| کد خبر: 112138 |

◄ داماتو هیچ ربطی به برجام ندارد

تین‌نیوز| همزمان با بروز اختلاف نظر بر سر کارشکنی آمریکا درخصوص جلوگیری از ورود بانک‌های بزرگ بین‌المللی به تعامل با ایران و تلاش برای نگه داشتن فضای رعب و وحشت برای سرمایه‌گذاری خارجی در ایران، تمدید قانون داماتو دومین چالشی است که در اجرای دقیق برجام از سوی آمریکا ابهام ایجاد کرده است.

به گزارش خبرنگار تین‌نیوز، دو هفته پس از آن که با رای اکثریت مجلس نمایندگان آمریکا طرح تمدید قانون تحریم‌های ایران (داماتو) رای آورد، این طرح در مجلس سنا نیز با اکثریت قاطع رای آورد تا برای سومین دهه تحریم‌ها در حوزه نفت و گاز و پتروشیمی علیه ایران در چارچوب این قانون پا برجا بماند.

تمدید تحریم‌های ۱۰ ساله ایران در مجالس نمایندگان و سنای آمریکا که با امضای احتمالی رئیس‌جمهور آمریکا به قانون تبدیل می‌شود، به این پرسش دامن زده است که آیا این اقدام نقض صریح مفاد برجام است یا صرفا نقض روح توافق هسته‌ای است آن هم در زمانی که آمریکا متعهد شده است که تحریم‌هایی را که بر روند داد‌و‌ستد ایران اخلال ایجاد می‌کنند، اجرا یا تصویب نکند.

دستاویز کردن داماتو با اقدامات دیپلماسی همخوانی ندارد
در همین خصوص محمود جام‌ساز كارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با خبرنگار تین‌نیوز، با اشاره به تمدید 10 ساله تحریم‌های داماتو از سوی كنگره آمریكا اظهار داشت: قاعدتا این موضوع نباید عكس‌العمل مقامات ایرانی را در سطحی وسیع به دنبال داشته باشد. زیرا از ابتدای مذاكرات هسته‌ای كه پس از مدت‌ها گفت‌وگوهای چالشی بین ایران و كشورهای موسوم به  1+5 صورت گرفت و موفق شد كه برنامه اقدام مشترك به فرجام برسد ارتباطی به تحریم‌های غیر هسته‌ای نداشت. این موضوعی بود كه پیشتر به روشنی در گفته یكی از مذاكره‌كنندگان ارشد هسته‌ای در كشور مطرح شد.

این كارشناس اقتصادی، در ادامه یادآور شد: تحریم‌های غیرهسته‌ای كه مربوط به فعالیت‌های موشكی، حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر خوانده می‌شود، هیچكدام از موارد مربوط به برجام نیست. چرا كه تحریم‌های فوق در سال 1996 یعنی 20 سال پیش به پیشنهاد داماتو، سناتور جمهوری‌خواه آمریكا در دوران ریاست جمهوری كلینتون به تایید كنگره آمریكا رسید و تمامی نمایندگان دموكرات به تمدید آن رای موافق دادند.

این كارشناس اقتصادی، در ادامه با بیان این كه تمدید تحریم داماتو ارتباطی به توافق برجام ندارد تصریح كرد: اصولا دموكرات‌ها به سركردگی اوباما معتقدند با توجه به این كه توافق برجام تنها بین ایران و آمریكا صورت نگرفته است بلكه 5 كشور بزرگ و مطرح دیگر در آن دخیل بودند؛ از این رو به صلاح آمریكا نیست كه اقدامی درجهت نقض توافق برجام انجام دهند.

جام‌ساز یادآور شد: به موجب این تحریم‌ها هر شركت و یا دولتی كه بیش از 40 میلیون دلار در صنایع نفت و گاز ایران سرمایه‌گذاری كند مشمول مجازات‌های اقتصادی خواهد شد.

وی با بیان این كه آزمایشات موشكی بالیستیكی برای تمدید تحریم‌ها مزید بر علت شده است ادامه داد: از آنجایی كه در این مورد در توافق برجام اشاره‌ای نشده است از این رو در گذشته نیز تحریم‌های داماتو كه بخشی از آن مربوط به آزمایشات موشكی ایران بود اكنون با تمدید تحریم‌ها تداوم یافته است.

