| کد خبر: 112290 |

شرکت ملی نفتکش پیشرو در همکاری با هواشناسی ایران

تین نیوز| مدیرکل مرکز علوم جوی و اقیانوسی سازمان هواشناسی گفت: با کمک شرکت ملی نفتکش ایران توانسته‎ایم اطلاعات هواشناسی و مشخصات دریایی را به‎روز از منطقه خلیج‌فارس تا شرق آسیا، چین و کره جنوبی دریافت کنیم.

 

مدیرکل مرکز علوم جوی و اقیانوسی سازمان هواشناسی کشور با اشاره به پیشنهاد تشکیل شبکه پایش و راه‎اندازی سیستم هشدار سونامی در مکران، اعلام کرد: شرکت ملی نفتکش ایران با سازمان هواشناسی کشور برای هواشناسی دریایی، مشخصات امواج و و جریانات سطحی آب‎های دور از ساحل همکاری می‎کند.

مدیرکل مرکز علوم جوی و اقیانوسی سازمان هواشناسی کشور درباره تجهیزات مورد نیاز هواشناسی دریایی در ایران گفت: توسعه شبکه هواشناسی دریایی در اولویت سازمان هواشناسی قرار دارد که در همین راستا، با همکاری سازمان بنادر ودریانوردی "شبکه بویه‎های هواشناسی دریایی" در دریای خزر،خلیج فارس و دریای عمان کاملا توسعه یافت، به صورتی که اکنون پنج تا شش بویه در دریای خزر و 10 تا 12 بویه در دریای عمان و خلیج فارس با هم نصب شده است.

دکتر بهزاد لایقی اظهار کرد: علاوه بر بویه‎های دریایی، به تعدادی ایستگاه سینوپتیک ساحلی برای سواحل و جزایر کشور نیاز داریم که بر روی یک سکو در ساحل نصب می‎شود و علاوه بر دیده‎بانی هوا و زمین و اندازه‌گیری آنها دمای آب، ارتفاع موج و ارتفاع جزر و مد را نیز اندازه‌گیری می‌کند. راه‌اندازی ایستگاه سینوپتیک ساحلی در حال حاضر در گرو جانمایی و ساخت سکو و همکاری نهادهای مرتبط است.

وی خاطرنشان کرد: یکی دیگر از ادوات و تجهیزاتی که برای هواشناسی دریایی نیاز داریم، شبکه رادار دریایی است. این رادارها مشخصات امواج و جریانات سطحی را به شعاع 40 تا 50 کیلومتر و در نوع پیشرفته تا شعاع 100 کیلومتر اندازه‌گیری می‎کند.
بر اساس سخنان لایقی؛ مزیت شبکه رادار دریایی نسبت به بویه‎ها، پوشش وسیع آن و نگهداری آسانتر آن است.

همکاری شرکت ملی نفتکش ایران با سازمان هواشناسی
وی در ادامه با اشاره به اینکه تجهیزات و سیستم‎های نامبرده به هواشناسی نزدیک به ساحل مربوط می‎شود؛ تاکید کرد: در آب‎های دور از ساحل نیز نیاز به اندازه‌گیری مشخصات امواج و شرایط مختلف هوایی و دریایی داریم که به همکاری شرکت‎های نفتی و کشتی‎های تجاری و لاینر نیاز داریم.

مدیرکل مرکز علوم جوی و اقیانوسی سازمان هواشناسی کشور گفت: بر اساس برنامه‎ای که سازمان هواشناسی جهانی برای نصب ایستگاه‌های هواشناسی روی سکوهای نفتی و یا کشتی‌ها به منظور اندازه‌گیری عوامل هواشناسی در سطح دریاها ارائه کرده، ما نیز همکاری‎هایی را با شرکت ملی نفتکش ایران آغاز کردیم.

لایقی تاکید کرد: بنابراین دو فروند از کشتی‎های شرکت ملی نفتکش ایران که مجهز به سیستم هواشناسی هستند اطلاعات خود را درباره هواشناسی و شرایط دریایی و امواج، چهار نوبت در روز اندازه‎گیری کرده و برای ایستگاه زمینی ارسال می‎کنند.

