| کد خبر: 124530 |

منتظر گرد و غبار بیشتری باشیم

تین‌نیوز| پروین خدادادی حدادان*:  بشر از همان زمان که با گرمای آتش انس گرفت، با آلودگی هواهم روبه‌رو شد. آلودگی هوا در دوران مختلف، جنبه‌ها و ماهیت‌های گوناگونی داشته است؛ از مقیاس کوچک آلودگی با اثرات مزاحم خفیف‌تر تا آلودگی‌های وسیع که خطرات بیشتری به دنبال دارد.

آلودگی هوا خطرات زیادی نیز به دنبال دارد؛ از بروز بیماری‌های خطرناک و دیرعلاج گرفته تا موارد بزرگتری همچون تخریب لایه اوزون، باران‌های اسیدی و گرمایش زمین.
منشأ آلودگی‌های هوا در اوایل انقلاب صنعتی، به‌طور عمده صنایع و سوخت زغال‌سنگ بود که در دهه‌های اخیر جای خود را به سوخت‌های فسیلی سپرده است.

براساس آمار و اطلاعات ارائه‌شده از سوی سازمان جهانی بهداشت، اگر روند تغییرات آب و هوایی و زیست‌محیطی با شتاب کنونی ادامه پیدا کند، تا ۱۵ سال آینده، یعنی سال ۲۰۳۰ میلادی (برابر با نخستین دهه قرن ۱۵خورشیدی) شاهد افزایش فزاینده شمار مرگ و میرهای ناشی از تغییرات آب و هوایی در سراسر جهان خواهیم بود.

سازمان بهداشت جهانی هشدار داده آمار مرگ و میر مرتبط با تغییرات آب و هوایی در سراسر جهان بین سال‌های ۲۰۳۰ تا ۲۰۵۰ میلادی به بیش از ۲۵۰ هزار نفر در سال افزایش خواهد یافت. روند افزایش میزان مرگ و میر ناشی از تغییرات آب و هوایی با تخمین مرگ ۳۸ هزار نفر بر اثر روند افزایشی بسیار شدید دمای هوا که به‌ویژه شامل افراد سالمند می‌شود، ۴۸ هزار نفر بر اثر بیماری‌های دستگاه گوارشی از جمله اسهال و ۶۰ هزار نفر بر اثر مالاریا برآورد شده است. علاوه بر این باید به این روند، مرگ و میر حداقل ۱۰۰ هزار کودک در سال بر اثر سوءتغذیه ناشی از دسترسی نداشتن به مواد خوراکی اولیه و ضروری را اضافه کرد.

سازمان ملل متحد اعلام کرد هزینه‌ها و خسارت‌های مستقیم مرتبط با بهداشت و سلامت انسان، ناشی از تاثیرات نامطلوب آلودگی هوا، با افزایش ۲ تا ۴ میلیارد دلاری در سال روبه‌رو خواهد شد.
به سرزمین خودمان بازگردیم. این روزها یکی از مهم‌ترین پرسش‌های مطرح شده در جامعه این است که آیا ریزگردها که بیش از یک دهه بخش‌های مهمی از سرزمین ایران را جولانگاه خود کرده‌اند، سرانجام روزی به پایان خواهند رسید؟
در پاسخ باید ابعاد و اهمیت پدیده ریزگردها در منطقه‌ای که ایران در آن قرار دارد را در نظر گرفت. ریزگردها از حدود ۶۰ سال پیش منطقه خاورمیانه را دربرگرفته و آن را روزبه‌روز خشک‌تر می‌کنند و این پدیده چیزی نیست جز «خشکیدگی» که ربطی به خشکسالی‌های مقطعی فعلی ندارد، زیرا کل سرزمین نسبت به گذشته خشک‌تر شده است.

شواهد نشان می‌دهد از چند هزار سال پیش به این سو، منطقه خاورمیانه به‌طور مرتب خشک‌تر و گرم‌تر شده، به همین دلیل هم تمدن‌های قدیمی این منطقه، به‌تدریج رو به زوال گذاشتند.
وقتی منطقه‌ای نسبت به گذشته خشک‌تر و گرم‌تر شد، یعنی بیابان‌ها در آن بیشتر پیشروی کرده و به‌طور طبیعی، منابع تولید غبار افزایش پیدا می‌کنند و این پدیده شامل همه کشورهای منطقه می‌شود.

حال اگر این پدیده خشکیدگی تدریجی را به تمایل این کشورها به گسترش زمین‌های کشاورزی و در نتیجه استفاده وسیع از منابع آب اضافه کنیم، نتیجه این است که با نوعی قهقرای سرزمین، یعنی فرسایش خاک و بیابانزایی مواجه می‌شویم و تمام کشورهای منطقه، چه ایران، چه عراق، چه سوریه، چه افغانستان و چه پاکستان، در فهرست قربانیان فرسایش خاک قرار دارند؛ بنابراین نتیجه کارشناسی‌شده و به دور از احساسات به پرسش بالا این است که به طور طبیعی، باید در انتظار تولید گرد و غبار بسیار بیشتری در منطقه باشیم.

*کارشناس ریلی

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.