| کد خبر: 117269 |

تبدیل شدن سرای تاریخی حاج رضا به معضل بهداشتی قزوین

تین‌نیوز| عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی گفت: سرای حاج رضا در حال حاضر به معضل بهداشتی زیستی قزوین تبدیل‌شده و از خط قرمزها عبور کرده است.
 

آرش ضیاآبادی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا تصریح کرد: سرای حاج رضا یکی از بناهای تاریخی واقع در بازار است که در حال حاضر تغییر عملکرد داده و به انباشت ضایعات تبدیل‌شده است.

وی افزود: با توجه به عملکرد تجاری مرکز بازار، حاشیه جنوبی این فضا تبدیل به انبار ضایعات و انبار دورریزها شده است، چراکه افرادی که در حال حاضر از این فضا استفاده می‌کنند کاربران اصیل نیستند و  این فضا برای آن‌ها ارزشمند نیست و احساس تعلقی به آن فضا ندارند و صرفاً به بهره برداری می‌اندیشند و به‌عنوان یک فضای مادی از آن استفاده می کنند.

مدیر پایگاه تاریخی سمیران تأکید کرد: این فضا مفهوم و معنایی برای آنها ندارد، در صورتیکه سرای حاج رضا یکی از ارکان و عناصر اصلی و هویت بخش بازار است و این موضوع را می‌توان از تکنیک و ویژگی‌های کالبدی و تزئینات این بنا متوجه شد.
وی یادآور شد: کاربران امروزی سرای حاج رضا از این فضا به نحوی بهره‌برداری می‌کنند که برایشان بیشترین استفاده مادی داشته باشد؛ درواقع با تبدیل این بنا به انبار زباله‌ها از این فضای تاریخی سوءاستفاده کرده‌اند.

ضیاآبادی با اشاره به این‌که ثبت تاریخی سرای حاج رضا صورت گرفته است، تصریح کرد: این نوع بهره‌برداری  از فضا، آسیبی برای این کالبد باارزش تاریخی است، در این میان از طریق میراث فرهنگی به قوه قضائیه و مدیریت ارشد استان نامه زدیم که چنین تخلفی صورت گرفته است و باید  با آن برخورد قانونی شود.
 
وی با بیان اینکه برخورد با متخلفین با همکاری نیروی انتظامی، یگان حفاظت میراث فرهنگی و شهرداری صورت گرفته است، ادامه داد: با توجه به این‌که متولی اصلی شهر، شهرداری است، برای همه اقدامات اجرایی در شهر باید از شهرداری جواز گرفته شود، ما نیز ضوابط حفاظتی بنا را اعلام کردیم و موضوع را مطرح کردیم، در این میان شهرداری نیز با میراث فرهنگی مشارکت و همکاری کرد، اگر همکاری شهرداری نبود این عمل محقق نمی‌شد.

این کارشناس میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: 3 ماه پیش پاک‌سازی این فضا انجام شد و ضایعات به بیرون منتقل شدند اما متأسفانه دوباره شاهد جمع شدن زباله‌ها هستیم، پاک‌سازی سرای حاج رضا تاکنون دو بار با فاصله زمانی زیادی صورت گرفته است.
 
وی اظهار کرد: اگر هر 6 ماه این ضایعات برداشته شود و به متخلفین اخطار داده شود، متخلفین می‌فهمند که نمی‌توانند این فعالیت را در این فضا انجام دهند؛ اما اقدامات نظارتی اغلب پیگیری نمی‌شود و زمان‌بر است، اما جمع‌آوری زباله‌ها باید مستمر باشد.

ضیاآبادی یادآور شد: کنترل بازار در شهر قزوین در مرز تهدید قرارگرفته است و  ارزش‌ها و اصالت‌ها در حال نابودی است  که این امر به ذکاوت و هوشمندی مدیریت ارشد استان و همکاری و مشارکت مسئولین مرتبط نیاز دارد.
این عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی تصریح کرد: سرای حاج رضا در حال حاضر به معضل بهداشتی زیستی در آن منطقه تبدیل شده و از خط قرمزها گذشته است، میراث فرهنگی متولی حفظ آثار تاریخی است و برای بازسازی نیاز به مشارکت مالک یا افرادی دارد که از فضا بهره‌برداری می‌کند.

وی یادآور شد: میراث فرهنگی حامی و پشتیبان است ولی نمی‌تواند خط اول باشد، میراث فرهنگی برای بازسازی فضاهای تاریخی از بخش خصوصی حمایت می‌کند و اگر بخش خصوصی  آمادگی خود را برای مرمت بنا اعلام کند این ارگان به ترفندهای مختلف کمک‌ می‌کند و قانون مشخص کرده صرفاً برای مرمت بنا ارائه 50 درصد هزینه توسط میراث فرهنگی صورت بگیرد.
 
ضیاآبادی تصریح کرد: اگر بخش خصوصی خدمات خود را در فضای تاریخی بسط دهد، در قالب گردشگری می‌تواند از امتیازات خدمات گردشگری نیز بهره‌مند شود و وام بگیرد به این صورت که 50 درصد آورده خودش را به‌صورت وام با 4 درصد تخفیف دریافت کند.
 
خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.