وی افزود: بدین صورت، با کمک شرکت ملی نفتکش ایران ما توانسته‎ایم اطلاعات هواشناسی و مشخصات دریایی را به‎روز از خلیج‌فارس تا شرق آسیا، چین و کره جنوبی داشته‎باشیم.

لایقی در پاسخ به این پرسش که این اطلاعات واصله از کشتی‎ها در چه زمینه‎هایی کاربرد دارند، گفت: این اطلاعات اگر به‎صورت آنلاین باشند برای پیش‌بینی دریایی و اگر به صورت آفلاین باشند برای راستی‎آزمایی، داده‌انگاری استفاده می‎شود که در هر صورت بهبود نتایج مدل‌ها را برای ما در برخواهد داشت.

پیشنهاد تشکیل شبکه پایش و راه‎اندازی سیستم هشدار سونامی در مکران
وی درباره احتمال وقوع سونامی در مکران تصریح کرد: احتمال وقوع سونامی به زمین‌لرزه در منطقه‎ای به نام گسل مکران در وسط دریای عمان بستگی دارد، زیرا اگر در این منطقه زلزله‎هایی با شدت کم به صورت مرتب به وقوع نپیوندد، نشان می‎دهد که انرژی این زمین‎لرزه‎ها به صورت پتانسیل در پوسته زمین جمع شده و به یکباره به صورت یک زلزله بزرگ و یا سونامی نمایان می‎شود.

مدیرکل مرکز علوم جوی و اقیانوسی سازمان هواشناسی کشور افزود: بنابراین در حال حاضر به این دلیل که مدت زمانی است که زلزله های کوچک مقیاس به اندازه مناسب رخ نداده، ممکن است زلزله بزرگ‎تر و یا سونامی اتفاق افتد.

وی با اشاره به اینکه ما سابقه زلزله هشت ریشتری را در این منطقه داشته‎ایم، اظهار کرد: بر این اساس باید توجه داشته باشیم که اگر در محدوده و منطقه‎ای که در شعاع این گسل قرار دارد، طرح‎های توسعه‎ای برنامه ریزی و اجرا نکنیم و اگر هم تا کنون طرح‎هایی اجرا شده و سازه‎هایی ساخته شده است که نمی‌‎توان مکان آنها را تغییر داد از لحاظ ساختاری تمهیداتی را در نظر بگیریم تا به مقاوم سازی این سازه‎ها و طرح‎ها در مقابل سونامی کمک کند.

لایقی تاکید کرد: سازمان هواشناسی با توجه به این قضیه، پیشنهاد تشکیل شبکه پایش و راه‎اندازی سیستم هشدار سونامی را به نهادهای مربوط ارائه کرده است که در این کار گام نخست، توسعه شبکه پایش با ایجاد ایستگاه‎های تراز آب از بندر گواتر تا خلیج هرمز است.

وی یادآور شد: علاوه بر آن باید سناریویی برای این کار و چگونگی هشدار شرایط وقوع سونامی تهیه و تنظیم شود که سیستم هشدار به سیستم اتوماتیک متصل باشد و به محض دریافت اطلاعات، اقدامات لازم انجام شود.

برگزاری چهارمین کنفرانس بین‎المللی اقیانوس شناسی خلیج فارس
مدیرکل مرکز علوم جوی و اقیانوسی سازمان هواشناسی کشور در پایان گفت: سال آینده، چهارمین کنفرانس بین‎المللی اقیانوس‌شناسی خلیج فارس را در ماه‎های پایانی سال خواهیم داشت به همین مناسبت از همه ارگان‎ها، دانشمندان، آگاهان، فعالان، علاقه‎مندان و در زمینه اقیانوس شناسی دعوت می‎شود تا در دبیرخانه علمی و اجرایی این کنفرانس یا به صورت ارسال مقالات با این رویداد علمی همکاری کنند.
خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.