| کد خبر: 111408 |

برجام اوپک، فرجام بازار نفت

تین‌نیوز| «اوپک زنده شد» این جمله‌ای است که وزیر نفت ایران پس از انجام توافق بر کاهش سطح تولید، در نشست ۱۷۱ این سازمان در الجزایر گفت. در حالی که توافق اوپکی‌ها و روسیه موجی از خوشحالی را برای تولیدکنندگان سنتی نفت به همراه داشت،اما همچنان تردیدها در محافل خبری و کارشناسی جهان به آینده بازار نفت ادامه دارد.

آنها معتقدند این مسئله می‌تواند در کوتاه‌مدت با تحریک بازار تقاضا منجر به افزایش قیمت شود اما در عمل در بلندمدت کارآیی لازم را نخواهد داشت. در شرایط کنونی که امریکا در حال تبدیل به بزرگترین قدرت صادرکننده نفت و گاز جهان است، توافق اخیر را نمی‌توان به‌عنوان بازگشت قدرت به اوپک و فرجام آن دانست، اما به نظر می‌رسد که با توجه به نوع اقتصاد کشورهای تولیدکننده نفت اوپک رویکردهای کوتاه‌مدت نیز برای رها شدن این کشورها از رکود و ورشکستگی ثمربخش باشد.

بی‌تردید موافقت اوپکی‌ها در زیر سقف این سازمان آن هم با پیشنهاد ایران و بدون آنکه این کشور را درگیر کاهش تولید کند، موفقیت بزرگی برای ایران محسوب می‌شود. گرچه در بین دولتمردان ایران نیز تردیدها از این که همه اعضا بتوانند به تعهدات خود پایند باشند ادامه دارد اما اتفاق اخیر موجی از امیدواری را در بدنه دولت تدبیر و امید ایجاد کرده است؛ امید بهبودی و ساماندهی وضعیت اقتصادی و رونق کسب‌وکار.

فرصت یک ساله افزایش سطح تولید
بیژن زنگنه، در مورد کاهش سطح تولید اوپک در نشست۱۷۱ آن به شبکه خبر گفت: در جریان نشست اوپک تصمیم بر آن شد، یک میلیون و ۲۰۰هزار بشکه از تولید نفت این سازمان کاهش یافته و ایران اجازه یافت ظرف ۶ ماه آینده که دوره اعتبار این تصمیم است، تولید خود را به‌طور میانگین ۹۰هزار بشکه نسبت به خط پایه تولیدی یعنی تولید ماه اکتبر بر مبنای آمارهای منابع ثانویه، اضافه کند و این به آن معناست که ما می‌توانیم در ماه‌های آخر تولید خود را خیلی بیشتر از این اضافه کنیم زیرا ممکن است در ماه‌های نخست، تولید افزایش نیابد.

زنگنه تصریح کرد: با برآوردهایی که داریم در واقع ایران برای افزایش تولید تا اوایل سال آینده هیچ محدودیتی نخواهد داشت و این موفقیت خوبی برای ایران است و امیدوارم با توجه به این که در سال آینده حدود یک میلیارد بشکه صادرات نفت و میعانات گازی خواهیم داشت و برآوردهای حداقلی هم این است که حدود ۱۰ دلار به قیمت نفت اضافه شود، فکر می‌کنم این تصمیم برای ما حدود ۱۰میلیارد دلار افزایش درآمد را به همراه داشته باشد.

به گفته وی، تولید واقعی کنونی ایران سه میلیون و ۹۰۰هزار بشکه در روز است که منابع ثانویه رقم سه میلیون و ۷۰۷هزار بشکه در روز در ماه اکتبر را برای ما نوشته‌اند، که به‌طور معمول میان ارقام اعلام شده از سوی کشورها و منابع ثانویه ۲۰۰ تا ۲۵۰هزار بشکه در روز است. زنگنه با اشاره به این موضوع که تصمیم گیری اوپک برای برنامه‌های کوتاه‌مدت است تصریح کرد: بیشتر اوپکی‌ها برای قیمت سبد نفتی اوپک، ۵۵ تا ۶۰ دلار برای هر بشکه را درحال‌حاضر قیمت خوبی می‌دانند و از هم‌اکنون و براساس توافق اخیر نمی‌توان قیمت بازار آینده نفت را تعیین کرد چرا که برنامه‌های اوپک برای کارهای کوتاه‌مدت است و برای کارهای درازمدت نیست.

