| کد خبر: 119330 |

نجات در راه ماندگان

تین‌نیوز| «تعدادی از شهروندان با ارسال پیام‌ها یی از وضعیت اتمام بنزین و گرفتار شدن در سرما خبر می‌دهند. این شهروندان می‌گویند، نیروهای امدادی به دلیل شرایط نامساعد جوی هنوز به در راه‌ماندگان نرسیده‌اند و در عین حال، هیچ مسافری به دلیل شرایط سخت سرما توان خروج از خودرو را ندارد. این خودروها در محور بومهن-رودهن فیروزكوه گرفتار شده‌اند.»
 
به گزارش روزنامه تعادل، این خبر در ساعت 2 بامداد روز جمعه بر خروجی ایسنا قرار گرفت و همزمان با آن تماس‌ها و پیگیری‌های رسانه‌یی برای نجات در راه ماندگان آغاز شد. بیم از آن میرفت كه دو هفته بعد از فجایع پلاسكو و سیل سیستان و همچنین یك هفته پس از گرفتار شدن كولبران كردستانی زیر بهمن و مرگ چند نفر از آنان، این‌بار فاجعه‌یی دیگر در راه‌های شرق استان تهران رقم بخورد و جامعه نگران آن بود كه مبادا این‌بار نیز كسانی از زیر مسوولیت شانه خالی كنند.

اما وزارت كشور كه متولی امداد و نجات در سطح كلی كشور است، بلافاصله با صدور اطلاعیه‌یی ضمن تشكر از رسانه‌ها، خاطرنشان كرد كه تمام دستگاه‌های مسوول بر حوادث پیش آمده اشراف دارند و در حال تلاش برای رفع مشكلات هستند. در این بیانیه آمده بود: «در ۲۴ ساعت اخیر، گسترش بارندگی‌ها، قریب به ۱۸ استان كشور از جمله راه‌های مواصلاتی بین شمال و مركز كشور را فراگرفته و موج سرمای هوا، امكان آسیب‌پذیری مسافران را افزایش داده است. بخش‌های مسوول در خصوص راه‌های مواصلاتی و جاده‌ها، اعم از همكاران سخت كوش راهداری و پلیس راه و سایر یگان‌های مرتبط هلال‌احمر، اورژانس و ناجا، در طول ساعت‌های گذشته، همه امكانات موجود را در جهت امداد رسانی و بازگشایی محورهایی كه بر اثر حجم انبوه بارش برف یا كولاك شدید، به‌طور موقت مسدود شدند، به كار گرفته و تاكنون بخش عمده این مشكلات رفع شده است و همچنین گروه‌های امداد و نجات، به وظایف خود درخصوص هموطنان در راه مانده شتافته‌اند و در نتیجه، اوضاع در تمام مسیرهای پرتردد، كاملا تحت كنترل است و با پیگیری مستقیم سازمان راهداری و حمل و نقل جاده‌یی، این تلاش‌ها استمرار خواهد داشت.
 با دستور وزیر محترم كشور، استانداران تهران و استان‌های شمالی كشور، مستقیما بر روند عملیات امداد و نجات و رفع مسائل و پیامدهای بارندگی و برودت فزاینده هوا، نظارت خواهند داشت. همچنین براساس هماهنگی به‌عمل آمده، یگان‌های منتخب از نیروهای نظامی و انتظامی، با آمادگی كامل به گروه‌های امدادی یاری می‌رسانند.»
وقایع بعدی ثابت كرد كه مطالب بیان شده در بیانیه وزارت كشور دور از واقع نبوده و امدادرسانی با جدیت در حال پیگیری است.

 قطارهای ناجی
در یكی از نخستین رخداد‌ها، مدیركل روابط عمومی راه آهن جمهوری اسلامی ایران از نجات 300 مسافر جاده هراز و فیروز كوه توسط قطارهای مسیر گرگان و ساری به تهران، خبر داد.

به گزارش ایرنا، صادق سكری افزود: «حدود 300نفر از مسافران جا مانده در جاده پل سفید به سمت تهران توسط قطارهای گرگان-تهران و ساری-تهران و یك قطار فوق‌العاده كه از زیرآب به فیروزكوه پیش بینی شده بود توسط درزین‌ها (قطارهای كوچك تندرو) جابه‌جا شدند. همچنین شب گذشته یك بیمار اورژانسی زایمانی از زرین دشت به فیروزكوه توسط درزین منتقل شد. همچنین قطار فیروزكوه به تهران نیز تعدادی مسافران جا مانده را جابه‌جا كرد.»

