| کد خبر: 117137 |

در سال‌های گذشته صورت گرفته است

تخریب ۲۷ میلیارد دلار مسکن قابل استفاده

هفته‌نامه حمل ونقل|


گروه اقتصادی:

بازار مسکن ایران بیش از آنکه با رکود فراگیر روبرو باشد، با بحران رکود در حوزه مسکن لوکس مواجه شده است. این تحلیلی است که مشاور مسکن وزیر راه و شهرسازی در گفتگو با خبرنگار حمل‌ونقل اعلام می‌کند.

حسین عبده تبریزی سال‌هاست که در حوزه مسکن کارشناسی صاحب‌نام است. وی معتقد است رکودی که بازار مسکن را در برگرفته است نه در حوزه مسکن مصرفی و مسکن موردنیاز طبقه متوسط که در حوزه مسکن لوکسی است که در هر مترمربع بیش از ۴ میلیون تومان قیمت دارد و همین امر نشان می‌دهد سیاست دولت باید راه انداختن بازار مسکن مصرفی و موردنیاز طبقاتی باشد که برای خرید این کالای مهم، به حمایت و تجهیز مالی نیاز دارند.

 وی موج سفته‌بازی در بازار مسکن را یکی از مهم‌ترین بحران‌های این بازار در سال‌های گذشته می‌داند و می‌گوید سفته‌بازی در این بازار و تلاش برای کسب سود بیشتر سبب شد در سال‌های گذشته ۲۷ میلیارد دلار مسکن قابل‌مصرف در ایران تخریب شود تا واحدهای مسکونی بیشتر باهدف کسب سود بیشتر ساخته شود. طبیعی است که این سرمایه‌گذاری فراوان در آن سال‌ها که البته به هدر رفت بخشی از منابع مالی کشور منجر شد، امروزه سبب شده است حجم سرمایه‌گذاری در این بخش مهم از اقتصاد کاهش یابد.

 وی در پاسخ به این سؤال که آیا بازار مسکن لوکس در کشور، باسیاست‌های کنونی راه نمی‌افتد؟ گفت: سیاست دولت یازدهم به‌هیچ‌روی رونق سفته بازانه و تکرار تجربه‌های تلخ سال ۱۳۸۶ در این حوزه نیست. دولت یازدهم بر این اعتقاد است که باید از خرید منطقی مسکن و رشد غیر سفته بازانه و غیر تورمی این بازار حمایت کند و طبیعی است که این سیاست نمی‌تواند در خدمت رونق بازار مسکن لوکس قرار بگیرد.


۲۰ میلیارد دلار ارزش واحدهای مسکونی خالی
 وی با اشاره به اینکه پیش‌ازاین نیز درباره مسکن‌های خالی هشدار داده است، تأکید کرد بررسی‌ها نشان می‌دهد ارزش واحدهای مسکونی خالی مانده در ایران در حدود ۲۰ میلیارد دلار است که برای اقتصاد ایران به‌هیچ‌روی رقم کمی نیست و چرخش مالی در این حوزه می‌تواند بسیاری از مشکلات را حل کند اما متأسفانه سیاست‌های نادرست و سوارشدن بر موج افزایش قیمت سبب شد برخی به ساخت واحدهای مسکونی لوکس روی بیاورند و نتیجه آن خالی ماندن در حدود یک‌میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در کشور است. باید برای این معضل چاره‌ای اندیشیده شود تا این مشکل نتواند اقتصاد ایران را تحت تأثیر قرار دهد.

 واحدهای مسکونی خالی، پیش‌ازاین نیز از سوی کارشناسان، نمایندگان مجلس و سیاست‌گذاران به‌عنوان بحرانی برای اقتصاد ایران مطرح‌شده‌اند. به نظر می‌رسد رکود چند سال اخیر بازار مسکن که به کاهش قیمت‌ها از یک‌سو و کاهش قدرت خرید مردم و کم شدن تعداد مشتریان از سوی دیگر منجر شد، خود زمینه افزایش تعداد واحدهای مسکونی خالی را در ایران فراهم کرده است.

وی با اشاره به اینکه حرکت در بخش ساختمان عکس حرکت در حوزه نفت بوده است، گفت: طبیعی است دولت یازدهم سیاست تحریک بازار مصرفی مسکن را در دستور کار قرار داده است و قصد دارد بدون آنکه قدرت خرید مردم را از میان ببرد، در این حوزه رونق ایجاد کند.

البته حجم سرمایه‌گذاری‌هایی که در سال ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۲ در کشور صورت گرفت، خود نسبت به شرایط کنونی بالاتر بوده و می‌تواند نیاز کشور را پوشش دهد اما بررسی‌ها نشان می‌دهد با تداوم این حرکت در حوزه اقتصاد به‌زودی بخش ساختمان نیز با مثبت شدن سرمایه‌گذاری روبرو خواهد شد که مسئله‌ای مهم است.

وی توجه کارشناسان را به سرمایه‌گذاری‌های قابل‌توجه در ساخت‌وسازهای تجاری و مسکن لوکس و گران‌قیمت جلب کرد و گفت: همان‌طور که گفتم بحران در این بخش نیست و دولت یازدهم کار سختی برای تجهیز مالی زوج‌های جوان و نیازمندان واقعی مسکن در پیش دارد.

وی مسکن مصرفی را واحدهای مسکونی دانست که خانوارها برای رهایی از اجاره‌نشینی و استفاده خریداری می‌کنند و هدفشان اتفاقاً سرمایه‌گذاری و کسب درآمد از محل خرید واحدهای مسکونی نیست. در سال‌های گذشته رونق بازارهای اجاره سبب شد بسیاری از افراد پول‌های خود را راهی بازار مسکن کنند تا با درآمد حاصل از اجاره آن بتوانند سود بالایی را از آن خود کنند اما در سال‌های اخیر با رکود در این بازار خریدوفروش مسکن با این هدف نیز به‌شدت کاهش‌یافته است.

لینک خبر
 

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.