‌گوید: «تحریم شرایط بازار را سخت كرد.

با خطا در نحوه اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها، سهم بخش تولیدی برای بازسازی و نوسازی این واحدها پرداخت نشد. علاوه بر آنكه هدفمندی به تورم افزود و توان تولیدكننده پایین آمد و نیاز به نقدینگی افزون شد. در همان دوره شاهد چندقفله‌شدن بانك‌ها هم بودیم كه باعث شد بانك‌ها منابع خود را به بخش تولید ندهند و از طرفی بازار داخل به خاطر واردات بی‌رویه ناشی از فروش تهاتری نفت در تنگنا قرار گیرد. مجموع این عوامل سبب شد صنعت كم‌كم در داخل ركود و فرایند تعطیلی فرو رود».

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.