همچنین مدیركل راه‌آهن شمال كشور اعلام كرد: «روز گذشته همزمان با بارش شدید برف و مسدود شدن برخی راه‌های كشور، راه‌آهن شمال كشور در تمام مسیرهای ریلی این منطقه اقدام به جابه‌جایی مسافران در راه مانده كرده است.» یوسف گران‌پاشا گفت: همزمان با شدت بارش برف و باران، بسیاری از مسافران كه در مسیرهای مختلف شمال كشور به خصوص محور فیروزكوه با مشكل تردد و جابه‌جایی مواجه بودند، از طریق راه‌آهن به مقاصد خود رسیدند.»

 آمبولانس‌ها مستقرند
همزمان با این وقایع سخنگوی اورژانس كشور از استقرار آمبولانس در محورهای فیروزكوه و هراز خبر داد و گفت: «از روز گذشته كه بحث برودت هوا مطرح شد و جاده‌ها گرفتار سرما و یخبندان شدند مركز هدایت و عملیات بحران (EOC) وزارت بهداشت بلافاصله فعال و ارتباط موثری را با EOC راهداری، EOC پلیس، EOC هلال‌احمر برقرار كرد و صحت گیر افتادن 984 خودرو در محور فیروزكوه و 260خودرو در محور هراز و همچنین محور فیروزكوه به سمنان كه گرفتار سرما و یخبندان شده بود، مشخص شد.»

به گزارش ایسنا، خالدی ادامه داد: «طبق گزارشات مركز كنترل و هدایت راهبری راهداری، نیازهای مردمی كه در برف و كولاك گیر افتاده بودند، نیازهایی چون وسایل گرمایشی، غذا و اتمام سوخت بود كه این مسائل مربوط به سازمان‌های دیگر است اما با توجه به درخواست‌ها در زمینه فوریت‌های پزشكی اعم از چند بیماری و كسانی كه داروهای خود را نیاز داشتند مشاوره‌هایی از طریق مركز كنترل راهداری از طریق EOC وزارت بهداشت ارائه شد. همچنین بیمارستان‌های فیروزكوه بخش دماوند و شهر تهران آمادگی پذیرش مصدومان را داشتند اما مشكل اساسی انتقال بیمارانی بود كه گیر افتاده بودند.»

البته حمله برف و كولاك در دو روز گذشته به تهران و استان‌های شمالی كشور محدود نبود. شاهین فتحی، معاون عملیات امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر با اشاره به عملیات امدادرسانی به برف و كولاك از 12 بهمن‌ماه تا ساعت 12:30، 15 بهمن‌ماه گفت: «در این مدت 27 استان (جز 4 استان سیستان و بلوچستان، همدان، خراسان‌جنوبی و هرمزگان) تحت‌تاثیر برف و كولاك قرار داشتند. بدین‌ترتیب امدادرسانی به 172 شهر، روستا و محور برف‌گیر صورت گرفته است. در این مدت 24 هزار و 100نفر مورد امدادرسانی قرارگرفتند. همچنین 8600 نفر اسكان اضطراری یافتند.»

فتحی با بیان اینكه 28 نفر در این مدت جهت دریافت خدمات درمانی از سوی نیروهای هلال‌احمر به مراكز درمانی منتقل شدند، افزود: «8 نفر از این افراد را مادران باردار تشكیل دادند. همچنین 37نفر خدمات سرپایی دریافت كردند. در این مدت 2763 خودرو از برف رهاسازی شدند. مجموعه این خدمات از سوی 352 تیم عملیاتی شامل 1331 نفر امدادگر و نجاتگر ارائه شده است. همچنین 7710 تخته پتو، 6670 بسته غذایی، 200 كیلوگرم خرما، 4560 قوطی كنسروجات، 2820 قرص نان، 870 بطری آب معدنی، 955 بسته بیسكوئیت میان متاثران از برف و كولاك توزیع شده است.» معاون عملیات امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر تاكید كرد: «امدادرسانی در برف و كولاك به 18 استان آذربایجان شرقی، اردبیل البرز، تهران، بوشهر، خوزستان، خراسان شمالی و رضوی، زنجان، سمنان، قزوین، كرمان، كهگیلویه و بویراحمد، گلستان، گیلان، لرستان، مازندران و یزد همچنان ادامه دارد.»

