| کد خبر: 44873 |

توقف قطار گیلان پشت کوه بی اعتباری / صدای سوت قطار به گوش نمی رسد

تین نیوز | گیلان به عنوان یکی از استان های مهم و تاثیرگذار در حمل و نقل کشور از نقشی راهبردی در صنعت حمل و نقل برخوردار است با این همه، سالهاست که این استان از ۱۰ هزار کیلومتر خط ریلی کشور سهمی ندارد.
 
حمل و نقل از امور زیربنایی و یکی از اجزای مهم چرخه تولید و مصرف اقتصاد است. هر چند فعالیت های حمل و نقل، خود بخشی از عملیات تولیدی است اما، در طبقه بندی بخش های اقتصادی، حمل و نقل در بخش خدمات قرار می گیرد که با ایفای نقشی غیرقابل اجتناب میان بازار تولید و مصرف، بخش های مختلف جامعه را به سمت توسعه پایدار سوق می دهد.
 
ثمراتی که راه آهن برای یک منطقه به ارمغان می آورد برکسی پوشیده نیست. مزایای راه آهن همچون حمل انبوه بار و مسافر با وجود مصرف پایین انرژی و البته حفظ محیط زیست و درصد پایین استهلاک، اهمیت حمل و نقل ریلی را برای هر منطقه ای نشان می دهد.
 
سایه کمبود اعتبار بر راه آهن گیلان
گیلان به عنوان یکی از استان های مهم و تاثیرگذار در حمل و نقل کشور، از نقشی راهبردی در صنعت حمل و نقل برخوردار است زیرا با توجه به موقعیت جغرافیایی آن، اتصال این استان به شبکه حمل و نقل ریلی می تواند تاثیر بسزایی در رونق صنایع، کاهش قیمت تمام شده محصولات تولیدی در استان و همچنین افزایش رقابت پذیری آن ها و به تبع آن کمک به اقتصاد و چرخه تولید در کل کشور داشته باشد.
 
با پیوستن گیلان به شبکه حمل و نقل ریلی پیش بینی می شود علاوه بر حمل ۱۰ میلیون تن کالا در سال، جابجایی ارزان و مطمئن بیش از ۳ میلیون مسافر نیز فراهم خواهد شداگر چه سالیان گذشته گیلان جزو معدود استانهای کشور بود که از حمل و نقل ریلی بهره می برد اما دلایل متعدد، منجر به برچیده شدن سیستم ریلی از این استان شد و شرایطی پیش آمد تا پیوستن دوباره به شبکه حمل و نقل ریلی کشور یکی از خواسته های مردم گیلان باشد. چراکه با وجود پتانسیل های موجود در کشاورزی، گردشگری و تجارت منطقه آزاد و حمل و نقل ارزان، اتصال به حمل و نقل ریلی  می تواند رونق کسب و کار و اشتغال پایدار را برای ساکنان به ارمغان آورد. از اینرو از سال ۸۴ که احداث راه آهن گیلان مورد توجه مسئولان قرار گرفت، بیش از پیش اهمیت آن بر همه روشن شد. زیرا با پیوستن گیلان به شبکه حمل و نقل ریلی پیش بینی می شود علاوه بر ایجاد امکان حمل ۱۰ میلیون تن کالا در سال، جابجایی ارزان و مطمئن بیش از ۳ میلیون مسافر نیز فراهم شود.
 
از سویی این شبکه حمل و نقل ریلی سبب اتصال کشورهای آسیای میانه، روسیه و اروپا به اقیانوس هند و کشورهای حاشیه خلیج فارس و شمال به جنوب کشور می شود و ظرفیت مناسب حمل و نقل ترانزیتی ایجاد ‌و درآمد سرشار و اشتغال را فراهم می کند. بنابراین راه آهن گیلان، علاوه بر استان می تواند نقش مهمی در عرصه اقتصاد کشور نیز ایفا کند.
 
پروژه عظیم راه آهن قزوین- رشت به طول ۱۶۵ کیلومتر، شامل ۴۰ کیلومتر دو خطه و هفت ایستگاه است. این مسیر دارای ۱۳ کیلومتر پل و ۲۲ کیلومتر تونل است که با آغاز احداث، مشکلاتی همچون کوهستانی بودن مسیر و کمبود منابع اعتباری، باعث کندی روند احداث راه آهن گیلان و وعده های مکرر مسئولان وقت برای تکمیل و راه اندازی آن شد.
 
ریل گذاری ۴۰ کیلومتر پروژه راه آهن استان صورت گرفته و پس از ایام عید نیز ریل گذاری فواصل منجیل- امامزاده هاشم- رشت انجام می شود اما با وجود هزینه هایی که تاکنون برای راه آهن انجام شده، تکمیل آن نیازمند ۷۰۰ تا ۷۵۰ میلیارد تومان دیگر اعتبار است.به گفته مدیرکل راه و شهرسازی استان گیلان تاکنون ۸۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای این راه آهن هزینه شده است که هم اکنون در بخش زیرسازی از پیشرفت ۸۸ درصدی و در بخش ریل گذاری از پیشرفت فیزیکی ۱۵ تا ۲۰ درصدی برخوردار است.
 
