| کد خبر: 108970 |

گزرشی در رابطه با حاشیه‌های نمایشگاه مطبوعات قسمت دوم

◄اعتلای مطبوعات، آیینه اعتلا و رشد جامعه است

تین‌نیوز|

روزهای نمایشگاه مطبوعات با حاشیه‌های فراوان سپری شد و نهایتاً روز جمعه 21 آبان ماه مراسم اختتامیه این نمایشگاه برگزار شد.

به گزارش تین‌نیوز، حسین انتظامی معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آئین اختتامیه نمایشگاه بابیان اینکه نمایشگاه بیست و دوم در سطح و اندازه رسانه‌ها برگزار شد تصریح کرد: این تأییدی بر رویکرد دولت است که به هر میزان انجام امور توسط اصناف صورت گیرد پرشورتر خواهد بود.
 
انتظامی از واگذاری تمام امور برگزاری نمایشگاه در سال آینده به اصناف مطبوعاتی خبرداد و افزود: امسال هم 80 درصد برنامه‌ریزی‌ها را صنوف برگزار کردند.
 
معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد یادآور شد: در نمایشگاه امسال 900 رسانه در قالب 630 غرفه فعالیت شبانه‌روزی داشتند که پس از اتمام حضورشان در نمایشگاه در رسانه‌های خود حضور می‌یافتند.
 
انتظامی حمایت از بخش خصوصی را رویکرد عمومی دولت و ازجمله سیاست‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان و بابیان اینکه بسیاری از سیاست‌ها باتدبیر رئیس‌جمهوری اتخاذشده است اظهار کرد: در سه سال گذشته هیچ مجوز رسانه‌ای برای بخش‌های دولتی صادر نشد تا امکان حضور بخش خصوصی فراهم شود.
 
وی به قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات اشاره کرد و افزود: تمام فعالیت‌ها بر مبنای شفافیت صورت گرفت و این امر موجب مبارزه مبنایی با فساد است.
 
معاون مطبوعاتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مورد یارانه مطبوعات، به تلاش برای رفع مشکلات مبنایی رسانه‌ها اشاره کرد و افزود: مقررشده این مشکلات لیست شده و در جلسه هیئت دولت بررسی شوند.
 
انتظامی در خصوص رسانه‌های دارای رتبه‌های بالا در طرح رتبه‌بندی گفت: خوشبختانه نتیجه مثبت طرح رتبه‌بندی، در عملکرد رسانه‌ها مشهود است؛ البته قانون به‌کارگیری استفاده از الفاظ بیگانه نیز یکی از اقدام‌های مناسب در حوزه زبان و ادبیات فارسی بوده است که اینک در عملکرد رسانه‌ها وضعیت مشخصی پیداکرده است.

سخنرانی مسئولین در جلسه اختتامیه نمایشگاه با یک خبر خوش برای رسانه‌ها همراه بود و نهاوندیان خبر پرداخت یارانه مطبوعات در 10 روز آینده را اعلام کرد.

رئیس دفتر رئیس‌جمهوری توسعه اقتصادی و سیاسی را در گروه شفافیت دانست و با اشاره به اینکه مبنای دولت، حمایت از رسانه‌هاست افزود: 100 درصد یارانه رسانه‌ها محقق شده و تا 10 روز دیگر به‌طور کامل پرداخت می‌شود.
 
محمد نهاوندیان، رئیس دفتر رئیس‌جمهوری، شفافیت را نیاز واقعی جامعه دانست و افزود: مطبوعات وظیفه روشنگری دارند، جامعه در ناآگاهی رشد نمی‌کند و اگر مشارکت سیاسی می‌خواهیم باید شفافیت سیاسی داشته باشیم.

نهاوندیان ادامه داد: متأسفانه در تغییر ذائقه خبرگیری و اطلاع‌رسانی اجتماعی که امکان تعمق کمتری می‌دهد، برخی رسانه‌ها به آن دامن می‌زنند.

رئیس دفتر رئیس‌جمهوری تصریح کرد: لازمه صداقت در رسانه‌ها رعایت معیارهای اخلاقی در گزارشگری است.

نهاوندیان با بیا اینکه مطبوعات ما حیاتشان جدای از حیات جامعه نیست، تصریح کرد: باانگیزه دینی حق نداریم دیگران را بدون اینکه به آن‌ها اجازه تبیین مواضعشان را بدهیم، متهم کنیم.
 
100 درصد یارانه تخصیص به مطبوعات تا 10 روز آینده پرداخت می‌شود
وی افزود: با پیگیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، 100 درصد یارانه مطبوعات با مساعدت سازمان برنامه‌وبودجه تخصیص یافت و طی 10 روز آینده به مطبوعات و رسانه‌ها پرداخت می‌شود.

نهاوندیان گفت: بسیار خوشحالم این توفیق را پیدا کردم در پایان این نمایشگاه بسیار پرشکوه، در خدمت اهل‌قلم و خدمتگزاران فرهنگ کشور باشم.