  اقدامات اضطراری در شرایط بحرانی
به دنبال ادامه عملیات امداد و نجات، وزارت كشور مجددا بیانیه‌یی صادر كرد و در آن از هموطنان خواست كه همچنان از سفرهای غیر ضروری خودداری كنند. به گزارش «تعادل» از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت كشور در این اطلاعیه آمده بود: «پیرو اطلاعیه ساعات نخست بامداد جمعه درخصوص تشریح پیامدهای بارش فراگیر زمستانی در 18 استان كشور و ازجمله مشكلات ایجاد شده در برخی راه‌های مواصلاتی مركز و شمال كشور و با توجه به حساسیت‌های شایسته تقدیر افكار عمومی به این موضوع، روند اقدامات شب گذشته و بامداد امروز به خصوص در محورهای شمالی كشور، به محضر ملت شریف ایران گزارش می‌شود.»

باوجود هشدارهای قبلی درخصوص بارش گسترده برف و احتمال وقوع كولاك در محورهای كوهستانی، در ساعت‌های پایانی روز گذشته تعدادی از هموطنان ارجمند، احتمالا بنا به برخی ضرورت‌ها، عازم سفر شده و متاسفانه در مواردی حتی بدون تجهیز وسایل نقلیه خود به وسائل اولیه‌یی مثل زنجیر چرخ، وارد مسیرهای كوهستانی و برف‌گیر شدند كه متاسفانه با وجود همه تلا ش‌ها و اقدامات به‌عمل آمده، در برخی محدوده‌هایی كه اصولا با توجه به شرایط طبیعی مستعد سقوط بهمن یا وقوع كولاك شدید است، ناچار به توقف شده و از ادامه حركت بازماندند و برودت فزاینده هوا در این محدوده‌ها، دشواری‌های هرچه بیشتری را بر این شرایط افزود و با كمال تاسف و تاثر؛ منجر به فوت و از دست رفتن چند نفر از هموطنان عزیز شد.

با توجه به اشراف نسبی دستگاه‌های مختلف اجرایی به شرایط و باز ساماندهی روند ارائه خدمت متناسب با شرایط بحرانی و با پیگیری‌های مستقیم و بی‌وقفه شخص وزیر محترم كشور و دخالت مستقیم استاندار و معاونان عمرانی استانداری‌های تهران و مازندران و مشخصا تحرك بی‌وقفه مستقیم میدانی و عملیاتی فرمانداران پر تلاش فیروزكوه و دماوند و سایر مسوولان مرتبط، همه اقدامات لازم و البته ممكن در مواجهه با شرایط بحرانی توصیف شده انجام شد.

این اقدامات شامل، استمرار برف روبی، شن و نمك پاشی و رفع موانع محدود ایجاد شده در جاده‌ها در كلیه مسیرهای برف‌گیر، توزیع امكانات اولیه و تغذیه بین سرنشینان اتومبیل‌های متوقف، بازگرداندن وسایل نقلیه از مسیرهای منتهی به نقاط مسدود شده و اسكان سرنشینان این وسایل در مكان‌های امن و مناسب شامل بیش از چندین هزار نفر، تلاش برای رهاسازی اتومبیل‌های گرفتار با استفاده از همكاری عوامل امداد و نجات و ازجمله داوطلبان مردمی، اطلاع‌رسانی برای آگاهی مردم از شرایط و اصلاح برنامه سفر مسافران بی‌اطلاع از وضعیت و نظایر آن در طول شب گذشته از سوی همكاران سختكوش راهداری، پلیس راه، پلیس راهنمایی و رانندگی، هلال‌احمر، اورژانس و یگان‌های دیگری از ناجا، سپاه و ارتش با همراهی میدانی اعضای ستادهای مدیریت بحران و دهیاران، شهرداران، بخشداران و فرمانداران ارائه شده است.»