علی خاوری با بیان اینکه تکمیل راه آهن، اعتباری به میزان ۸۰۰ میلیارد تومان دیگر را می طلبد، می گوید: ریل گذاری ۴۰ کیلومتر پروژه راه آهن استان صورت گرفته و پس از ایام عید نیز ریل گذاری فواصل منجیل- امامزاده هاشم- رشت انجام می شود اما با وجود هزینه هایی که تاکنون برای راه آهن انجام شده، تکمیل آن نیازمند ۷۰۰ تا ۷۵۰ میلیارد تومان دیگر اعتبار است.
 
 رقمی کلان که طی این سال ها محقق نشده و عدم تحقق آن اتصال گیلان به شبکه حمل و نقل ریلی کشور را به تعویق انداخته است.
حال با گذشت قریب به ۱۰ سال از آغاز احداث راه آهن، با پیش بینی بودجه دولت برای سال ۹۴، چشم ها به اعتباری دوخته شده که قرار است به مهمترین خواسته مردم گیلان تعلق گیرد.
 
نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون برنامه و بودجه و تلفیق مجلس، تاثیر کاهش شدید قیمت نفت را مشکل اصلی دولت در عمل به وعده های خود عنوان می کند و توضیح می دهد: با کاهش شدید قیمت نفت درآمدهای دولت در سال آینده به طور چشمگیری کاهش می یابد و پیش بینی ها حاکی از کاهش ۴۰ هزار میلیارد تومانی دولت در بودجه سال ۹۴ است.
 
مطمئنا این کاهش درآمد، تاثیر مستقیمی بر روی پروژه های عمرانی تمام کشور می گذارد و به گفته این نماینده، گیلان نیز از این قاعده مستثنی نیست و پروژه های بزرگ عمرانی استان، سهم چندانی از بودجه سال آینده نخواهند داشت.
 
جبار کوچکی نژاد می افزاید: تنها پروژه ای که در بودجه سال ۹۴ دولت از گیلان در نظر گرفته شده است، مربوط به راه آهن می شود که حدود ۲۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای آن در نظر گرفته شده است.
 
راه آهن گیلان؛ از اولویت های دولت تدبیر و امید
بدین ترتیب می توان پیش بینی کرد در صورت تحقق این میزان بودجه در سال ۹۴، تنها بخشی از پروژه راه آهن قزوین-رشت از پیشرفت برخوردار شود. پیشرفتی که به پیش بینی مدیرکل راه و شهرسازی می تواند به تکمیل زیرساخت ها تا ۱۰۰ درصد منجر شود.
 
اما از سوی دیگر استاندار گیلان بر اتصال راه آهن قزوین-رشت به انزلی و استارا نیز تاکید ویژه ای دارد چرا که مزایای اقتصادی این اتصال برای کشور و گیلان حائز اهمیت است و دسترسی به بنادر و منطقه آزاد انزلی را از طریق توسعه حمل و نقل ریلی امکان پذیر می کند.
 
نوبخت:جهت تامین اعتبار از منابع فاینانس، قرار دادی با روسیه به امضا رسیده که در حال گذر از مراحل قانونی است و با تامین این اعتبار، روند پیشرفت این پروژه با سرعت چشمگیری همراه خواهد بود.اگرچه به گفته محمدعلی نجفی این اتصال تاکنون، ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته اما، اتصال راه آهن قزوین-رشت به آستارا فراتر از یک پروژه استانی بوده و به جرات می توان گفت تاثیر بسزایی در رونق اقتصادی کشور خواهد داشت.
 
استاندار گیلان این اتصال را یکی از خواسته های دولت تدبیر و امید عنوان می کند که به دلیل مشکلات در تامین فاینانس نیاز به تمرکز هر چه بیشتر دولت دارد.
 
با این حال در سفر اخیر معاون اول رییس جمهور به گیلان، قولهایی مبنی بر تامین فاینانس برای راه اندازی این خط ریلی داده شد و قرار بر این شدتا اسحق جهانگیری انعقاد قرارداد راه آهن رشت-آستارا در فهرست قراردادهایی که در سفر رییس جمهور چین به ایران به امضا خواهد رسید، بگنجاند.
 
همچنین در بازدیدهایی که بهمن ماه توسط رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور در سفر به استان گیلان از این پروژه صورت گرفت، قرار بر این شد تا علاوه بر چین، روسیه نیز در تامین فاینانس این راه آهن همکاری داشته باشد.
 
محمد باقر نوبخت در این باره می گوید: اخیراً جهت تامین اعتبار از منابع فاینانس، قرار دادی با روسیه به امضا رسیده که در حال گذر از مراحل قانونی است و با تامین این اعتبار، روند پیشرفت این پروژه با سرعت چشمگیری همراه خواهد بود.
 
با این حال به نظر می رسد اگرچه طی سال های گذشته شنیده شدن سوت قطار به گوش گیلانیان با وجود وعده های مکرر مسئولان  و با توجیه کمبود اعتبارات به تعویق افتاده است اما، این بار به نظر می رسد عزم راسخی برای به ثمر رسیدن این پروژه جزم شده و شاید دیری نپاید که گیلانیان سوت لذتبخش قطار را از کرانه سفیدرود و کوه های البرز به گوش بشنوند. سوتی که گیلان را تکاپویی دوباره می بخشد و رشد و توسعه را برای این استان به ارمغان می آورد.

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.

  • علی 0 0

    امیدوارم آقای وزیر علیرغم فشارها و علایق شخصی خود که تا بحال هزینه زیادی به کشور تحمیل کرده در خصوص جابجایی معاونان فاقد تخصص حمل و نقل و بی صلاحیت خود تامل بیشتری نماید