وی ادامه داد: مطبوعات هم‌چشم و هم آیینه جامعه است. چشم بیدار مردم است برای دیدن زوایایی که مردم می‌خواهند ببینند و آیینه جامعه هم است. اعتلای مطبوعات، آیینه اعتلا و رشد جامعه هم است. اگر ما در مطبوعات اخلاق، فضایل، آگاهی و روشنایی ببینیم این هم تجلی آگاهی و روشنایی در جان جامعه است و هم بر آگاهی و روشنایی جامعه می‌افزاید. مطبوعات وظیفه روشنگری را هم دارند.

رئیس دفتر رئیس‌جمهوری با طرح این سؤال که برای روشنگری چه باید کرد؟ افزود: این شعاری است که امسال برای نمایشگاه مطبوعات انتخاب‌شده بسیار آگاهانه و هوشمندانه بود. تأکید بر شفافیت و هم صداقت.

وی ادامه داد: شفافیت نیاز رشد جامعه ما است. در پنهان‌کاری و در ناآگاهی رشد نمی‌شود جست. لازمه رشد پایدار در همه ابعاد حیات اجتماعی شفافیت است. اگر در اقتصاد رشد پایدار می‌خواهیم باید شفافیت در اطلاعات مالی باشد. اگر مشارکت مردم در بازار سرمایه را می‌خواهیم باید اطلاعات مالی شرکت‌ها را در اختیار مردم بگذاریم تا بتوانیم مشارکت آن‌ها را افزایش دهیم. اگر مشارکت سیاسی می‌خواهیم باید شفافت سیاسی داشته باشیم.

نهاوندیان گفت: در همه ابعاد این‌گونه است. در شفافیت خوب است تأکید کنیم که عمق شفافیت و گستردگی آن لازم است، نمی‌شود در شفافیت گزینشی عمل کرد و نمی‌شود به بخشی از واقعیت و یا حقیقت پرداخت. همه حقیقت و نه‌بخشی از حقیقت.

وی ادامه داد: اگر من در رسانه‌ای که در آن نقش و مسئولیت دارم آمدم به‌جای مخاطب انتخاب کردم بخشی از حقیقت را، اگر ذائقه جامعه را تیتر محور کردم و به‌جای تبیین انتخاب کردم به‌جای آن در مسند داوری نشستم، به قوه تحلیل جامعه خیلی کمک نکرده‌ام.

رئیس دفتر رئیس‌جمهوری گفت: در مقایسه روزنامه، می‌بینیم در ایران و خارج از کشور، روزنامه‌های عمیق‌تر کمتر تیترهای درشت استفاده می‌کنند چون می‌خواهند خود خواننده انتخاب کند. اما اگر آمدم با تیتر درشت خواستم با صدای بلند چیزی را فریاد کنم شاید خواننده به این قضاوت برسد که با فریاد زدن، او صدای دیگری را نشنود.

وی افزود: متأسفانه در تغییر ذائقه خبرگیری و خبررسانی اجتماعی که امکان تعمق کمتری را می‌دهد گاهی رسانه‌ها به این دامن می‌زنند. اینکه امکان این را فراهم کنیم که مخاطب ما به همه ابعاد دست یابد، این کمک به روشنگری جامعه است. نهاوندیان تصریح کرد: برخورد دوگانه با شفافیت اینکه جایی نورافکن انداخته و جای دیگر پرهیز کنیم به هر دلیل، کمک به روشنگری جامعه نیست و در شفافیت امکان دادن به موضوع خبر که سوی دیگر داستان را هم بگوید. داستان یک‌طرفه خیلی برد ندارد.

وی گفت: در قواعد اخلاق مطبوعاتی این است که اگر از کسی نام بردید حتماً تریبون در اختیار او قرار داده شود که توضیح دهید اگر آن مطلب دروغ است به او این امکان داده شود که حداقل بگوید این دروغ است. این افتخار جامعه رسانه‌ای ما نیست که اینجا و آنجا کسانی باانگیزه‌هایی دروغ‌پراکنی کنند. با آن انگیزه‌ها هیچ مشکلی نیست، انگیزه سیاسی و جناحی داشتن؛ هرکسی سلیقه‌ای دارد و حق دارد آن سلیقه را تبلیغ کند اما نمی‌شود از دروغ و افترا برای پیشبرد اهداف جناحی و سیاسی استفاده کرد آن اهداف حتماً ماندگاری نخواهد داشت و حتماً رسوا خواهد شد.

رئیس دفتر رئیس‌جمهوری افزود: روزنامه‌نگاری منصفانه و اخلاقی وظیفه خود می‌داند که در آن موقع انتشار خبری تماس گرفته و نظر آن‌کسی را هم که در مورد او سخن می‌گوید، منعکس کند. و صداقت. صداقت را ما در چنین نمایشگاهی و جلسات گفت‌وگویی که اشاره کردند، ابتکار بسیار خوبی در نمایشگاه بوده است باید بازکنیم. لازمه صداقت چیست؟ یک مفهوم اخلاقی است.