رویکرد مجلس به موفقیت اوپک
 غلامعلی جعفرزاده، عضو کمیسیون برنامه و بودجه می‌گوید: توافق اخیر اوپک یک برجام نفتی است. من این موفقیت را به تیم مذاکره‌کننده برجام نفتی به ریاست آقای زنگنه تبریک می‌گویم. آنها توانستند به خوبی از حقوق ملت ایران دفاع کنند و این حقی را که سال‌ها از ایرانیان سلب شده بود باز پس گیرند.

در ادامه حسین امیری‌خامکانی، نایب‌رییس کمیسیون انرژی نیز با ابراز خرسندی از مستثنا شدن ایران از کاهش سطح تولید تصریح می‌کند: دست‌یابی به سهمیه پیش از تحریم از چالش‌هایی بود که در این نشست به سرانجام رسیدو موافقت با افزایش تولید برای دست یابی به میزان تولید پیش از تحریم‌ها در واقع دو پیروزی بزرگ است کاهش سطح تولید به استسثنای ایران و برخی کشورها و نیز سهمیه‌بندی در اوپک.

وی معتقد است؛ در نشست اوپک قرار دادن سقف برای تولید از دیگر اتفاقات مهم این نشست محسوب می‌شود که مدتی از بین رفته بود و برخی از اعضا هرچه می‌توانستند تولید می‌کردند. حسن حسینی‌شاهرودی، دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس معتقد است؛ این موفقیت بی‌تردید مثبت است، اما آنچه که در این موفقیت و تاثیرگذاری آن اهمیت دارد میزان پایبندی کشورهای عضو اوپک به تعهدات‌شان در این زمینه است.

در این بین هدایت‌الله خادمی، نماینده ایذه و باغ ملک در مجلس با اشاره به اهمیت توسعه پایین دستی نفت می‌گوید: نباید تنها به فروش نفت خام راضی باشیم چرا که توانمندی‌های کشور بیش از اینهاست و این موضوع نیازمند برنامه‌های استراتژیک بلندمدت، برای رسانیدن صنعت نفت ایران به قله‌های رفیع نفتی است. وی معتقد است که زمان خام‌فروشی به سر آمده و باید توسعه زنجیره ارزش در دستور کار قرار گیرد، وی تصریح می‌کند: این همان کاری است که کشورهایی مانند امریکا انجام می‌دهند.

جلال میرزایی، عضو کمیسیون انرژی نیز با مثبت خواندن تاثیر توافق اخیر اوپک در اقتصاد کشور تاکید می‌کند: موفقیت ایران در اوپک در آینده در اقتصاد کشورمان تاثیر مثبتی خواهد گذاشت. به گفته وی، با توافق اوپک دولت می‌تواند بودجه بیشتری برای ساخت‌وساز و عمران و آبادانی کشور اختصاص دهد و در آینده‌ای نه‌چندان دور شاهد بهبود وضعیت کسب‌وکار، رشد و توسعه کشور خواهیم بود. از دیدگاه میرزایی تعامل در کنار رقابت اتفاق میمونی بود که در این اجلاس به وقوع پیوست، وی تصریح می‌کند: نکته جالب توجه در توافق اوپک در وین به موضع عربستان باز می‌شود.

نماینده عربستان پیش از آغاز اجلاس اوپک اعلام کرد که اگر ایران تولید نفت خود را تا اندازه پیش از تحریم‌ها تثبیت کند برای ما قابل قبول است. این همان نکته‌ای بود که جمهوری اسلامی ایران به دنبال آن بوده است. گرچه توافق اخیر می‌تواند در کوتاه‌مدت با تحریک تقاضا افزایش قیمت نفت و بهبود موضعی اقتصاد کشورهای تولیدکننده را در پی داشته باشد اما نخواهد توانست ابزار پیشگیرانه‌ای برای کاهش قیمت‌های نفت در آینده باشد. و چرا که تعادل بازار نفت نیازمند برنامه‌های بلندمدت است که در ظاهراعضا اوپک برنامه‌ای برای آن ندارند یا نمی‌توانند داشته باشند. 

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.