 قاتل سفید
اما چه كسانی جان خود را از دست دادند؟ رییس مركز اطلاعات و كنترل ترافیك پلیس راهور ناجا در این باره گفت: «در پی ریزش بهمن در مباركه آباد محور هراز تاكنون ۳ نفر كشته شدند.»

به گزارش ایلنا، نادر رحمانی افزود: «از ساعت ۱۸ روز پنج‌شنبه تا بعد از ظهر جمعه در ۴ نقطه از محور هراز بهمن سقوط كرده است كه در یكی از این حوادث ۴ خودرو در زیر بهمن گرفتار شدند. از این خودروها یك دستگاه خودرو پلیس و یك دستگاه خودرو راهداری است. متاسفانه تاكنون 3 جسد از خودروهای گرفتار در زیر بهمن خارج شده است.»

همچنین مدیركل بحران استان تهران با اشاره به اینكه ریزش بهمن در آبعلی تاكنون ۳ فوتی بر جای گذاشته است، گفت: «هویت ۲ نفر از جانباختگان مشخص نیست و اجساد باید به پزشكی قانونی فرستاده تا احراز هویت شوند.»

هادی رحمتی با اشاره به اینكه ریزش بهمن لحظه درج خبر ۳ فوتی به همراه داشته است، گفت: همچنین نیروهای امدادی توانستند، ۲ نفر را زنده از زیر بهمن بیرون آورند.

 مدیری كه جان فدا كرد
تا لحظه نگارش این گزارش هویت دو نفر از جان باختگان حادثه بهمن جاده آبعلی مشخص نیست، اما هویت نفر سوم از همان لحظه خروج پیكر او از زیر برف مشخص شد و تاسف همگان را دوچندان كرد.
به گزارش ایلنا، داوود طلوعی مدیر پرتلاش راهداری شرق استان تهران قربانی سوم این حادثه وحشتناك بود. او قبل از سقوط آخرین بهمن برای نظارت مستقیم بر عملیات امداد و نجات و پیشبرد اقدامات لازم برای گشایش راه به محل حادثه رفته بود.

اما مرگ سرنوشت همه قربانیان بهمن نبود. به گزارش ایلنا، مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان تهران از رهاسازی ۳ نفر از خودروهای زیر بهمن خبر داد.
 حسین كتابدار با اشاره به نجات دو نفر از هموطنان از زیر بهمن گفت: «تاكنون ۳ نفر از یك خودرو گرفتار در زیر بهمن رهاسازی شده و هلال‌احمر استان تهران، سگ‌های زنده‌یاب و دستگاه‌های بیورادار را به منطقه حادثه دیده فرستاده‌اند.»
كتابدار با اشاره به اینكه یك بالگرد نیز در حال اعزام به منطقه حادثه‌دیده است، افزود: به احتمال زیاد، تعداد دیگری از خودروها نیز زیر بهمن گرفتار هستند. نیروهای امدادی منتظر باز شدن مسیرها بوده تا اقدامات لازم را جهت كمك به حادثه‌دیدگان انجام دهند، البته پلیس از مردم درخواست كرده كه در محورهای برف‌گیر تردد نكرده و مسیرهای خود را ادامه ندهند.»
مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر استان تهران در ادامه گفت: «شب پنج‌شنبه تعداد زیادی در راه مانده در منطقه امامزاده هاشم توسط نیروهای امدادی هلال‌احمر در شركت نفت آبعلی، مساجد و مدارس اطراف اسكان اضطراری یافتند و اقدامات لازم در محور دماوند-فیروزكوه و فیروزكوه- مازندران در حال انجام است.»

هرچند برودت هوا و برف در آخر هفته‌یی كه گذشت چند قربانی گرفت و بر تعداد قربانیان حوادث بی‌شمار طبیعی و غیر طبیعی زمستان امسال افزود، اما شواهد حاكی از آن است كه با توجه به وضعیت بحرانی به وجود آمده، تعداد قربانیان این آخر هفته می‌توانست بسیار بسیار بیشتر از این باشد.
این اتفاق شاید ناشی از مدیریت صحیح شرایط بحرانی از سوی دولت باشد. مدیریتی كه ثابت كرد می‌توان بی‌هیاهو و بدون انجام نمایش‌های تبلیغاتی در یك عملیات امداد و نجات بزرگ مقیاس موفق بود.
خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.