نهاوندیان ادامه داد: یکی از چالش‌های جدی که جامعه ما را تهدید می‌کند این است که سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی را با این تقه هایی که از گوشه و کنار به آن می‌زنیم، آسیب بزنیم، اگر کسی گوشه‌ای از اعتماد عمومی را زد در پایان روز از آن چیزی نمی‌ماند.

مطبوعات از سیاست جدا نیست
غلامعلی حداد عادل نیز در این مراسم به ارائه سخنان قابل‌توجهی پرداخت؛ رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی گفت: همیشه نمایشگاه مطبوعات محل فعالیت‌های سیاسی است اما معتقدم بحث مطبوعات از سیاست جدا نیست.
 
 غلامعلی حداد عادل گفت: ترجیح می‌دهم درباره زبان فارسی صحبت کنم زیرا این زبان را فراتر از موضوعات سیاسی روز می‌دانم.
 
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی تأکید کرد: امروز همگان باید موضوع زبان فارسی را فراتر از صف‌بندی‌های جناحی و اختلافات بدانند و آن را امری علمی تلقی کنند که باید در راستای حفظ آن همکاری کنیم.
 
حداد عادل گفت: زبان فارسی به‌عنوان یکی از دو رکن اصلی ملیت ما میراث و سرمایه بزرگ ماست و قوام‌بخش هویت ملی ماست.
 
وی افزود: زبان فارسی ظرفی است که اندیشه نیاکان ما در آن جای گرفته و ابزاری است که ارتباط ما را با سایر فارسی‌زبانان ممکن می‌کند و همچنین ارتباط ما را باکسانی که قرن‌ها پیش از ما می‌زیسته‌اند حفظ می‌کند.
 
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی با تأکید بر این‌که زبان فارسی نشانه بزرگ عظمت و اصالت ملت ایران است اظهار داشت: پاسداری از این زبان وظیفه فرد فرد، دولت و نظام است و امری حاکمیتی است.
 
حداد عادل، با یادآوری این‌که بخشی از این موضوع بر عهده فرهنگستان زبان است گفت: بخش علمی پاسداری از زبان بر عهده فرهنگستان زبان است، البته مسائل مربوط به زبان فارسی فقط در مباحث علمی نیست بلکه مسائل اجتماعی و رفتار رسانه‌ها را نیز دربرمی گیرد.
 
وی اضافه کرد: رسانه ابزار کارش زبان و کلام است و باید بیشترین حساسیت را اصحاب رسانه نسبت به این ابزار داشته باشند.
 
حداد عادل گفت: بنده به‌عنوان خدمتگزار در فرهنگستان زبان می‌گویم که اگر رسانه‌ها در پاسداری از زبان فارسی اهتمام نورزند و سهل‌انگاری کنند، از فرهنگستان کاری ساخته نیست زیرا فرهنگستان قدرت اجرایی ندارد بلکه سازوکار علمی دارد.
 
وی افزود: ما نمی‌توانیم در اموری که با زبان سروکار دارند دخالت کنیم، امروز همگان باید موضوع زبان فارسی را فراتر از صف‌بندی جناحی و اختلافات بدانند، همه باید آن را امری علمی بدانند و در راستای حفظ آن همکاری کنند.
 
حداد عادل یادآور شد: انتظار ما از اصحاب رسانه ‌این است که در استفاده از زبان فارسی دقت بیشتری داشته باشند و این‌طور نباشد که به‌محض این‌که یک لغت خارجی جدید مطرح می‌شود از آن استفاده کنند، بلکه برای آن معادل پیدا کنند.
 
وی افزود: ما در فرهنگستان آمادگی داریم در لغات جدید معادل بیابیم همچنین انتظار داریم در خط فارسی دقت لازم انجام شود.
 
حداد عادل یادآور شد: یکی از نگرانی‌های ما زبان مطبوعات ورزشی بود که البته امسال بیان شد که مطبوعات ورزشی قواعد را رعایت کردند.
 
وی در ادامه خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئول دفتر رئیس‌جمهوری اظهار داشت: امروز در فضای مجازی خیلی چیزها ازدست‌رفته است، یکی از این موارد خط و زبان فارسی است.
 
حداد عادل گفت: اگر این بی‌مسئولیتی و آشفتگی در فضای مجازی ادامه یابد، اخلاق و مسئولیت رسانه‌ای لوث می‌شود.
 
وی افزود: از مسئولان تقاضا دارم که انضباطی از حیث خط و زبان فارسی در فضای مجازی حاکم شود.
نمایشگاه مطبوعات با همه فراز و نشیب‌ها و حاشیه‌هایی که داشت روز جمعه 21 آبان ماه به پایان رسید.
 

خواندنی ها

ارسال نظر

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تین نیوز در وب منتشر خواهد شد.

  • تین نیوز نظراتی را که حاوی توهین یا افترا است، منتشر نمی‌کند.

  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

  • انتشار مطالبی که مشتمل بر تهدید به هتک شرف و یا حیثیت و یا افشای اسرار شخصی باشد، ممنوع است.

  • جاهای خالی مشخص شده با علامت {...} به معنی حذف مطالب غیر قابل انتشار در داخل نظرات است.