این كارشناس اقتصادی یادآور شد: در این خصوص نیز باید دید كه مخالفت‌های اخیری كه اخیرا در درون حاكمیت صورت می گیرد از سوی چه افرادی است. زیرا مسلما از این كه تحریم‌های داماتو تكرار شده است هیچ كس خوشحال نیست اما دستاویز کردن این تحریم‌ها برای نقض برجام از سوی ایران با اقدامات دیپلماسی همخوانی ندارد. از این‌رو روش‌هایی كه به حق با مساعدت و رشادت تیم هسته‌ای ایران به كار گرفته شد و به توافق برجام رسید لازم است كه در مورد سایر موارد نیز صورت بگیرد. زیرا هر چه روابط ایران با كشورهای غربی رو به بهبودی برود اثر مستقیم آن در اقتصاد كشور و در نتیجه در رشد اقتصادی و بهبود وضعیت معیشتی مردم آشكار خواهد شد.

این كارشناس اقتصادی تصریح كرد: بازگشت به نقطه شروع قبل از برجام نه تنها تمام تلاش هیات‌های مذاكره‌كننده را نقش بر آب خواهد كرد، بلكه شرایطی كه در حال حاضر پس از اجرای برجام به آن دست یافته‌ایم مخصوصا از نظر تجارت خارجی و صدور كالاهای غیر نفتی و یا فرآورده‌های نفتی به بن‌بست خواهد خورد. از این‌رو این مسئله فی‌الواقع به زیان كشور و همه مردم ایران است به خصوص دولتی كه اكنون به لحاظ مالی دچار مشكل است و برای برون‌رفت از ركود، خوشبینانه به موضوع پسابرجام نگاه می‌كند مجددا به ورطه تنگناهای مالی خواهد افتاد و شرایط ركودی تعمیق خواهد یافت.

تحریم داماتو ارتباطی به نقش برجام ندارد
از سوی دیگر آلبرت بغزیان، كارشناس مسائل اقتصادی نیز در گفت‌وگو با تین نیز با اشاره به تمدید 10 ساله تحریم‌های موسوم به داماتو از سوی كنگره آمریكا، عنوان كرد: آن‌طور كه هم اكنون مسئولان دولتی تمدید تحریم‌های 10 ساله را به معنای نقض برجام عنوان می‌كنند صحیح نیست؛ چرا كه همزمان با اجرای برجام تحریم‌هایی لغو شد كه در ارتباط با پرونده هسته‌ای ایران بود.

این كارشناس اقتصادی، یادآور شد: تحریم‌های داماتو مربوط به مسائلی نظیر تروریسم و نقض حقوق بشر بود، این در حالی‌است كه در مورد برجام چنین مسائلی به هیچ عنوان مطرح نشد.

بغزیان، تصریح كرد: در زمان مذاكرات هسته‌ای مقرر شده بود كه اگر ایران تعهدات خود را در زمان اجرای برجام به درستی انجام بدهد در نتیجه ایران و آمریكا می‌توانند در مورد تحریم‌های قبلی كه جزو دستور كار این كشور بود مجددا وارد مذاكره بشوند و در صورتی كه ایران به تعهدات خود در مورد اجرای برجام به درستی عمل نكند در نتیجه آمریكا می‌تواند به ادامه تحریم‌ها ادامه دهد.

وی ادامه تحریم‌های داماتو را همزمان با اعلام نتایج انتخابات آمریكا بیانگر موضع‌گیری صریح رئیس‌جمهور و كنگره امریكا در قبال ایران دانست و افزود: ایران می‌تواند با پیگیری تعهدات برجام موضوع تحریم‌های داماتو را نیز با مذاكره به سرانجام برساند.

این كارشناس اقتصادی افزود: با تمدید تحریم داماتو، تاثیر ادامه تحریم‌ها به قوت خود باقی خواهد ماند. مگر این كه این موضوع بهانه‌ای شود برای سودجویان تا كالاهای اساسی و مورد نیاز مردم را با قیمت گزاف به مردم بفروشند.

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • 0 0

    خود رئیس جمهور میگه نقض برجامه اون وقت شما می گید نیست؟